Skip to Content

Vuosikertomus 2022

EastChamin vuoden 2022 vuosikertomus on julkaistu. Se on luettavissa jäsentunnuksilla sivun alaosasta. Alla toimitusjohtajamme Jaana Rekolaisen katsaus vuoteen 2022.

Vuosi 2022 yritysten pulssilla ja tukena

Vuosi 2022 oli poikkeuksellisen vaikea suomalaisille yrityksille ja Suomen taloudelle. Yritykset kohtasivat ennennäkemättömiä haasteita, emmekä me kauppakamarinakaan niiltä välttyneet. Arvostan sitä suoraselkäisyyttä, jota suomalaiset yritykset osoittivat silloinkin, kun liiketoiminta pysähtyi kuin seinään ja tilanteissa piti selviytyä pakoteviidakosta huolimatta vastuullisesti.

Aloitin 24.2.2022 päivätyn blogitekstini sanoin ”Sotatoimet Ukrainassa ovat alkaneet. Olemme erittäin huolestuneita. Asioiden saamat käänteet ovat hallintamme ulkopuolella, mutta pyrimme auttamaan yrityksiä niillä työkaluilla, jotka ovat käytössämme.” Tästä lupauksesta muodostui loppuvuoden mittainen tehtävä, joka jatkuu myös vuonna 2023.

Pakoteinfoilla ja tehostetulla jäsenviestinnällä valtava tarve

Venäjän aloittama hyökkäyssota muutti kauppakamarin toimintaedellytyksiä merkittävästi. Teimme kriisisuunnitelman ja päätimme, mitä teemme ja mitä emme enää tee. Keskitimme kaikki resurssit yritysten auttamiseen. Saimme koko vuoden ajan valtavasti yhteydenottoja ja kyselyjä. Vastasimme niihin kaikkiin ja halusimme kerätä yritysten käyttöön heidän tarvitsemansa tiedot ja faktat.

Aloitimme nopealla aikataululla päivittyvän, kaikille avoimen uutisseurannan sodan vaikutuksista kansainväliseen kauppaan ja yritysten liiketoimintaan. Pidimme kiinni lupauksestamme jakaa ajantasaista, oikeaa ja tarkistettua tietoa, mikä tässä ajassa on osoittautunut ensisijaisen tärkeäksi. Kävijämäärät verkkosivuillamme kasvoivat ja päivittyvällä uutisseurannalla on ollut tuhansia lukijoita.

Järjestimme vuoden aikana kaiken kaikkiaan 27 pakoteinfoa, joissa analysoimme pakotteiden sisältöjä ja vastasimme kysymyksiin. Yhteensä järjestimme lähes 70 ajankohtaista tilaisuutta, joissa oli mukana yli 5 500 osallistujaa yli 1 200 yrityksestä.

Markkina-alue laajenee yrityksiä kuunnellen

Yksi kevään 2022 tärkeimmistä kohtaamisista oli jäsenkokous, jossa kävimme aktiivista keskustelua kauppakamarin kriisitoiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä. Jäsenyritykset näkivät tiedonvälityksen, neuvonnan ja verkostoitumisen edelleen erittäin tärkeänä. Kauppakamarin haluttiin jatkavan toimintaansa ja tuottavan yritysten tarvitsemia palveluja.

Syksyn aluksi kysyimme jäsenyrityksiltä mielipidettä kauppakamarin tulevaisuuden suunnasta. Jäsenkyselyyn vastanneista 82 prosenttia toivoi, että kauppakamari laajentaa markkina-aluettaan Keski-Aasiaan ja Etelä-Kaukasiaan. Yli 70 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että kauppakamarin pitäisi päivittää myös nimensä maantieteellisen laajentumisen yhteydessä.

Syyskuun lopulla ylimääräinen jäsenkokous päätti markkina-alueen laajentamisesta, kauppakamarin nimen ja sääntöjen muutoksesta. Kauppakamarin uudeksi nimeksi valittiin EastCham Finland.

Syksyn aikana teimme fact finding -matkoja Kazakstaniin, Uzbekistaniin ja  Georgiaan yhdessä suomalaisten yritysten ja Team Finland -toimijoiden kanssa. Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinat tarjoavat paljon mahdollisuuksia ja niillä toimii jo kymmeniä suomalaisia yrityksiä.

EastCham on syksystä alkaen ollut tiiviisti mukana suomalaisen elinkeinoelämän valmistautumisessa Ukrainan jälleenrakentamiseen. Kauppakamarin johto ja hallitus aloittivat loppuvuonna työstämään uutta strategiaa, jossa määritellään tulevan toiminnan painopisteet ja strategiset valinnat.

Elinkeinoelämän erityispalkinto Venäjän Team Finland -tiimille

Vuosi 2022 kirkasti julkisten kansainvälistymispalveluiden merkitystä entisestään. Elinkeinoelämän keskusliitto EK myönsi Venäjän Team Finland  -tiimille erityispalkinnon elokuun lopulla. Palkinto lämmitti mieltä erityisesti siksi, että se kertoi suomalaisten yritysten luottamuksesta. Se oli myös osoitus yhteistyön ja vahvojen verkostojen voimasta.

Elinkeinoelämän erityispalkinnon perusteiksi mainittiin mm. ”Venäjän Team Finland -tiimi palkitaan poikkeuksellisesta roolistaan yritysten tukipilarina helmikuusta 2022 alkaen. Tiimi on auttanut yrityksiä selviämään ennennäkemättömistä haasteista, jotka Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti. Yritykset ovat arvostaneet niin realistista ja reaaliaikaista tilannekuvaa kuin korvaamatonta neuvontaa esimerkiksi pakotteisiin ja Venäjältä vetäytymiseen liittyen.”

Omasta ja koko EastChamin puolesta haluan kiittää teitä kaikkia tiiviistä ja hyvästä yhteistyöstä vaikeana kriisivuotena. Erityiskiitokset yrityksille siitä, että olette hakeneet kauttamme tietoa, osallistuneet tilaisuuksiin, kyselleet ja antaneet palautetta. Tältä pohjalta rakennamme tulevaisuutta yhdessä.

Jaana Rekolainen 
toimitusjohtaja

Kirjaudu sisään jäsentunnuksillasi ja pääset tutustumaan vuosikertomukseen.


Seuraa viestintäämme

Back top top