Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 1306
Kaasuputket vauhdittivat Venäjän-viennin 39 prosentin kasvuun toukokuussa

Viennin kasvun taustalla ovat putkitoimitukset avomerelle ja Venäjälle.

Kaasuputket vauhdittivat Venäjän-viennin 39 prosentin kasvuun toukokuussa

Putkia vietiin myös huhtikuussa.

Suomen tavaravienti Venäjälle kasvoi huhtikuussa 11 ja toukokuussa 39 prosenttia vuodentakaisesta, käy ilmi Suomen Tullin tilastoista.

Venäjän-viennin arvo oli huhtikuussa 308 miljoonaa ja toukokuussa 395 miljoonaa euroa. Viennin lukuja nostivat kaasuputket, joita vietiin avomerelle ja Venäjälle huhtikuussa 153 ja toukokuussa 176 miljoonan euron arvosta.

Putkien tuonti näkyi Venäjän-tuonnin luvuissa vuonna 2017, jolloin niiden tuonnin arvo oli Tullin mukaan 320 miljoonaa euroa.

Kotkan kaupungin mukaan Kotkassa pinnoitettiin betonilla kaikkiaan 101 000 Nord Stream 2 -kaasuputkeen tulevaa putkea, eli noin puolet koko linjasta.

Tavaroiden tuonti Venäjältä kasvoi huhtikuussa 13 ja toukokuussa 3 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonnin arvo oli huhtikuussa 848 miljoonaa ja toukokuussa 789 miljoonaa euroa.

Suomen Venäjän-kauppa euroissa

Suomen Venäjän-kauppa oli toukokuussa 394 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Paperikoneita Yhdysvaltoihin

Suomen koko tavaravienti laski huhtikuussa kolme prosenttia ja kasvoi toukokuussa seitsemän prosenttia, ollen huhtikuussa, noin 5,5 miljardia ja toukokuussa noin 5,8 miljardia euroa.

Koko tuonti kasvoi huhtikuussa kuusi ja toukokuussa kaksi prosenttia, ollen molempina kuukausina noin 5,8 miljardia euroa. Kauppatase jäi huhtikuussa 322 miljoonaa alijäämiseksi, mutta toukokuussa se oli 18 miljoonaa ylijäämäinen.

Huhtikuun viennin laskua selittää osaltaan vertailukuukauden 542 miljoonan euron arvoinen risteilytoimitus Saksaan. Samaan aikaan vienti Yhdysvaltoihin kasvoi voimakkaasti öljyjalosteiden ja paperikoneiden viennin myötä.

Suomen viennin muutos

Suuret toimitukset ja vertailukuukaudet näkyvät piikkeinä viennin muutoksissa.

Suomen tuonnin muutos

Tuonnissa näkyy myös suuri putkitoimitus Venäjältä vuonna 2017.

Aiheesta aiemmin:

Tulli: vienti Venäjälle kasvoi kaksi prosenttia maaliskuussa

Back top top