Venäjän dedollarisaatio olisi vaikea tehtävä - "Mitä tulisi dollarin tilalle?"
Asiantuntijoiden mukaan Venäjä voi vähentää, muttei lopettaa dollarin käyttöä ulkomaankaupassaan.
-
Venäjän hallituksessa pohditaan keinoja dollarin käytön vähentämiseksi Venäjän taloudessa.
-
Luopumista dollarista kokonaan pidetään utopistisena ja vaikeana toteuttaa.
-
Ruplan, euron tai juanin käytön lisääminen ulkomaankaupassa voi silti olla mahdollista.
Venäjällä parin viime viikon aikana puhuttanut suunnitelma talouden irrottamisesta dollarista ei ole niin yksinkertainen kuvio kuin miltä se venäläispoliitikkojen puheissa kuulostaa. Toisaalta suunnitelma ei ole välttämättä yhtä dramaattinenkaan.
Venäjän ensimmäisen varapääministerin Anton Siluanovin mukaan Venäjä pyrkisi jatkossa kannustamaan venäläisyrityksiä ruplan käyttöön ulkomaankaupassa.
– Sovimme, että ruplaa käytettäessä vientiyritykset saisivat arvonlisäveron palautukset nopeammin. Sovimme, että ruplaa käytettäessä vientitulojen kotiuttamisen vaatimuksista luovutaan asteittain. Olemme valmistelleet tällaisen suunnitelman ulottuen vuoteen 2024. Luomme olosuhteet, joilla kannustamme ulkomaankaupan toimijoitamme kansallisen valuuttamme käyttöön, Siluanov sanoo Tassin mukaan.
VTB-pankin johtaja Andrei Kostin pitää suunnitelmaa täydellisestä dedollarisaatiosta utopiana ja kritisoi Venäjän hallitusta kansalaisten pelottelusta. Kostinin mukaan venäläiset voivat nukkua yönsä rauhassa, vaikka heillä olisi dollareita pankkitilillä. Ruplan käytön lisäämisen hän näkee kuitenkin täysin mahdollisena.
– Viisi vuotta sitten rahaliikenteestämme Intian kanssa oli ruplissa kolme prosenttia, nyt kaksikymmentä. Se ei ole vaatinut erillisiä ponnisteluja. Jos olemme tarkkoja, voimme lisätä ruplankin käyttöä, hän kommentoi suunnitelmaa Tassin mukaan.
Korvaaminen vaikeaa
Myös Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio arvioi, että dedollarisaatio on helpompaa retoriikan kuin käytännön tasolla. Vuorion mukaan dollarin osuus Venäjän ulkomaankaupasta on viime vuosina laskenut, mutta on yhä noin 70 prosentin tasolla. Dollari on pääasiallinen kaupankäyntivaluutta energiamarkkinoilla, minkä lisäksi puolet Venäjän ulkomaanvelastakin on dollareissa.
– Suuri kysymys on, että mitä tulisi dollarin tilalle. Rupla se ei laajassa mittakaavassa liene, vaikka Venäjällä on esitetty tämäkin ajatus. Kiinan kaupassa juanin roolin lisääminen on mahdollista, Vuorio kommentoi Suomalais-Venäläiselle kauppakamarille.
Vuorion mukaan EU:n ja Venäjän välisessä energiakaupassa voisi teoriassa ja pitkällä aikavälillä muodostua jonkinlainen euromääräinen markkina.
– Dollarin rooli ei kuitenkaan tule missään tapauksessa muuttumaan kovin nopeasti öljymarkkinoilla, koska muun muassa eri raaka-aineiden hintasuojaukseen ynnä muuhun liittyvät johdannaismarkkinat kytkeytyvät siihen. Korvaaminen on siis vähintään vaikeaa ja ottaa aikaa. Aiemmat öljymaiden yritykset irtautua dollarista eivät ole onnistuneet, hän huomauttaa.
Suomen viennille Venäjän suunnitelmilla ei Vuorion mukaan ole juurikaan merkitystä.
– Suomen viennin osalta ei ole suurta merkitystä, mutta Venäjän viennistä tietysti pääosa Suomeenkin on öljyä, Vuorio sanoo.