Skip to Content

Jäsenpalveluna Edunvalvonta – ”Suoria suhteita päättäviin tahoihin”

Yhteydenpito Venäjän päättäjiin niin paikallisella kuin federaation tasolla on tärkeää, oli kysymys sitten niin suhteiden luonnista kuin epäselvyyksien selvittämisestä. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kautta jäsenet voivat viestiä Venäjän julkiselle hallinnolle liiketoimintaan liittyviä kysymyksiä ja päästä vaikuttamaan talous- ja kauppapoliittisten asioiden käsittelyyn. Jäsenet pääsevät tapaamaan suomalaisia ja venäläisiä yritys- ja viranomaisdelegaatioita Suomessa ja Venäjällä.

– Olemme päässeet lukuisien tilaisuuksien aikana luomaan suoria suhteita Venäjän päättäviin tahoihin. Esimerkiksi kun Venäjän valtiollisen jäteoperaattorin toimitusjohtaja vieraili Suomessa, hänelle järjestettiin tutustumiskäynti meidän demo-keskuksessa, minkä jälkeen MariMatic kutsuttiin REO:n kansainväliseen asiantuntijatyöryhmään, kertoo MariMaticin Venäjän-kaupasta vastaava Vice President Ismo Viitanen.

MariMatic toimittaa jätteenkeräysjärjestelmiä niin asuinalueiden, kaupallisten kohteiden kuin ruokateollisuuden tarpeisiin.

– Toinen hyvä esimerkki oli Kazaniin järjestetty vierailu, jossa pääsimme esittäytymään itse presidentti Rustam Minnihanoville ja hänen ministeriöilleen, Viitanen sanoo.

Koronapandemian aikana Suomalais-Venäläinen kauppakamari on yhteistyössä East Office of Finnish Industriesin ja Association of European Businessesin kanssa auttanut ulkomaalaisia pääsemään Venäjälle koronapandemien sulkemien rajojen ylitse, kun hakijalla on ollut HQS-työlupa.

HQS-työluvalla on päässyt Venäjälle koronankin aikana – ”Yhteistyö on sujunut erinomaisen hyvin”

Edunvalvonta kulkee käsi kädessä vienninedistämisen kanssa. Yhteistyön voimalla on tehokasta kertoa suomalaisen osaamisen kokonaisratkaisuista, esimerkiksi suuressa nosteessa olevalla jätesektorilla.

– Ympäristöministeriön koordinoima UM-rahoitteinen ”Kestävä jätteiden hallinta Venäjällä” –hanke toteuttaa merkittävän osan toimenpiteistä yhteistyössä Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kanssa. Meillä on yhteiset some- ja nettisivut, jonne kootaan tietoa suomalaisesta jätehuollosta ja yritysratkaisuista. Nämä materiaalit tukevat myös yritysten markkinointityötä, ja yhdessä järjestettyjen tilaisuuksien kautta saadaan tehokkaasti ja monipuolisesti näkyvyyttä suomalaiselle osaamiselle, kuvailee hankkeen koordinaattori Sveta Silvennoinen-Hiisku.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari on tukenasi, kun on otettava kantaa kauppaan liittyviin asioihin Venäjällä. Olemme usein mukana kannanotoissa ja kirjeissä yhteistyökumppaniemme kanssa.

Keskeisiä kumppaneitamme yritysten edunvalvonnassa ovat ovat ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, koko Team Finland -verkosto mukaan luettuna Suomen Moskovan-suurlähetystö ja Suomen Pietarin-pääkonsulaatti, Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, East Office of Finnish Industries, Suomen Yrittäjät, Association of European Business, alueelliset kauppakamarit Suomessa ja Venäjällä, Venäjän kaupallinen edustusto Suomessa ja Venäjän Suomen-suurlähetystö.

Venäjällä meillä on tiiviit ja pitkäaikaiset suhteet kaupunkien ja alueiden johdon kanssa. Teemme yhteistyötä myös eri toimialaministeriöiden kanssa sekä Venäjän teollisuustoimijoiden ja yrittäjien liiton, Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin ja Venäjän valtiollisen jäteoperaattorin, REOn, kanssa.


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen?

Back top top