Skip to Content
Talous ja kuluttajat Taneli Dobrowolski
Avoin 2562

Venäjän tilastovirasto vahvisti historiallisen alhaisen inflaation

Hintojen nousun hidastumisesta suuri osa tuli elintarvikkeista.

Venäjän tilastovirasto Rosstat vahvisti aiemman ennakkotiedon, jonka mukaan inflaatio oli kuluvan vuoden lopussa 5,4 prosenttia. Kyseessä on historiallisen alhainen luku, sillä inflaatio ei vuoden lopussa ole koskaan ollut näin alhaalla. Vuoden 2015 joulukuussa inflaatio oli 12,9 prosenttia.

Hintojen nousun hidastumisesta suuri osa tuli elintarvikkeista, sillä niiden hinnat nousivat enää 4,6 prosentilla noustuaan vuoden 2015 aikana 14 prosenttia. Elintarvikkeiden hintojen nousua hidastivat erityisen selvästi vihannesten, juuresten ja hedelmien hinnat, jotka kasvoivat nopeasti vuonna 2015, mutta olivat viime joulukuussa selvästi vuodentakaista alemmalla tasolla, Suomen pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT kirjoittaa.

Liha ja lihatuotteet kallistuivat vuoden aikana vain vähän, mutta maito ja maitotuotteiden hinnat kallisuivat vuoden aikana lähes kymmenellä prosentilla.

Selvimmin inflaatiota hidastanut tekijä oli ruplan kurssi, joka nousi vuoden 2016 mittaan. Kurssin vuosikeskiarvo oli vain noin 7 prosenttia heikompi kuin vuonna 2015, jolloin rupla heikkeni 25 prosenttia. Lisäksi tuottajahintojen nousu vaimeni tuntuvasti, mikä myös vähensi kuluttajahintojen nousupainetta.

Venäjän historian korkein kuluttajahintojen inflaatio nähtiin vuonna 1992, jolloin hinnat nousivat vuoden aikana 2 500 prosenttia.

Back top top