Skip to Content
Jäsenyritykset

MariMaticin jätejärjestelmät takaavat sujuvan arjen Sberbankin uudessa pääkonttorissa

Kaupungistumisen ja ympäristötietoisuuden kiihtyminen vaativat yhä kehittyneempiä jätehuoltoratkaisuja yhä monimutkaisempiin rakennuksiin.

Teksti Patrik Saarto Kuvat MariMatic, Shutterstock
Ismo Viitanen

Ismo Viitanen, VP, Sales&Projects.

Kaikki alkoi keittiöstä. Imusiirtojärjestelmiä valmistava MariMatic tiedotti syksyllä 2020 toimittavansa 12 imupisteen Taifun Kitchen Solution -järjestelmän huolehtimaan Sberbankin uuden pääkonttorin ruokajätteestä Moskovassa. Uusi pääkonttori sijaitsee Sberbank City -nimisessä tornitalokokonaisuudessa Moscow Cityn naapurissa.

Takana oli jo muutama merkittävä referenssi Venäjältä, esimerkiksi Evolution Towerin ruokajätejärjestelmä Moscow Cityssä ja VTB Arenan jätteenkeräysjärjestelmä niin ikään Moskovassa.

Venäjän suurimman pankin, Sberin, pääkonttorista oli tulossa seuraava näytön paikka. Suomalais-Venäläisellä kauppakamarilla paloimme halusta kertoa projektista lukijoillemme, mutta MariMaticin Venäjän-viennistä vastaava Ismo Viitanen neuvoi odottamaan – tässä ei ollut vielä kaikki.

Sber halusi MariMaticilta lisää putkea projektiinsa. Ruokajätejärjestelmän toimitus kolminkertaistui. Kahteen pilvenpiirtäjään ryhdyttiin suunnittelemaan täydellisiä 247-jäteputkijärjestelmiä kolmen kontin jäteterminaalilla.

– Ruokajätteen osalta tästä tulee meidän suurin food court -järjestelmämme, mitä olemme ikinä toimittaneet. Siellä on noin 35 imupistettä ruokajätteelle. Kuivajätteen puolella emme ole vielä itsekään ymmärtäneet, miten hieno juttu tämä on. Siellä on sekajäte, kierrätysjäte ja vielä paperi kolmantena, Viitanen kertoo.

”Ruokajätteen osalta tästä tulee meidän suurin foodcourt-järjestelmämme, mitä olemme ikinä toimittaneet.”

Tulevaisuuden jäteratkaisu

MariMaticin alipainejärjestelmiin kätkeytyy innovaatioita innovaatioiden sisään. Hyvin yksinkertaisen perustoimintaperiaatteen ympärille on kehitetty huippuunsa viritetty kokonaisuus, jota on helppoa ja edullista käyttää. Periaatteessa putkiin vain imetään alipaine ja päästetään sitten toisesta päästä ilmaa, joka työntää jätteen putkea pitkin määränpäähänsä jätekonttiin.

Sberbank Cityn kaltaisessa toimistokohteessa jätekuiluja käyttävät siistijät, joilla on luukkuihin henkilökohtaiset RFID-avaimet. Jätepussit pudotetaan kerroksesta joko suoraan kuiluun tai varastoivaan putkeen. Pystykuilun alapäässä odottaa formaattori, MariMaticin patentoima laite, joka puristaa jätepussista pitkän puikulan. Puikula imetään alipaineella edelleen jätejakeen mukaiseen konttiin. Täydet kontit nostetaan kuorma-auton kyytiin ja viedään jatkokäsiteltäväksi.

MariMatic toimittaa paraikaa kokonaisia kaupunginosia palvelevia järjestelmiä mm. Amsterdamin uuteen ekokaupunginosaan Sluisbuurtiin, Etelä-Korean Sejongiin sekä Saudi-Arabiaan: Mekan kaupungista löytyvät sekä maailman suurin että rakenteilla oleva toiseksi suurin automaattinen jätteiden kuljetusjärjestelmä MariMaticin toimittamina.

Suomessa jätteet on otettu haltuun esimerkiksi Helsingin Kruunuvuorenrannassa, Keski-Pasilassa ja siellä pohjoismaiden suurimmassa Tripla Shopping Mall:issa, sekä edelleen kasvavassa Vantaan Kivistössä. Tampereella Vuoreksen kaupunginosassa järjestelmä on ollut käytössä jo lähes 10 vuotta ja toinen on rakenteilla Ranta-Tampellan kaupunginosaan. Niissä jätteet lajitellaan maan pinnalla olevien syöttöputkien avulla viiteen jätelajiin, mutta tornitalossa lajitteluun tarvitaan hieman erilaisia ratkaisuja. Lajittelu on Viitasen mukaan silti yhtä helppoa kuin keittiön tiskialtaan alle.

