Skip to Content
Tapahtumaraportit

Fontanka esitteli tutkimuksensa Venäjän vaikutusvaltaisimmista suomalaisyrityksistä

Verkkojulkaisu Fontanka saapui perjantaina 15.12. Etelärantaan esittelemään SVKK:n jäsenille Vaikutusvaltaisimmat suomalaisyritykset Venäjällä -tutkimuksensa tuloksia. Fontankaa edustivat Fontanka.ru-sivuston varapäätoimittaja Andrei Potapenko, Fontanka.fi-sivuston päätoimittaja Jana Prussakova sekä fontanka.ru-sivuston kirjeenvaihtaja ja tutkimuksen tekijä Galina Bojarkova.

SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen avasi tilaisuuden verraten hieman SVKK:n syksyistä Venäjän-kaupan barometria ja Fontankan tuoretta tutkimusta. Siinä, missä barometri heijasteli suomalaisten yritysten omia tuntoja, valottaa Fontankan tutkimus venäläisen mediatalon näkökulmaa suomalaiseen bisnekseen. Suomalaisyrityksistä Fontanka teki tutkimuksen nyt toista kertaa.

– Uskon, että nämä kaksi tutkimusta täydentävät tosiaan ja saamme monipuolisen kuvan siitä, kuinka suomalaisilla Venäjällä menee, Rekolainen sanoi.

Fontanka.fi-sivuston päätoimittaja Jana Prussakova, Fontanka.ru-sivuston varapäätoimittaja Andrei Potapenko, SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen sekä tutkimuksen tekijä, Fontanka.ru-sivuston kirjeenvaihtaja Galina Bojarkova. Kuva: Svetlana Mihailova, Fontanka.

Fontankan tutkimus vahvistaa – talouskriisi jäänyt taakse

Itse tutkimuksen esitteli sen tekijä, Fontanka.ru-sivuston kirjeenvaihtaja Galina Bojarkova. Kuudestasadasta Venäjällä toimivasta suomalaisyrityksestä tutkimukseen otettiin 30 liikevoitoltaan suurinta, joista Bojarkovan mukaan 29:llä liikevaihto on yli miljardi ruplaa. Tutkimuksessa tarkastellaan aikaväliä syykuusta 2016 syyskuuhun 2017.

Fontankan tutkimuksen mukaan kolmen vaikutusvaltaisimman kärjen muodostavat Fortum, K-Group ja Stora Enso. Suurimpien investoijien kärjessä on niin ikään Fortum, joka rakentaa parhaillaan esimerkiksi tuulivoimapuistoa Uljanovskiin. Toisena on Nokian Renkaat ja perässä seuraavat Neste, K-Group sekä YIT.

Lähde: Fontanka

Vaikka suomalainen bisnes on painottunut Luoteis-Venäjälle, kattavat kolmekymmentä vaikutusvaltaisinta suomalaisyritystä koko Venäjän Pohjois-Kaukasiaa lukuunottamatta. Investoinneissa on kuitenkin suuria eroja – 63 % kolmenkymmenen yrityksen investoinneista on viiden yrityksen tekemiä.

Kaikkiaan kolmekymmentä liikevoitoltaan suurinta suomalaisyritystä teki tarkastelujaksolla voittoa 281 miljardia ruplaa, joka on 5,2 % enemmän kuin vuonna 2015. Tutkimuksen tärkein johtopäätös oli kuitenkin se, että suomalainen Venäjän-kauppa on ohittanut kriisiajan notkahduksen. Tämä tulos tukee aikaisempia analyysejä, kuten SVKK:n barometreja kuluvalta vuodelta.

Tutkimuksen taustalla on Fontanka.ru-sivuston kirjeenvaihtaja Galina Bojarkova. Kuva: Svetlana Mihailova, Fontanka.

– Tärkein tutkimuksemme johtopäätös on, että suomalainen bisnes on selvinnyt talouskriisin seurauksista ja kasvaa jopa nopeammin kuin koko Venäjän talous, Bojarkova sanoi.

Koko Fontankan tutkimus löytyy venäjäksi täältä. Sivuilla on myös tiivistelmä englanniksi ja suomeksi. Fontankan venäjänkielinen artikkeli sekä kuvareportaasi tilaisuudesta löytyy täältä. Oheisella videolla Bojarkova summaa tutkimuksen tulokset.

Tulokset kuultu myös virkamiestasolla

Avoimessa keskustelussa nousi esiin esimerkiksi toive siitä, että suomalaiset yritykset otettaisiin Venäjällä vastaan yhtä avoimesti kuin virkamiesten juhlapuheissa annetaan ymmärtää. Potapenko kommentoi, että Fontankan tulokset on jo noteerattu hallinnollisissa elimissäkin.

– Kuulin itse lehdistötilaisuudessa, kuinka pietarilaiset virkamiehet käyttivät keräämiämme tietoja, joten se on jo jonkinlaista apua, jota pyrimme antamaan, hän sanoi.

Tulosten esittelyn jälkeen sana oli vapaa. Kuva: Svetlana Mihailova, Fontanka.

Fontanka.fi-sivuston päätoimittaja Jana Prussakova. Kuva: Patrik Saarto, SVKK.

Fontankan tutkimustuloksista keskustelemaan saapui runsaasti väkeä. Kuva: Svetlana Mihailova, Fontanka.

Back top top