Skip to Content

Pelipaikoilla Pietarissa

Pyörähdin Pietarissa muutaman päivän työmatkalla syys-lokakuun vaihteessa. Lähdin matkaan kahdesti rokotettuna, negatiivinen koronatesti takataskussa ja maski kasvoilla. Nyt kun liikematkustaja pääsee maahan vain lentäen, tunnin pyrähdys ilmassa alleviivaa miljoonakaupungin läheisyyden Suomeen. Tämä maantieteellinen läheisyys on suomalaisille yrityksille ehdoton etu, joka kannattaa hyödyntää. Pietarissa Suomi myös tunnetaan ja suomalaista laatua ja suomalaisia brändejä arvostetaan.

Verkostoituminen on Venäjällä toimimisen ehdoton suola.

Jäsenyritysten tapaamiset ja kuulumisten vaihto yritysten kanssa ovat aina parasta antia, mutta nyt pitkän tauon jälkeen ne tuntuivat erityisiltä. Yritysten ilon- ja huolenaiheet muuttuvat konkreettisiksi ja melkein käsinkosketeltaviksi, kun ne kuulee kasvotusten. Nämä kohtaamiset ovat meille tärkeitä, koska niistä saamme aineksia kamarin tapahtumien ja koulutusten sisällön rakentamiseen ja liiketoimintaympäristöön ja kauppapolitiikkaan liittyvään edunvalvontaan. Kohtaamisille on Pietarissa myös erinomaisen edustava kotipesä – Suomi-Talo.

Tapasimme Pietarin jäteoperaattoriksi valitun NEO:n toimitusjohtajan Jekaterina Gorškovan tiimeineen ja kartoitimme yhteistyön mahdollisuuksia suomalaisten yritysten kanssa.

Syksyn edetessä tiivistyvästä Team Finland -yhteistyöstä kertoo se, että parin päivän reissulla ehdin kaksi kertaa vierailemaan Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Molemmilla kerroilla yhdistin huvin ja hyödyn ja kävelin matkan Suomi-talolta pääkonsulaattiin Verikirkon ohi kauniita kanavamaisemia ihaillen. Pietarin pääkonsulaatin kollegoiden kanssa rakensimme uutta Team Finland -suunnitelmaa ja hiomme seuraavien TF-vierailuiden ja tapahtumien ohjelmia. Tapasimme yhdessä Pietarin jäteoperaattoriksi valitun NEO:n toimitusjohtajan Jekaterina Gorškovan tiimeineen ja kartoitimme yhteistyön mahdollisuuksia suomalaisten yritysten kanssa. Kerroimme suomalaisten yritysten tarjonnasta ja siitä, miten yritysten ratkaisut voisivat auttaa Pietaria ratkaisemaan kunnallisen jätehuollon ongelmia hyödyntämällä uusinta teknologiaa ja vuosien saatossa kertynyttä kokemusta.

Tapaamisessa Delovaya Rossiyan johdon kanssa löytyi monia konkreettisia yhteistyömahdollisuuksia.

Verkostoituminen on Venäjällä toimimisen ehdoton suola. Ilman sitä bisnes on mautonta, eikä se oikein suju. Vahvistimme kontaktejamme venäläiseen bisnesyhteisöön tapaamalla paikallisen Business Russian (Delovaya Rossiya) johtoa. Business Russia edustaa yli 7 000 yksityistä yrittäjää. Tapaamisessa löytyi monia konkreettisia yhteistyömahdollisuuksia. Pietarin Business Russian puheenjohtajaa Dmitry Panovia kiinnosti erityisesti yhteistyö rakentamisen, rakennustuoteteollisuuden ja energiateknologian aloilla ja sovimme tapaamisessa jo konkreettiset toimet yhteistyön aloittamiseksi. Uskomme Business Russian kattavan yritysverkoston olevan kiinnostava kamarin jäsenyrityksille. Vahvistimme verkostojamme myös eurooppalaisen bisneksen suuntaan ja osallistuimme kollegan kanssa AEB:n (Association of European Businesses) juhlatapahtumaan. Saimme huomata, että eurooppalainen bisnes on aktiivisesti läsnä Pietarissa.

Olin onnekas, kun sain käydä Pietarissa. Venäjälle maahantulon ehdot ovat selkeät ja liikematkustaminen sujuu niitä noudattaen. Lyhyt vierailu vahvisti sen, minkä jo tiesin. Tarvitsemme nyt pikaisesti selkeät ja koronaturvalliset säännöt rajan avaamiseen kumpaankin suuntaan. Matkailu, normaali kanssakäyminen, uusien liikesuhteiden solmiminen ja nykyisten vahvistaminen tarvitsevat liikkumista rajan yli. Suomen maakuva on Pietarissa mainio. Meillä ei ole varaa menettää sitä liian tiukkaan suljetun rajan myötä.

Seuraava reissuni Pietariin on jo kalenterissa. Ai milloin lähden? Tietysti joulukuun alussa, jolloin järjestämme suurimman suomalais-venäläisen yritys- ja verkostoitumistapahtuman – Finnish Business in St Petersburg. Lähde mukaan!

Jaana Rekolainen 

toimitusjohtaja
Suomalais-Venäläinen kauppakamari
+358 400 45 77 43
[email protected]

Back top top