Skip to Content

Nižni Novgorod – autoteollisuuden ja IT-alan kasvava suurkaupunki etsii teknologisia ratkaisuja kestävään kasvuun

Nižni Novgorod juhli vuonna 2021 jo kunnioitettavaa 800-vuotissyntymäpäiväänsä.

Kauppapaikkana kaupunki on toiminut kautta historiansa: kiitos keskeisen sijaintinsa Volga- ja Oka-jokien risteyksessä. 2020-luvulla Nižni Novgorod on vireä ja vilkas suurkaupunki, teollisuuskeskus ja voimakkaasti kasvava IT-alan keskittymä.   

– Alueella on monia kehittyviä teollisuudenaloja, jotka tarvitsevat modernisointia. Tässä prosessissa suomalaisella osaamisella ja teknologialla voi olla tärkeä rooli, uskoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vanhempi neuvonantaja Evgeniy Korobkin.  

Nižni Novgorod on Venäjän kuudenneksi väkirikkain kaupunki, joka kilpailee Kazanin kanssa Volgan varren ykköskaupungin paikasta. Kaupunki on perinteisesti tunnettu insinööritaidoistaan sekä konerakentamisesta. Kaupungissa tuotettiin 1900-luvun mittaan niin autoja, laivoja kuin panssarivaunujakin. Sieltä ovat peräisin GAZ-autotehtaiden legendaariset Volga-, Popeda- ja Tšaika-mallit. 2000-luvulla tehtaiden liukuhihnoilla on koottu myös monien länsimaisten autovalmistajien malleja.  

Nižni Novgorodissa on vireillä monia suuria infrastruktuurin rakennushankkeita, jotka ovat kiinnostavia suomalaisyrityksille. Paikallismediassa on uutisoitu muun muassa investoinneista uuteen jääareenaan ja moderniin IT-kampukseen sekä uusien metrolinjojen rakentamisesta 

Kaupungista on myös kuoriutunut yksi Venäjän suurimmista IT-alan keskittymistä. Ala työllistää Nižni Novgorodin alueella jo yli 33 tuhatta työntekijää. Määrä lähentelee jo alueen perinteisen johtotähden eli autoteollisuuden työllistämislukuja. IT-spesialistien määrän arvioidaan lisäksi kasvavan 10-15 prosentin vuosivauhtia.

Hallinnollisesti kaupunki toimii Volgan federaatiopiirin keskuksena. Ekologiset ja kestävän kehityksen teemat ovat tärkeitä teemoja kasvavalle miljoonakaupungille. Kaupungin tavoitteena on vähentää päästöjään viidellä prosentilla vuoteen 2024 mennessä. Keinona on nimenomaan nykyaikaisemman teknologian omaksuminen.

– Paikallishallinto on erityisen kiinnostunut suomalaisyritysten innovaatioista liittyen jätteiden käsittelyyn ja päästöjen vähentämiseen. Team Finland- vierailujen aikana yrityksillä on hieno mahdollisuus esitellä osaamistaan korkealla tasolla, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vanhempi neuvonantaja Evgeniy Korobkin.  

Team Finland -vierailut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kaupungin liiketoimintamahdollisuuksiin.

Tulossa 15.2.2021:

Nižni Novgorod – autoteollisuuden ja IT-alan kasvava suurkaupunki etsii teknologisia ratkaisuja kestävään kasvuun

 

Back top top