Skip to Content

Nyt jos koskaan tarvitaan verkoston voimaa

Päätökset omien tilaisuuksien ja tapahtumien perumisesta – tai siirrosta syksyyn – kirpaisivat ensin yksi kerrallaan. Vähitellen tajuntaan menee koronahaasteen mittaluokka ja omat harmitukset hävettävät.

Mielen täyttää toki huoli perheestä, läheisistä, työtovereista ja kaikista kanssaihmisistä. Omaa arkipäivän hämmennystä lisää se, että suomalais-venäläinen tiimini työskentelee nyt kahta puolta lähes kokonaan kiinni olevaa rajaa. Tähänkin saakka ahkerassa käytössä olleet digityökalut ja jokapäiväiset Teams-kokoukset yhdistävät virtuaalisesti kuten ennenkin, mutta silti tuntuu, että jotain on muuttunut.

Paljon muuttuu pysyvästi, mutta kansainvälistä kauppaa – ja Venäjän-kauppaa – ei ole peruttu. Yritämme tiiminä katsoa tämän kirotun koronan yli ja valmistautua tulevaan. Kaikesta huolimatta jatkamme liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamista, haemme tietoa yritysten avuksi ja palvelemme jäseniämme ja asiakkaitamme etäyhteyksien kautta.

Kansainvälistä kauppaa – ja Venäjän-kauppaa – ei ole peruttu.

Maailmantalous on romahtanut voimakkaaseen syöksyyn. Korona iskee kovaa myös Venäjän talouteen, jota olivat jo kolhineet öljyn hintasota ja sitä seurannut ruplan alamäki. Tuore pääministeri Mihail Mišustin on tosin vakuuttanut, että resursseja riittää taloudellisen tasapainon säilyttämiseen.

Haasteellinen tilanne vaikeuttaa Venäjän kansallisten projektien toteutusta ja uhkaa viedä vuodelle 2020 asetetut maltillisen kasvun tavoitteet pakkaselle. Venäjä on osa globaalia taloutta, eikä välty koronan vaikutuksilta olipa tautitilanne maassa mikä tahansa.

Suomalais-venäläinen tiimini työskentelee nyt kahta puolta lähes kokonaan kiinni olevaa rajaa.

Tietysti vaikutus moniin yrityksiin ja ylipäätään Suomen ja Venäjän väliseen kauppaan tulee olemaan dramaattinen. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia ja epävarmuus on liiketoiminnalle myrkkyä. Seuraamme tiiviisti tapahtumia Venäjän markkinoilla, välitämme yrityksille ajankohtaista tietoa ja selvittelemme parhaita tapoja toimia meille kaikille uudessa tilanteessa.

Nyt jos koskaan tarvitaan verkoston voimaa. Pysytään henkisesti lähempänä toisiamme ja pidetään virtuaalisesti yhteyttä. Yhteydenpito ja yhteyksien säilyttäminen asiakkaisiin, omien tiimien toimintakyvyn varmistaminen ja organisaation valmistautuminen koronan jälkeiseen aikaan ovat tulevaisuusinvestointeja, jotka kannattavat.

Pienenä kädenojennuksena tarjoamme kaikki kevään etäkoulutukset jäsenillemme maksutta.

Jos sinulla on Venäjän markkinoihin tai toimintaympäristöön liittyviä kysymyksiä, autamme niissä mielihyvin. Kalenterissamme on aikaa sinulle ja käytössäsi ovat asiantuntijamme Suomessa ja Venäjällä. Järjestämme jäsentilaisuuksia ja koulutuksia etäyhteyksin mahdollisuuksien mukaan kevään mittaan. Suuremmat tapahtumat väistyvät syksyyn. Pienenä kädenojennuksena tarjoamme kaikki kevään etäkoulutukset jäsenillemme maksutta.

Kyllä me selviämme tästä, yhdessä.

Jaana Rekolainen
toimitusjohtaja
Suomalais-Venäläinen kauppakamari

Lue myös:

Tiedote jäsenille, asiakkaille ja sidosryhmille 16.3.2020

Keskustelua aiheesta

Back top top