Skip to Content
Talous ja kuluttajat Taneli Dobrowolski
Avoin 1136

Ministeri linjasi hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi Venäjän liiketoimintailmapiirin parantamisen

"Bisneksen tekemisen ennakoitavuus tulisi ehdottomasti nostaa aivan toiselle tasolle kuin nyt."

Talouskehitysministeri Maksim Oreshkin nimesi hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi tänä vuonna Venäjän liiketoiminta- ja investointi-ilmapiirien parantamisen. Oreshkin puhui toimittajille torstaina Gaidar-foorumilla.

Oreshkinin mukaan Venäjän liiketoimintaympäristöstä on tehtävä nykyistä ennakoitavampi.

— Jotta Venäjä saataisiin integroitua nykyistä tehokkaammin kansainväliseen talousyhteistyöhön, bisneksen tekemisen ennakoitavuus tulisi ehdottomasti nostaa aivan toiselle tasolle kuin nyt. Kysymys on ennen kaikkea siitä, miten talous reagoi öljyn hinnan vaihteluun, kuinka vakaa verojärjestelmä on ja miten liike-elämän lainsäädäntö yleisellä tasolla toimii. Ennakoitavuus on tärkeää, ja mielestäni sen parantaminen on hallituksen tärkein tehtävä tänä vuonna.

Ministerin mukaan hallituksen tulisi toimenpiteillään edistää kansainvälisten investointien virtaa Venäjälle. Oreshkin muistutti, että suurin osa ulkomaisista investoinneista on tullut Venäjälle vasta viimeksi kuluneiden 15-20 vuoden aikana. Venäjän talous kehittyi silloin erityisesti kuluttajakysynnän kasvun, korkean öljyn hinnan ja suhteellisesti vahvan ruplan ansiosta. Venäjälle tulleet ulkomaiset yritykset orientoituivat siinä tilanteessa lähes yksinomaan Venäjän sisämarkkinoille.

— Tilanne on parin viime vuoden aikana muuttunut oleellisesti, eikä ruplan kurssi ole enää yliarvostettu. Siksi voimmekin nyt nähdä, että yhä useampi Venäjällä toimiva ulkomaalainen yritys alkaa viedä tuotteitaan myös Venäjän rajojen ulkopuolelle. Ne, jotka toimivat nopeimmin ja investoivat tuotantoon Venäjälle, saavat investoinneistaan irti suuremman hyödyn verrattuna niihin, jotka jäävät odottamaan ”otollisempia” aikoja, Oreshkin sanoi.

Back top top