Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Patrik Saarto
Avoin 2276
Kudrinia on pyydetty ehdokkaaksi Valtiontalouden tarkastusviraston johtoon

Aleksei Kudrin Pietarin talousforumissa vuonna 2016.

Kudrinia on pyydetty ehdokkaaksi Valtiontalouden tarkastusviraston johtoon

Yhtenäisen Venäjän edustajaryhmän johto keskustelee Kudrinin kanssa ehdokkuudesta maanantaina.

  • Yhtenäinen Venäjä on pyytänyt Aleksei Kudrinia ehdokkaaksi Valtiontalouden tarkastusviraston johtajaksi.
  • Kudrin on ollu useasti eri linjoilla puolueen kanssa, mutta häntä pidetään hyvänä johtajana valtiontalouden kontrollielimeen.
  • Valinta olisi pettymys Kudrinin tukijoille, jotka haluaisivat hänelle korkeamman viran, mutta tarjoaisi silti hyvän paikan vaikuttaa.

Yksi Venäjän talouspolitiikan mahdollisista suunnannäyttäjistä, Strategisen kehityksen keskuksen johtaja ja entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin, saatetaan nimittää Venäjän valtiontalouden tarkastusviraston johtoon, uutisoi Vedomosti.

Kudrinia ovat pyytäneet ehdokkaaksi viraston johtajaksi Yhtenäisen Venäjän edustajat.

– Kyllä, minulle on tullut Yhtenäisestä Venäjästä ehdotus asettua ehdolle. Se oli hieman odottamatonta, mutta harkitsen vakavasti. Tapaan lähiaikoina edustajaryhmän johtoa, Kudrin kertoo Vedomostille.

Hieman myöhemmin tarkoittaa toisen Vedomostin uutisen mukaan maanantaita 14. toukokuuta.

”Se oli hieman odottamatonta, mutta harkitsen vakavasti.”

Presidentille on lain mukaan määrä esitellä vähintään kolme ehdokasta, joista hän valitsee yhden tehtävään. Valtiontalouden tarkastusviraston nykyinen johtaja Tatjana Golikova on siirtymässä uuteen hallitukseen pääministerinä jatkavan Dmitri Medvedevin sosiaalipolitiikasta vastaavaksi varapääministeriksi, mikäli Medvedevin esitys hyväksytään.

Raskaan sarjan ammattilainen

Vedomostin tietojen mukaan Yhtenäinen Venäjä tiedusteli ehdokkaaksi ensin duuman varapuhemies Aleksandr Žukovia. Hän oli kuitenkin kiinnostuneempi jatkamaan duumassa, joten katseet kääntyivät duuman ulkopuolelle.

– Annamme suuren painoarvon sille, kuka valitaan johtajaksi. Sen on oltava henkilö, jolla on laaja kokemus ja tietämys finansseista ja hallinnosta. Valitsimme Kudrinin, hän on raskaan sarjan ammattilainen ja hänen kriittinen näkemyksensä voi auttaa työssä, kommentoi duuman puhemies Vjatšeslav Volodin Vedomostille.

Talousliberaalia suuntausta edustavan Kudrinin tulevaan asemaan vaikuttaa liittyvän valtapoliittisia jännitteitä. Hänen johtamansa Strategisen kehityksen keskuksen näkemyksiä on pidetty kilpailevana vaihtoehtona Stolypinin klubin valtiokeskeisen suuntauksen kanssa Venäjän talouspolitiikan suunnaksi uuden hallituksen aikana.

”Hän on tunnetusti vastustajamme.”

Kuten Kommersant kirjoittaa, Kudrin ja Yhtenäinen Venäjä ovat olleet usein napit vastakkain. Kudrin on syyttänyt valtapuoluetta populismista ja Yhtenäinen Venäjä kritisoinut Kudrinia ankarasta rahapolitiikasta ja talousliberaaleista arvoista. Yksi kiistanaihe on ollut Kudrinin ehdotus eläkeiän nostosta.

– Hän on tunnetusti vastustajamme, mutta on hyvä, jos tärkeimmän kontrollielimen, Valtiontalouden tarkastusviraston, johtajaksi tulee rakentava ja laadukas vastus, pohtii Yhtenäisen Venäjän sosiaalipolitiikkaan keskittynyt Andrei Isajev Kommersantille.

Pettymys, mutta mahdollisuus

Vedomostin haastattelemien politiikan tutkijoiden, Mihail Vinogradovin ja Aleksandr Požalovin, mukaan nimitys Valtiontalouden tarkastusviraston johtoon olisi pettymys heille, jotka odottavat Kudrinin paluuta vallan ytimeen. Virasto tarjoaisi Kudrinille kuitenkin mahdollisuuden vaikuttaa, eikä sulje pois etenemistä ylöspäin myöhemmin.

– Presidentti piti Golikovan aikaista virastoa tärkeimpänä riippumattomana hallitustyön monitoroinnin elimenä, siksi Putin haluaa varmasti nähdä tehtävässä henkilön, johon voi henkilökohtaisesti luottaa. Kudrin on heidän joukossaan, Požalov arvioi Vedomostille.

Požalov huomauttaakin, ettei valtionhallinnon toimielinten painoarvo riipu niiden institutionaalisesta asemasta.

– Loppupeleissä venäläisessä valtionhallinnon järjestelmässä toimielimen todellinen paino riippuu johtajan persoonasta, eikä nominaalisesta paikasta hierarkiassa, hän sanoo.

Back top top