Skip to Content

Epävarmuus on myrkkyä bisnekselle

Vuosi on käynnistynyt poikkeuksellisen jännittyneissä kansainvälisen politiikan tunnelmissa. Kauppakamari seuraa tiiviisti tapahtumia ja niiden mahdollisia vaikutuksia Suomen ja Venäjän väliseen kauppaan ja yritysten toimintaan.

Synkin uhkakuva olisi Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ja sitä seuraavat raskaat ja nopeasti voimaantulevat USA:n ja Euroopan unionin pakotteet Venäjää kohtaan. Tarkkaankin kohdennetut pakotteet iskevät aina kohteensa lisäksi myös niiden asettajaan. On myös odotettavissa, että Venäjä asettaisi omia vastapakotteita. 

Kauppakamari pyrkii tässä tilanteessa ennakoimaan, välittämään ajankohtaista tietoa, mutta välttää turhaa spekulointia. Olemme jo järjestäneet koulutuksen pakotteista ja niiden uhkista, kutsuneet Suomessa jäsenyritysten johtoa luottamukselliseen keskusteluun ja välitämme ajantasaista tietoa oman uutispalvelumme kautta.  

Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon sen taas. Vaikeina aikoina tiiviin ja luottamuksellisen verkoston ja vaikuttamisen kanavan merkitys on korvaamaton. Kauppakamarin jäsenet muodostavat tärkeän vertaisverkoston, jonka puitteissa yritykset voivat jakaa tietoa ja kokemuksia. Me kauppakamarilla haluamme olla vaikuttamisen kanava, jonka kautta yritysten ääni kuuluu ja viestit välittyvät. Tärkeitä sidosryhmiä vaikuttamistyössä meille ovat muut Venäjällä toimivat kansainväliset bisnesyhteisöt ja tietysti Team Finland –verkosto, erityisesti Suomen edustustot Venäjällä. 

Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon sen taas. Vaikeina aikoina tiiviin ja luottamuksellisen verkoston ja vaikuttamisen kanavan merkitys on korvaamaton.

Venäjällä työskentelevien suomalaisten yritysten tilanne on rauhallinen, mutta varautumisen ja riskitietoisuuden kasvu näkyy meillä lisääntyvinä yhteydenottoina ja kiinnostuksena tapahtumiin. Hyvä niin. Olemme teitä varten. Tiedonvälityksen ja edunvalvonnan kasvava rooli on näkynyt kauppakamarin toiminnassa koko pandemian ajan. Pieniä ja suuria yritysten toimintaedellytyksiin liittyviä asioita on ollut asialistalla. Pandemia-aikana on ratkottu rajanylitykseen ja erilaisiin rajoituksiin liittyviä asioita, pankkitileihin ja rahaliikenteeseen liittyviä haasteita on pohdittu eri kokoonpanoissa ja tuoreimpana suomalaisten yritysten huolenaiheena on ollut kiristyneet rekisteröinti- ja terveystarkastusvaatimukset Venäjällä.   

Epävarmuus on myrkkyä bisnekselle. Markkinat reagoivat nopeasti päivittäisiin kansainvälisen politiikan signaaleihin. Epävarmuus pitää ruplan heikkona ja volatiilina, vaikka Venäjän taloudelle tärkeiden raaka-aineiden ja öljyn hinta on korkealla. Venäjän investointi-ilmapiiri on saanut jo nyt valitettavan kolhun, jonka korjaaminen tulee vaatimaan aikaa ja määrätietoisia toimia riippumatta tulevista tapahtumista.  Erityisen harmillista tämä on tilanteessa, jossa monet kansainväliset yritykset ovat raportoineet hyviä tuloksia viime vuodelta. 

Toivomme jännitteiden lievenevän ja tilanteen ratkeavan diplomatian keinoin. Suomi ja Venäjä ovat naapureita, joten taloudellinen kanssakäyminen on luontevaa. Meille kauppakamarilla on tärkeää varmistaa yritysten pärjääminen kaikissa olosuhteissa. Siinä teemme omalta osaltamme parhaamme. 

Jaana Rekolainen 

toimitusjohtaja
Suomalais-Venäläinen kauppakamari
+358 400 45 77 43
jaana.rekolainen@eastcham.fi

Lue myös:

Huolestuttaako pakoteuhka? Näin varaudut uusiin talouspakotteisiin

Näin ulkomaalaisten työntekijöiden valvonta kiristyy Venäjällä – ”Terveystarkastukset ovat paluu vanhaan”

Keskustelua aiheesta

Back top top