Skip to Content
Laki ja tulli Patrik Saarto
Avoin 4028
Venäjä suunnittelee laajoja vastapakotteita Yhdysvalloille - jopa immateriaalioikeudet tähtäimessä

Esitys vastapakotteista mahdollistaisi jopa kohdemaiden immateriaalioikeuksien rikkomisen. Kuvituskuva.

Venäjä suunnittelee laajoja vastapakotteita Yhdysvalloille - jopa immateriaalioikeudet tähtäimessä

Esitetyt rajoitukset koskevat paitsi tuotteita, palveluita ja maahantuloa, myös immateriaalioikeuksien noudattamista.

  • Yhdysvallat asetti 6. huhtikuuta jälleen uusia talouspakotteita Venäjälle.
  • Pakotteet vaikuttivat merkittävästi venäläisten liikemiesten omistuksiin, pörssikursseihin ja ruplan arvoon.
  • Venäjä suunnittelee nyt laajoja vastapakotteita, joissa rikottaisiin jopa immateriaalioikeuksia.

Duuman puhemies Vjatšeslav Volodin ja kaikkien duuman neljän puolueen puheenjohtajat ovat tehneet lakialoitteen laajoista uusista talouspakotteista Yhdysvalloille vastauksena Yhdysvaltain perjantaina 6. huhtikuuta asettamiin pakotteisiin.

Lakiesitys koskee Yhdysvaltoja ja muita Yhdysvaltojen pakotteisiin yhtyviä maita.

Esitykseen kuuluu maataloustuotteiden, raaka-aineiden, päivittäistavaroiden, lääkkeiden, alkoholin, tupakan ja muiden tavaroiden tuonnin mahdollinen kielto tai rajoittaminen. Rajoitteet koskisivat myös teknologia- ja IT-tuotteita sekä konsultti- ja oikeuspalveluita julkisissa ja valtionyritysten hankinnoissa. Esillä on myös yksittäisten henkilöiden ja asiantuntijoiden maahantulon kieltäminen Venäjälle.

Venäjä lopettaisi myös kaiken kansainvälisen yhteistyön ydinvoiman sekä lentokoneiden ja avaruussukkuloiden moottoreiden rakentamisen aloilla Yhdysvaltain ja sen pakotteisiin yhtyvien maiden kanssa.

”Isku vyön alle”

Lakiesityksessä ehdotetaan jopa immateriaalioikeuksien rikkomista – amerikkalaisia tuotteita saatetaan alkaa valmistaa Venäjällä ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.

Duuman rakennus- ja lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Mihail Jemeljanov sanoo Interfaxille, että Venäjällä voitaisiin tällöin valmistaa itse samoja tuotteita, mikäli tarvittava teknologia on käsillä.

– Eli lyömme amerikkalaisia vyön alle, sillä heidän menestyksensä ja dominointinsa anglosaksisessa ja läntisessä maailmassa juontuu juuri immateriaalioikeuksista. Me iskemme juuri niihin oikeuksiin, Jemeljanov selittää.

Duuman neuvosto käsittelee esitystä maanantaina 16. huhtikuuta, minkä jälkeen se etenee duuman käsittelyyn seuraavassa istunnossa.

Back top top