Skip to Content

SVKK:n uusi maajohtaja on kokenut Venäjä-ammattilainen

Toukokuun alussa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin maajohtajaksi nimitetty Jukka Huuhtanen on pitkän linjan Venäjän-kaupan ammattilainen: työkokemusta on kertynyt muun muassa konepaja-, metsäkone- ja autoteollisuuden Venäjän-toimintojen johtotehtävistä. SVKK:ssa Huuhtanen vastaa operatiivisten toimintojen johtamisesta Venäjällä. Venlan toimitus haastatteli uutta kollegaansa.

Teksti: Taneli Dobrowolski

Jukka Huuhtanen

Jukka Huuhtasessa jo nuorena syntynyt uteliaisuus naapurimaata kohtaan ohjasi hänet Kouvolan ulkomaankaupan instituutin opintojen kautta idänkaupan pariin. SVKK:ssa Jukkaa voi pitää paluumuuttajana, sillä hänen ensimmäinen ”oikea” työpaikkansa oli Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamarin tiedottajana. Siihen aikaan puhaltelivat muutosten tuulet.

– Se oli perestroikan, clearing-kaupan ja jatkuvan muutoksen aikaa. Tehtäväni oli silloinkin jakaa tietoa kaupankäyntiin liittyvissä asioissa. Meiltä kyseltiin paljon esimerkiksi yhteystietoja ja lakitietopaketteja yhteisyrityksistä, Jukka muistelee.

Harva osasi vielä 1980-luvun loppupuolellakaan ennustaa, että Neuvostoliitto lakkaa olemasta ja vuosikymmeniä jatkunut maiden välinen bilateraalikauppa pysähtyy kuin seinään. Muutosten myllerryksessä on jouduttu muokkautumaan kulloisenkin tilanteen mukaa.

– Venäjän palattua markkinatalouteen oli muutosvauhti kova. Lainsäädäntö juoksi kilpaa vapaan markkinakehityksen kanssa ja jäsenyrityksille suunnattujen tiedotteiden päivitystarve oli kiivas. Silloin ei ollut vielä internetiä, sähköpostia tai Twitteriä, vaan tiedon välittäminen hoidettiin telexillä, telefaxilla ja lankapuhelimella.

Venäjän-kaupan näköalapaikoilla

Venäjän-kaupan parissa työskennellyt Jukka Huuhtanen on nähnyt markkinoiden ja liiketoimintaympäristön muutokset omakohtaisesti ja aitiopaikalta. Hänelle on muodostunut selkeä käsitys myös siitä, minkälaisia palveluja yritykset Venäjällä toimiessaan tarvitsevat.

– Kun vertaa nykytilanteeseen sitä, mitä kaupankäynti oli vielä reilut parikymmentä vuotta sitten, niin ero on valtava. SVKK on onnistunut uudistumaan ja monipuolistamaan palvelutarjontaansa ajan saatossa ja palveluita on paketoitu sopimaan erilaisten yritysten erilaisiin tarpeisiin. Nykyään pitää tuottaa yhä räätälöidympiä palvelukokonaisuuksia, Jukka Huuhtanen sanoo.

Nykyään pidän Venäjän-kaupan suurimpana haasteena sen ennustettavuutta

Liiketoimintaympäristössä tapahtuneista myönteisistä uudistuksista huolimatta Venäjän-kaupassa on säilynyt myös haasteita.

– Nykyään pidän Venäjän-kaupan suurimpana haasteena sen ennustettavuutta: minkälainen Venäjän markkina tulee olemaan muutaman vuoden kuluttua, tuleeko kauppaan vaikuttavia uusia poliittisia avauksia ja mihin suuntaan raaka-aineiden hinnat kehittyvät? Meille SVKK:ssa haasteena on myös ylläpitää positiivista asennetta Venäjän-kauppaan, luettelee Huuhtanen.

Vuodet Venäjällä

Jukka Huuhtanen on tähän mennessä ehtinyt asua Venäjällä yhteensä 15 vuotta ja kotikaupunkeina tutuiksi ovat tulleet niin Moskova kuin Pietarikin. Kahden kaupungin välillä on valtavasti eroja, mutta myös samankaltaisuuksia. Kysyttäessä, kummassa on ollut mukavampaa asua, Jukka vastaa: ”Molemmissa”.

