Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Patrik Saarto
Avoin 4264
Suomalaiset ja venäläiset kaivosalan yritykset tapasivat Murmanskissa

Murmanskista visioidaan arktisen Venäjän logistista keskusta.

Suomalaiset ja venäläiset kaivosalan yritykset tapasivat Murmanskissa

Murmanskista visioidaan arktisen Venäjän keskusta.

  • Suomalainen ja venäläinen elinkeinoelämä, tutkimuskenttä ja valtionhallinto keskustelivat Murmanskissa arktisen alueen mahdollisuuksista ja haasteista.
  • Suomella on tarjota Murmanskin alueelle esimerkiksi kaivosalan innovaatioita.
  • Murmanskin kuvernööri visioi alueesta pohjoisen Venäjän keskusta.

Murmanskissa vietetään 23.-29. maaliskuuta ensimmäistä kertaa Suomi-päiviä, joiden tiimoilta järjestetään tapahtumia niin kaupan, kulttuurin kuin tieteenkin saralla.

Keskiviikkona 24. huhtikuuta oli vuorossa seminaari otsikolla Arktinen yhteistyö – ympäristö ja kestävä kehitys, johon osallistui elinkeinoelämän, tieteen ja valtionhallinnon edustajia. Paikalla oli myös SVKK:n Senior Advisor Elena Marina Pietarin toimistolta.

– Arktisen alueen kehitys ja ympäristönsuojelu on ajankohtainen aihe niin Suomessa kuin Venäjällä. Yhteistyöllä avainkysymyksissä on valtavat tulevaisuudennäkymät, Marina kommentoi tapahtuman jälkeen.

– Oli tärkeää kuulla paitsi kaupungin ja suurimpien teollisuusyritysten edustajien kehityssuunnitelmista ja kärkihankkeista, myös heidän haasteistaan, tarpeistaan ja niiden ratkaisemisesta, hän sanoo.

Suomalaiset aktiivisia

Murmanskin varakuvernöörin Aleksei Tjukavinin mukaan suomalaiset ovat kaivosalalla aktiivisia.

– Suomalaiset osallistuvat aktiivisesti tapahtumiimme ja kaivosalan konferenssiin, joka järjestetään taas syksyllä. He huoltavat kaivosalan yrityksiämme ja loppujen lopuksi kyseessä on myös Suomessa suosittu aihe, turismi, etenkin arktinen turismi, Tjukavin kommentoi Rossija 1 Murmanskille.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtajan Timo Rautajoen mukaan Murmansk on tärkeä ja mielenkiintoinen kohde.

– Suomessa on nyt paljon kaivosalan innovaatioita, meillä on mitä tarjota. Kauppa Lapin ja Murmanskin välillä kasvaa. Tiedämme Novatekin ja Jamal SPG:n projektista kaiken, Murmanskista tulee erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä, kaikki näyttää hyvältä, Rautajoki sanoo Rossija 1 Murmanskin mukaan.

Jamal SPG on Jamalin niemimaalla toimiva Novatekin nestekaasun tuotantolaitos.

Murmanskista pohjoisen tärkein keskus

Murmanskin alueen kuvernööri Marina Kovtun visioi alueesta Venäjän pohjoista tukikohtaa ja logistista keskusta. Tavoitetta tukevat Novatek Murmanskin rakenteilla oleva nestekaasun tuotantolaitos, Kolskaja GMK-, Apatitin Kirovin tuotantolaitoksen ja Kovdorin kaivosyhtiöt, jäänmurtajateollisuus ynnä muut projektit alueella.

– Ne sallivat sanoa täydellä varmuudella, että alueestamme tulee Venäjän arktisen alueen tukikohta ja maan pohjoisalueiden suurin logistinen keskus, Kovtun sanoo Rossija 1 Murmanskille.

Back top top