Skip to Content

Hyvää huomenta Astanasta!

Me eastchamilaiset olemme tämän viikon tutkimassa Keski-Aasian markkinamahdollisuuksia yhdessä yli 40 yritysedustajan ja virkamiehen kanssa. Monialaista ja vahvaa Team Finland -joukkuettamme johtaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Yhteistyössä ovat vahvasti mukana myös suurlähettiläämme Ilkka Räisänen ja Soili Mäkeläinen-Buhanist.

Alkuviikon paiskimme töitä Uzbekistanin pääkaupungissa Taškentissa ja loppuviikon Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.

Uzbekistanissa suomalaiset yritykset pääsivät esittäytymään kaivosjätti Almalykin pääjohtajalle valtavan kaivannon reunalla. Metso Outotec on jo kaivosyhtiön luotettava teknologiatoimittaja ja ainakin yksi uusi suomalainen yritys pääsee pilotoimaan innovaatioitaan kaivosyhtiön kumppanina. Ovi on nyt auki ja jatkokeskustelut sovittu asiantuntijatasolla usean yrityksen kanssa.

Tashkentin alueen hallinto otti joukkueemme vastaan ja esitteli kunnianhimoisia kehityssuunnitelmiaan, ja suomalainen osaaminen kiinnosti alueen yrityksiä ja hallintoa. Aika ja käyntikortit vaan loppuivat kesken.

Käyntikortit loppuivat kesken.

Uzbekneftegazin varapääjohtaja tapasi suomalaisia yrityksiä ja kuunteli kiinnostuneena yritysten ratkaisuja. Keskustelut olivat avoimia ja välittömiä ja yritykset saivat välittömän palautteen jatkotoimenpiteistä. Suomalaisia miellytti varapääjohtajan suora tyyli reagoida ilman turhia korulauseita.

Toisen vierailupäivän varsinainen pihvi oli Uzbekistanin ja Suomen välinen talouskomission kokous. Kokouksessa yritykset pääsivät ääneen sektorikohtaisissa paneelikeskusteluissa ja tulivat samalla esitellyiksi Uzbekistanin eri ministeriöiden edustajille ja valtionyhtiöille.

Kokouspäivän päätteeksi talouskomission puheenjohtajat Uzbekistanin investointi-, teollisuus ja kauppaministeri Laziz Kudratov ja Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari summasivat yhteen vierailun saldon ja sopivat tiiviistä jatkoseurannasta. Potentiaalia Suomen ja Uzbekistanin välisessä kaupassa ja yhteistyössä todettiin olevan erityisesti kaivosteollisuudessa, koulutuksessa, digitalisaatiossa, energiasektorilla, kiertotalouden ja puhtaiden teknologioiden alalla.

Eilen iltapäivällä Taškentin keväinen lämpö vaihtui tutunoloiseen Astanan räntäsateeseen. Ensi töiksemme tapasimme ekologia- ja luonnonvaraministeri Zulfiya Suleimenovan. Kärjiksi keskusteluissa nousivat kiertotalous, jäte- ja vesiosaaminen, koulutus ja digitalisaatio. Kazakstan on asettanut saastuttaville suurille yrityksille tiukat päästötavoitteet ja näiden saavuttamiseksi tarvitaan käyttöön parhaat suomalaiset teknologiaratkaisut.

Heräsin tänään uuteen aamuun Astanassa. Luvassa on kiireinen päivä korkean tason tapaamisia ja verkostoitumista paikallisten yritysten kanssa.

Kukapa olisi uskonut vuosi sitten, että avaamme helmikuussa 2023 isoja ovia suomalaisille yrityksille ministeri Ville Skinnarin johdolla Taškentissa ja Astanassa. Tämä matka vahvisti entisestään käsitystämme siitä, että meillä on oikeat ja yritysten kannalta relevantit markkinat. Team Finland -henki on vahva ja sen päälle on hyvä rakentaa tulevaa.

Matka vahvisti entisestään käsitystämme siitä, että meillä on oikeat ja yritysten kannalta relevantit markkinat.

Jaana Rekolainen 

toimitusjohtaja
EastCham Finland
+358 400 45 77 43
[email protected]

Back top top