Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Taneli Dobrowolski
Avoin 4546

Tulli: Venäjä nousi Suomen suurimmaksi tuontimaaksi

Kaasuputkihankinnat ja raakaöljyn tuonnin kasvu nostivat Venäjän Suomen suurimmaksi tuontimaaksi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Tuonti Venäjältä oli tammi-maaliskuussa arvoltaan hieman yli 2,4 miljardia euroa, eli tuonnin arvo kaksinkertaistui viime vuodesta, Suomen Tulli kirjoittaa katsauksessaan.

Suomen tavaravienti Venäjälle kasvoi Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan 29 prosenttia tammi-maaliskuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli arvoltaan 765 miljoonaa euroa.

Tammi-maaliskuussa EU28-maiden vienti Venäjälle kasvoi 28 prosenttia ja tuonti Venäjältä 47 prosenttia. Suomen viennin kasvu oli siis suurin piirtein EU28-maiden viennin kasvun tasolla, mutta tuonti Venäjältä kasvoi selvästi EU28-maiden tuontia enemmän.

Kauppa alijäämäistä

Suomen kaupassa Venäjän kanssa tammi-maaliskuussa kauppataseen alijäämää kertyi lähes 1,7 miljardia euroa. Viime vuoden tammi-maaliskuun vaje oli 608 miljoonaa euroa ja koko vuonna 3,2 miljardia euroa. Venäjä on ylivoimaisesti Suomen suurin alijäämämaa, vaikkakin alijäämä on pienentynyt vuoden 2011 huippuvuoden lähes kuudesta miljardista eurosta.

Venäjän osuus Suomen viennistä oli tammi-maaliskuussa 5,3 prosenttia. Osuus kasvoi viime vuoden tammi-maaliskuun 4,9 prosentista. Tammi-joulukuussa viime vuonna Venäjän osuus oli 5,7 prosenttia. Tuonnissa Venäjän osuus kasvoi viime vuoden tammi-maaliskuun 9,2 prosentista kuluvan vuoden tammi-maaliskuun 16,3 prosenttiin. Tammi-joulukuussa viime vuonna Venäjän osuus Suomen tavaratuonnista oli 11,2 prosenttia.

Vienti kasvoi lähes kaikissa tavararyhmissä

Lähes kaikkien arvoltaan suurimpien tavararyhmien vienti Venäjälle kasvoi alkuvuonna. Huomattavinta kasvu oli henkilöautojen ja sähköteknisten koneiden ja laitteiden kohdalla.

Raakaöljyn, sähkön, kaasun ja kivihiilen tuonti Venäjältä kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Peruskemikaalien ja puutavaran tuonnin arvo kasvoi myös. Erityisesti kokonaistuonnin arvoa kasvatti Venäjältä alkuvuonna tuodut 488 miljoonan euron arvoiset kaasuputket. Maasta tuotiin myös 102 miljoona euron arvosta nikkelikiveä. Öljyjalosteiden tuontiin tuli hieman laskua.

Suomen vienti Venäjälle kasvoi alkuvuonna selvästi enemmän kuin vienti Saksaan tai Ruotsiin. Vienti Saksaan oli tammi-maaliskuussa viime vuoden tasolla, kun taas vienti Ruotsiin kasvoi 18 prosenttia. Tuonti Saksasta kasvoi alkuvuonna yhdeksän prosenttia, tuonti Ruotsista 17 prosenttia.

Back top top