Skip to Content
Energia ja kaivannaiset Patrik Saarto
Avoin 2521
Myynnin kasvu tasoitti ruplan kurssivaikutusta Fortumin Russia-segmentin liikevaihtoon

Myynnin kasvu tasoitti ruplan kurssivaikutusta Fortumin Russia-segmentin liikevaihtoon

Fortumin ja STS Corporationin yhteisyritys Tšeljabinskiin on nyt perustettu.

  • Ruplan heikko kurssi laski Fortumin Russia-segmentin liikevoittoa alkuvuonna, mutta muun muassa myynnin kasvu paikkasi laskua.
  • Kesäkuussa Fortum voitti laajoja oikeuksia rakentaa tuuli- ja aurinkovoimakapasiteettia.
  • Tšeljabinskin lämmönjakeluun tarkoitettu yhteisyritys on nyt perustettu ja aloittaa toimintansa loppuvuonna.

Fortumin Russia-segmentin liikevaihto laski heikentyneen ruplan seurauksena tammi-kesäkuussa, kerrotaan yhtiön puolivuosikatsauksessa.

Vertailukelpoinen liikevoitto laski 24 %, heikentyneen ruplan vaikutus oli 18 miljoonaa euroa. Fortumin sähkön- ja lämmöntuotanto sekä -myynti kuitenkin kasvoi alkuvuonna, mikä tasoitti ruplan kurssivaikutuksia.

Tuotantoa kasvatti muun muassa uuden Chelyabinsk GRES:n 3-yksikön käyttöönotto ja kylmä sää. Fortum tuotti tammi-kesäkuussa 15 TWh sähköä ja 12,4 TWh lämpöä.

Sähkön myynnin liikevaihto oli 443 miljoonaa euroa ja lämmön myynnin 121 miljoona euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 141 miljoonaa euroa. Sähkön myynti kasvoi 16 miljoonalla eurolla.

Luvassa tuulta ja aurinkoa

Fortum toimii Venäjällä Länsi-Siperiassa pääasiassa Tjumenin ja Hanti-Mansian alueilla sekä Uralilla Tšeljabinskissa. Tjumenin ja Hanti-Mansian alue on keskittynyt öljyyn ja kaasuun, Tšeljabinsk taas metallintuotantoon.

Fortum voitti kesäkuussa oikeuden rakentaa 110 MW aurinkovoimakapasiteettia. Uudet voimalaitokset on tarkoitus ottaa käyttöön 2021-2022.

Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahasto, josta Fortumin osuus on 50 %, voitti kesäkuussa myös oikeuden rakentaa 823 MW tuulivoimakapasiteettia. Tuulivoimalat otetaan käyttöön 2019-2023.

Sijoitusrahastolla on myös vuonna 2017 voitettu oikeus rakentaa 1000 MW tuulivoimakapasiteettia. Ensimmäisestä 50 MW voimalasta on jo tehty päätös, kaikkiaan uudet tuulipuistot on tarkoitus ottaa käyttöön 2018-2022.

Yhteisyritys Tšeljabinskiin

Fortum ja STS Corporation ovat perustaneet JSC YUSTEK – Chelyabinsk -nimisen yhteisyrityksen vastaamaan Tšeljabinskin alueen lämmön siirrosta ja jakelusta Venäjällä, käy ilmi Fortumin tiedotteesta.

Fortum jatkaa sähkön ja lämmön tuottajana alueella ja myy lämpöä perustetulle yhteisyritykselle. Yrityksen toiminnan arvioidaan käynnistyvän loppuvuodesta. Yhteisyrityksestä allekirjoitettiin aiesopimus aiemmin keväällä.

Vastaava yhteisyritys aloitti toimintansa Tjumenissa vuonna 2017. Fortumin ja STS Corporationin perustama AO Uralo-Sibirskaja teploenergetitšeskaja kompanija USTEK vastaa Tjumenin kaukolämmön jakelusta.

Back top top