– Moskovassa olen asunut kolmella alueella: 90-luvun alkupuoliskolla Kutuzovskilla, josta oli työmatkalla kätevää liittyä Kremliin kiitävien autosaattueiden imuun; sitten Ramenkissa, erään huipputunnetun laulajattaren naapurina, ja viimeksi kaupungin laitamilla Kurkinossa, jossa sai herätä kukonlauluun aamuisin. Pietarissa olen asunut kolmessa eri osoitteessa keskustassa. Keskusta-asuminen on mahtavaa, mutta toisaalta se on myös raastavaa ruuhkissa istumista, mikäli on tarvetta liikkua autolla, Jukka harmittelee.

SVKK:n maajohtajana Jukka Huuhtasen toimipiste tulee olemaan Moskovassa, johon hän tällä kertaa lähtee ilman perhettään. Moskovassa ollessa säännöllinen yhteydenpito perheenjäsenten kanssa hoituu Skypellä ja muu vapaa-aika kuluu harrastusten parissa.

– Pyöräily ja rullaluistelu taitavat vaihtua Moskovassa pitkiin kävelylenkkeihin kameran kanssa. Pidän valokuvauksesta ja kuvauskohteitani ovat kontrastit. Niitä toivon edelleenkin löytyvän, vaikkei ehkä niin helposti kuin 90-luvun alussa. Aion myös käydä konserteissa ja näyttelyissä sekä penkkiurheilla jääkiekkoa, Huuhtanen suunnittelee.

Moskova ja Pietari ovat venäläiskaupunkien joukossa oma lukunsa ja usein sanotaankin, että ”todellinen Venäjä” on jossain muualla. Jukka Huuhtaselle on tullut tutuksi myös suurkaupunkien kehäteiden ulkopuolinen Venäjä.

– Olen laskenut käyneeni noin 50:ssä eri kaupungissa Venäjällä ja siihen vielä kylät päälle. Mielenkiintoisimpia paikkoja ovat olleet Kazan, Habarovsk, Krasnodar, Vologda ja Jekaterinburg. Kevättalvella 2012 kävimme kaveriporukalla Baikalilla, jossa kalastimme, avantouimme ja ajoimme jäätiellä. Todella moni kohde on yllättänyt ja kaikki ovat jääneet mieleen, mutta ykköseksi nostaisin tuon Baikalin-matkan, Huuhtanen vinkkaa.

Aaltoliikettä

Jukka Huuhtanen, kuten moni muukin idänkaupassa pitkään toiminut suomalainen, on nähnyt Venäjällä niin korkealentoa kuin notkahduksiakin. Huuhtanen uskoo, että nykyisestäkin taantumasta selvitään. Venäjälle toimiville suomalaisille hän neuvoo kärsivällisyyttä ja uusien toimintamuotojen kartoittamista.

– Globaali talous on jatkuvaa aaltoliikettä ja nykyinen tilanne johtuu niin Venäjän omista liikkeistä kuin myös maailman markkinoilla käynnissä olevista suhdanteista. Maan kehittyminen raaka-ainetoimittajasta kohti jalostetumpien tuotteiden valmistajaa vaatii rakentamista ja investointeja koneisiin ja laitteisiin sekä erilaisiin palveluihin. Näillä aloilla meillä suomalaisilla on paljon osaamista ja tarjottavaa. Venäjällä toimiminen ei enää tarkoita sitä, että myymme sinne vain tuotteitamme, vaan meidän tulisi lisätä tuotantoa siellä ja muistaa laajan sisämarkkinan lisäksi myös vientimahdollisuudet Venäjältä ulospäin, Huuhtanen sanoo.

Jukka Huuhtanen kertoo tuovansa Suomalais-Venäläiseen kauppakamariin omakohtaista tietoa siitä, miten Venäjällä kannattaa ja toisaalta ei kannata toimia. Omista kokemuksista on syntynyt laaja varasto käytännön neuvoja, joita Huuhtanen haluaa jakaa myös muille. Venäjän-kaupan tulevaisuuteen hän katsoo luottavaisin mielin.

– Venäjän ennustettavuudessa on haasteensa, mutta luulenpa, että jalkapallon MM-kisoja vuonna 2018 potkitaan paremmassa taloudellisessa tilanteessa kuin nyt. Kannattaa olla kärsivällinen ja jatkaa työtä. Eihän tuo markkina-alue mihinkään katoa, vaan se kehittyy ja jatkaa kasvuaan.

Back top top