Skip to Content
Talous ja kuluttajat Patrik Saarto
Avoin 2571
Tuotteiden merkintä QR-koodilla herättää huolta - "Tarkoituksena ei ole kiristää ruuveja"

Tulliseminaarista alkaa muodostua jo perinne - seminaari järjestettiin tänä vuonna toista kertaa.

Tuotteiden merkintä QR-koodilla herättää huolta - "Tarkoituksena ei ole kiristää ruuveja"

Merkintää käsiteltiin maanantaina tulliseminaarissa.

Yksi kunnianhimoisimmista ja samalla hämmentävimmistä uudistuksista Venäjällä on tällä hetkellä tuotteiden pakollinen merkitseminen yksilöllisillä QR-koodeilla. Järjestelmää käsiteltiin maanantaina Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tulliseminaarissa.

Tšestnyj znak -brändiä kantava uusi järjestelmä tähtää siihen, että vuoteen 2024 mennessä kaikki kulutustavarat kengistä autonrenkaisiin ja tupakasta lääkkeisiin on merkitty koodilla, josta selviää jokaisen tuotteen tiedot ja historia koko toimitusketjun varrelta.

Järjestelmän tarkoituksena on estää tuoteväärennyksiä ja laitonta kauppaa. Järjestelmä kuitenkin huolettaa monia yrityksiä, sillä sen käyttöönotosta aiheutuu kuluja, ohjeistus koetaan puutteelliseksi ja aikataulu on tiukka.

– Tarkoituksena ei ole kiristää ruuveja eikä lisätä yritysten kuormitusta, vaan luoda digitaalinen alusta, jolla vähennetään logistiikan kuluja ja niin edelleen, rauhoitteli järjestelmää tulliseminaarissa esitellyt Oleg Tuhvatullin Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Kymmenen tuoteryhmän tuotteiden pakollinen merkintä Venäjällä alkaa 1. tammikuuta 2019 – katso koko lista

Tuoteryhmät astuvat pakollisen merkinnän piiriin vaiheittain. Ensimmäisenä merkintä tuli pakolliseksi tupakkatuotteisiin maaliskuussa, heinäkuussa on vuorossa jalkineet.

Ensi vuoteen ulottuvassa aikataulussa on kymmenen tuoteryhmää ja listaa on ehdotettu laajennettavaksi vielä kahdeksalla tuoteryhmällä. Samaan aikaan on myös käynnissä merkinnän vapaaehtoinen kokeilu.

Maahantuoja merkitsee

Venäjällä valmistavien yritysten kohdalla kuvio on varsin selvä – valmistaja merkitsee tuotteet tehtaalla. Vienti Venäjälle on hieman monimutkaisempi.

– Tuontitavaroiden kohdalla on paljon yksityiskohtia ulkomaisille yrityksille. Koodeja voi tilata vain venäläisen residentin kautta, sillä lain mukaan merkinnästä vastaa maahantuoja, Tuhvatullin sanoi.

Tarkempaa tietoa merkinnästä löytyy järjestelmän sivuilta englanniksi ja venäjäksi. Järjestelmä lähti liikkeelle Venäjän veroviranomaisen vetämänä, mutta keväällä operaattoriksi valittiin Perspektiivisten teknologioiden tutkimuskeskus TsRPT.

Oheisella videolla Anastasia Vjatkina Venäjän tullista kertoo järjestelmästä.

Back top top