Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 1058
Tilanne Euroopassa huolestuttaa, mutta yritysten aikajänne on pitkä: "En näe poislähtöbuumia Venäjältä"

Kuvakaappaus: Kauppalehti.

Tilanne Euroopassa huolestuttaa, mutta yritysten aikajänne on pitkä: "En näe poislähtöbuumia Venäjältä"

Ukrainan kriisin eskaloituminen voi heikentää edelleen ruplaa ja johtaa hankalasti tulkittaviin talouspakotteisiin.

Kauppalehden ja Talouselämän vuoden ensimmäisessä Markkinaraadissa oli aiheena Venäjä. Kansainvälisten suhteiden tulehduttua esiin nousivat tutut kysymykset – poistuvatko suomalaiset nyt Venäjältä, miten uudet pakotteet voivat vaikuttaa, kuinka käy ruplan?

– Yritykset, jotka ovat Venäjälle etabloituneet, ovat lähteneet sinne pitkällä aikajänteellä. En näe poislähtöbuumia tällä hetkellä Venäjältä, sanoo Markkinaraadissa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Toimittaja Tapio Nurmisen vieraana Markkinaraadissa olivat Jaana Rekolaisen lisäksi Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto. E.J. Penttilä ja Aktian salkunhoitaja Kaj Paulamäki.

Kiristynyt tilanne Ukrainan ympärillä saattaa johtaa uusiin, vakaviin talouspakotteisiin Yhdysvalloilta ja EU:lta, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan. Pakotteilla on aina epäsuoriakin vaikutuksia, joita ei voi ennalta ennakoida. Selvin vaikutus lienee ruplan kurssiin, jonka heikkous on huono vientiyritysten ja voittojen kotiuttamisen kannalta, mutta alentaa yritysten paikallisia kustannuksia.

– Ikävin vaihtoehto on se, jos Yhdysvallat ja EU eivät pysty koordinoimaan pakotteita ja tulee tulkinnanvaraisuutta, niin kuin edellisistä Yhdysvaltain pakotteista. Toivottavin vaihtoehto, jos pakotteita joudutaan käyttämään, on, että ne ovat harkittuja ja kohdennettuja, Rekolainen sanoo.

Kärjistyi tilanne uusiin pakotteisiin asti tai ei, geopoliittiset riskit pitävät ruplan edelleen heikkona. Entisenlainen yhteys öljyn hintaan on mennyttä.

– Nyt nähdään, että öljyn hinta menee ylöspäin, mutta se ei vahvista ruplaa. Rupla on tällä hetkellä paljon enemmän riippuvainen geopolitiikasta ja erilaisista poliittisista tapahtumista, Rekolainen sanoo.

Koko Markkinaraati on katsottavissa Kauppalehden sivuilla.

Lue myös:

Rekolainen MTV:lle: ”Tietoa tarvitaan valtavasti”

 

 

Keskustelua aiheesta

Back top top