Skip to Content

Välivuosi villasukissa

Viime vuosi oli minulle muutosten vuosi, niin kuin koko ihmiskunnalle. Olin saanut juuri elämäni järjestymään Pietarissa, kun pandemia alkoi levitä. Minulle se tarkoitti sitä, että tuli välivuosi Pietarista, mutta ei onneksi töistä.

Tasan vuosi sitten pakkasin likapyykin pienimpään matkalaukkuun ja lähdin Suomeen, sillä uutiset olivat jo todella huolestuttavia. Kävin perjantain lounastunnilla vielä maksamassa muutaman kuukauden kommunalnie uslugit etukäteen, ajattelin että varmasti jo vappuna olen takaisin Pietarissa. Allegrossa käytävän toisella puolella rouva niiskutti ja yski koko matkan. Seuraavalla viikolla rajat menivät kiinni ja Allegro lopetti kulkemisensa. Onni onnettomuudessa oli se, että vaikka kaikki työvaatteeni jäivätkin Pietarin asunnolle, niitä ei Suomessa tarvittu, sillä ”uudessa normaalissa” työpaikan etäkahvitunnilla vertailtiin villasukan kuvioita työkavereiden kanssa.

Nyt on taas maaliskuu ja olen palannut Pietariin. Jääkaapin ovessa kalenteri on vuoden jäljessä.

Vaikka kalenterini seisoo, työt eivät seisoneet. Me järjestimme kamarilla viime vuonna ennätysmäärän tapahtumia, joissa oli ennätysmäärä osallistujia. Yritysten tiedon tarve oli kova, koska pandemian aiheuttamat asetukset ja määräykset muuttuivat Venäjällä välillä todella nopeasti ja usein eri kaupungeissa eri tavalla. Me järjestimme verkkokoulutuksia ja jäsenklubeja, ja julkaisimme uutisia ja tiedotteita yritysten tarpeisiin. Alkushokin jälkeen nettitapahtumista tuli arkea ja muitakin aiheita ja tapahtumia kuin koronaan liittyviä alkoi mahtua ohjelmaan.

”Nyt on taas maaliskuu ja olen palannut Pietariin. Jääkaapin ovessa kalenteri on vuoden jäljessä.”

Teimme muun muassa virtuaalisen Team Finland -vierailun Tjumeniin ja tapasimme useita eri toimialojen vaikuttajia muissakin tapaamisissa. Verkon yli toteutettavat tapahtumat saivat paljon osallistujia, onhan niihin helppo osallistua oman työpisteen ääreltä. Maailma tavallaan kutistui koronan vaikutuksesta – yhteydet ovat nyt vain Teamsin tai Zoomin päässä.

Vuoden aikana me uudistimme myös jäsenpalvelumme. Otimme mukaan uudistustyöhön yrityksiä eri segmenteistä ja sparrasimme kehityssuuntia useissa eri työpajoissa eri kokoonpanoilla. Samalla uudistimme myös Suomalais-Venäläisen kauppakamarin säännöt, jäsenmaksujen määräytymisen sekä maksut. Työtä tehtiin pitkin vuotta eri tiimeissä ja loppuvuodesta jäsenkokous hyväksyi uudistusehdotuksemme.

Tässä vaiheessa tajusimme, että koko iso urakka oli valmisteltu sekin lähes kokonaan etänä, hyvä suoritus sekin. Kiitos kaikille yrityksille, jotka olitte mukana!

Nyt kaikilla jäsenyrityksillä on samat jäsenpalvelut huolimatta siitä, kumpaan maahan yritys on rekisteröity. Asiakas saa itse valita, mihin ja minkä kielisiin tapahtumiin osallistuu tai millä kielellä lukee jäsentiedotteet. Lisäksi valittavana on konsernijäsenyys, jossa emo voi liittää samaan jäsenmaksuun kaikki haluamansa tyttäret. Tämä on osoittautunut suosituksi jäsenmuodoksi, uusia konsernijäseniä on meillä jo yli 50. Merkittävä uusi etu jäsenille on lisäksi se, että jäsenet voivat osallistua maksutta verkkokoulutuksiimme, joihin toki voivat osallistua myös muut kuin jäsenet maksamalla osallistumismaksun.

On mahtavaa, että yritykset ovat löytäneet tapahtumamme. Tuotamme verkkokoulutuksia ja klubitapahtumia nyt tiimissä, johon kuuluu työkavereita Helsingin, Moskovan ja Pietarin toimistoista. Haluamme tarjota aina vain kiinnostavampia ja paremmin järjestettyjä tilaisuuksia – me teemme niitä teitä, yrityksiä varten. Otan todella mielelläni vastaan myös ehdotuksia uusista tapahtumista ja aiheista.

”Verkon yli toteutettavat tapahtumat saivat paljon osallistujia.”

Nyt Suomessa on sulkutila ja pelätään ulkonaliikkumiskieltoa. Pietarissa pohditaan kolmanteen aaltoon valmistautumista. Työt jatkuvat etänä asunnolta Pietarista, villasukat jalassa. Näkymät tulevaisuuteen ovat sumuiset edelleen, mutta arki rullaa eteenpäin.

Meitä suomalaisia on täällä Venäjän-markkinoilla paljon – kaikesta huolimatta. Pidetään yhteyttä ja Suomen lippu korkealla, olemme yhdessä paljon enemmän.

Tarja Teittinen
Palvelujohtaja
Suomalais-Venäläinen kauppakamari

Kirjoitus on julkaistu Suomi-Talon blogissa 17.3.2021.

Back top top