Skip to Content
Venäjä Heikki Koskinen
Avoin 1810
Laura Solanko Suomen Pankista: Venäjä irtoamassa maailmantaloudesta

Laura Solanko on vanhempi neuvonantaja Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFITissa.

Laura Solanko Suomen Pankista: Venäjä irtoamassa maailmantaloudesta

Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko sanoo, että Venäjällä on käynnissä hiljattainen irtoaminen maailmantaloudesta.

­­”Välitön talouden romahdus onnistuttiin välttämään valtion tukitoimien ja keskuspankin radikaalien päätösten kuten pörssin sulkemisen kautta. Kun kaikki markkinatoiminta laitettiin jäihin, niin mikään ei myöskään romahtanut. Viranomaiset saivat aikaa miettiä tukitoimia, ” sanoo Suomen pankin Laura Solanko Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Klubi-tapaamisessa Helsingissä.

Laajamittaista valuuttapakoa ei tapahtunut Venäjältä. Lisäksi ruplan arvo on pysynyt keinotekoisen vahvana ja inflaatio on hidastumassa.

”Akuutti kriisivaihe on ohitse. Mutta nyt käynnissä on irtautuminen maailmantaloudesta.”

Venäjää vastaan asetetut pakotteet ovat rajoittaneet Venäjän mahdollisuuksia tuoda ulkomailta etenkin korkeaa teknologiaa, koneita ja laitteita.

Venäjän viennin volyymit ovat suhteellisen samankaltaiset kuin ennen Ukrainan sodan alkua. Monet EU:n kaavailemista energiapakotteista eivät ole vielä voimassa. Venäjä on myös myynyt energiaansa alehinnoilla markkinoille.

­Uusi normaali – paluuta 30 vuoden takaiseen?

Solanko uskoo, että Venäjällä on edessään hitaan taloudellisen kitkuttamisen aika.

”En ennusta mitään nopeaa romahdusta tapahtuvaksi.”

Venäjä pyrkii ”uuden normaalin” aikakaudella tuottamaan itse aikaisemmin maailmanmarkkinoilta ostamansa tuotteet.

”Näitä kotimaisia tuotteita voi olla vaikea kaupitella vientiin. Venäläiset saavat tyytyä kotimaisiin korvikkeisiin, eivätkä parhaaseen markkinoilta saatavaan laatuun. Venäläisten on sitten sopeuduttava tähän.”

Venäjä on jo vuodesta 2010 harjoittanut aktiivista tuonninkorvauspolitiikkaa. Krimin valtauksen jälkeen tämä linja jatkui yhä voimakkaammin.

­”Tuonninkorvauspolitiikassa ei ole aikaisemmin onnistuttu kovin hyvin. Ehkä nyt pakon edessä oman tuotannon polkaiseminen pystyyn tulee tapahtumaan.”

Valtion rooli taloudessa tulee todennäköisesti kasvamaan Venäjällä, kun sitä tarvitaan yhä enemmän tukemaan yrityksiä. Työttömyyden pitäminen matalalla tasolla on valtion keskeinen tavoite ja sekin voi johtaa tarpeeseen muodostaa uusia osittain tai täysin valtion omistamia yrityksiä.

­”Tavallaan taloudellinen järjestelmä alkaisi muistuttamaan enemmän sitä 30 vuoden takaista. Poliittinen repressio ei myöskään ole omiaan lisäämään talouden innovaatioita. ”

Odotettavissa 4-8 prosentin pudotus BKT:ssä

Keväällä monet asiantuntijat odottivat Solangon mukaan 10 prosentin pudotusta Venäjän BKT:seen tänä vuonna.

”Useimmat ennusteet lähtevät nyt 4-8 prosentin pudotuksesta. Talouden alamäki toteutuu pikkuhiljaa, sillä Venäjän valtio tekee kaikkensa romahduksen välttämiseksi.”

Venäjällä on Solangon mukaan resursseja paikata taloudellisia tappioitaan ainakin muutaman vuoden ajan. Tämän jälkeen voidaan joutua tekemään massiivista kulujen karsintaa.

”Sosiaalimenojen ja voimaministeriöiden rahoituksesta pidetään varmasti kiinni. Muita kuluja, kuten ehkä koulutusmenoja voidaankin karsia.”

Solangon mukaan Ukrainan sota on myös laajemmalla tasolla katkonut inhimillisiä kontakteja Venäjän ja muun maailman välillä.

”Kriisi on aiheuttanut aivovuotoa ulos Venäjältä. Esimerkiksi monet minun moskovalaisista kollegoistani ovat muuttaneet pois maasta. En tiedä ketä minä menisin Moskovassa kohta enää tapaamaan. Tämäkin on osa irtaantumista globaalista järjestelmästä. ”

Solangon mukaan viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut monia eriskummallisia asioita Venäjän talouspolitiikassa.

”Näihin käänteisiin ei voitu missään ekonomistien skenaariosuunnitelmissa varautua.”

Vielä ennen sodan alkamista Venäjän talouden analyyseissa lähdettiin liikkeelle muutaman prosentin vuotuisesta BKT:n kasvusta.

”Venäjä oli päässyt yli koronan aiheuttamasta kuopasta monia muita nopeammin jo kesällä 2021. Makrotasolla näytti tuolloin suhteellisen hyvältä. Helmikuussa 2022 mukaan kuvaan astui aivan erilainen muuttuja sodan alkamisen myötä. ”

Laura Solanko esiintyi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Klubi-tilaisuudessa (Venäjän talouden ja kaupan näkymät) Helsingissä 07. syyskuuta 2022. 

Tutustu tuleviin tapahtumiimme ja ilmoittaudu:

Keskustelua aiheesta

Back top top