– Tässä on ensimmäistä kertaa jäteputki yhdessä kuilussa ja sieltä kuitenkin menee kolmea eri jätefraktiota. Kuiluputkessa on kaksi luukkua, kolmas jae, paperi, pudotetaan eri aikaan illalla, Viitanen valottaa.

”Tässä on ensimmäistä kertaa jäteputki yhdessä kuilussa.”

Jätteet lajitellaan siis pudotusta aikatauluttamalla ja varastoivia luukkuja hyödyntämällä. Järjestelmä on turvallinen käyttää eri kerroksista samaan aikaankin – siitä ratkaisu on saanut nimeensä ympärivuorokautisesta käytöstä kertovan numerosarjan 247.

https://www.youtube.com/watch?v=fwFUFglhpRE

Taikatempun tekee patentoitu formaattori

MariMaticin järjestelmän innovatiivisuus kiteytyy muutamaan olennaiseen yksityiskohtaan. Ratkaisevassa asemassa on edellä mainittu formaattori, joka puristaa jätteen niin pieneksi puikulaksi, että formaattorin jälkeisten osien putkikoko on voitu pienentää yleisestä 500 millimetristä 300 millimetriin.

Pienempi putki tuo paitsi säästöjä ja ketteryyttä, se mahdollistaa myös materiaaleihin panostamisen. Putket ovat yleisesti käytetyn teräksen sijaan monikerroksista komposiittia, jossa sisäpuoli on kulutusta kestävää, kaivosteollisuudessakin käytettyä materiaalia ja ulkopuoli lujuuden antavaa polyetyleeniä.

– Siinä se suuri innovaatio on. Formatointi kestää muutaman sekunnin ja sen jälkeen jäte lähtee kuin tykin ammus, Viitanen kuvailee.

”Jäte lähtee kuin tykin ammus.”

Putken pieni halkaisija ja sileänä säilyvä sisäpinta johtavat myös siihen, että alipainepumppujen tehoksi riittää vain neljäsosa siitä, mitä 500 millimetrin teräsputki vaatisi. Tämä laskee koko järjestelmän energiankulutusta ja huoltotarvetta valtavasti – käyttö- ja huoltokustannukset ovat Viitasen mukaan kaiken kaikkiaan marginaaliset.

Järjestelmän 300-millinen putki on helppo asentaa muiden teknisten kanavien rinnalle huoltokäytäviin ja parkkihalleihin sekä kadun alle kunnallistekniikan kylkeen. Mahdollisen tukoksen sattuessa pumppujen suuntaa voidaan kääntää ja puhaltaa putkeen tukoksen irrottamiseksi.

Pystykuilu ja varastoivat osat, eli formaattoria edeltävä osa järjestelmästä, ovat 500-millistä putkea. Tässä osassa on huomioitava rakennusten paloturvallisuusvaatimukset – Venäjällä tämä osa toteutetaan teräksestä. Luukkujen varastoivat osat ovat tärkeitä myös siinä, että roskapussit eivät jää luukun ulkopuolelle aiheuttamaan paloriskiä.

Jokainen tornitalo on uusi mahdollisuus

MariMaticille Venäjän markkinoiden näkymät ovat nyt äärimmäisen lupaavat. Kaupungistumisen myötä Venäjällä rakennetaan voimakkaasti ja ympäristötietoisuuden nousu luo kysyntää yhä kehittyneemmille jäteratkaisuille. Tämä korostuu etenkin korkeassa rakentamisessa, sillä ylimmistä kerroksista voi olla satojen metrien matka ulko-ovelle, roskakatokselle vielä enemmän. Jokaisen neliön arvo nousee niin tonttimaan kuin kerrosalan kohdalla ja siksi jätehuoltoon tarvitaan käteviä ja kompakteja ratkaisuja.

– Tämä kuilu on sellainen, että se mahdollistaa laissa päätetyn lajittelun, eikä hissillä tarvitse lähteä alas, Viitanen summaa.

Viitanen on erittäin tyytyväinen myös MariMaticin toimivaan malliin Venäjän-viennissä. MariMatic vastaa tuotteen valmistuksesta, venäläinen partneri asennuksesta työkuvineen ja kuljetuksineen. Kumppani on apteekkien pneumoposteihin erikoistunut insinööritoimisto, joka tuntee alipaineen kuin taskunsa. Venäjältä hankitaan myös rakennuksen sisään tulevat teräsputket.

MariMaticin Sberbank Cityn toimitus valmistuu alkuvuodesta 2022. Sen jälkeen yhtiöllä on jälleen yksi huippureferenssi esiteltävänä uusille venäläisasiakkaille. Nyt korvat hörölle, Moskovan naapuritonttien suunnittelijat – ette halua jäädä jätehuollossa kakkoseksi.

Lue lisää MariMaticista Venlan 1/2019 näköislehdestä sivulta 21:

Venla 1/2019

Back top top