Skip to Content
Jäsenyritykset

Pohjoisen nopein

Tukinkäsittelyteknologiaan erikoistunut Nordautomation oli ennen ensimmäistä suoraa kauppaa tähyillyt jo pitkään itänaapurin markkinoille. Ratkaiseva kumppa- nuus löytyi lopulta samasta konsernista.

Teksti Patrik Saarto  Kuvat Nordautomation

Puunjalostusteollisuuden projektitoimitusten ammattilainen, Nordautomation Oy, on alallaan tunnettu
tekijä koko Pohjoismaissa. Yrityksen valikoimista löytyy laitteet niin tukinlajitteluun, sahaansyöttöön kuin sivutuotteiden keruuseen.

Nordautomationilla on hallussaan myös maailmanennätys. Keiteleellä sijaitsee yhtiön toimittama maailman pisin tukinlajittelulinja – 500 metriä ja 126 lokeroa. Alan laitteilta vaaditaan korkeaa käyntiastetta, käytettävyyttä ja luotettavuutta, joiden päälle Nordautomationin valttina on myös nopeus, kertoo toimitusjohtaja Timo Kuusisto.

– Tukinlajittelu on krouvia hommaa. Kuusimetrisiä tukkeja, joiden halkaisija saattaa olla tyvipäästä
60 cm, liikkeet ovat aika raskaita ja rajuja. Kun puhutaan linjanopeuksista, niin kyllä me eri nopeuksissa painimme kuin kilpailijat Kuusisto kuvailee.

Vuosien kokemus on opettanut, millaista vahvuutta laitteiden rakenteilta vaaditaan. Koneiden on kestettävä pohjoiset säät ja toimittava horjumatta maksimitehollakin, joten teräksen määrästä ei tingitä.
Kaikki koneet valmistetaan yrityksen konepajalla Alajärvellä. Alihankkijoita käytetään vähän, joten aikataulut pysyvät omissa käsissä ja toimitusvarmuus on korkea. Toimitusaika on suunnitteluineen yleensä alta vuoden.

Konepajaan tukeutuu myös huolto. Varastossa on aina kriittisiä komponentteja ja valmiutta on vaadittu toimittajiltakin.

– On esimerkkejä, että perjantai-iltana on myöhään saattanut mennä jokin akseli poikki, niin se on lauantaina asiakkaalla jo ollut. Tämä on sellainen asia, jota asiakkaat todella arvostavat, Kuusisto sanoo.

Pelkkää terästä ja mekaniikkaa eivät koneet enää ole puunjalostusteollisuudessakaan. Digitaaliset ratkaisut ja tekoälyn tulevaisuus ovat läsnä myös tällä alalla. Asiakkaan koneeseen voidaan ottaa etäyhteys, uusimmat laitteet osaavat jo varoittaa vaikkapa kuluvasta laakerista ennakkoon huoltotiimille ja tulevaisuudessa käytetään paljon kamerateknologiaa. Kuusiston mukaan tekoäly saattaa tulla mukaan
etenkin siinä, mitä kaikkea kameroille voidaan opettaa.

Nordautomation

Nordautomationin toimittama Keitele Groupin tukinlajittelulinja on maailman pisin. Kuva: Nordautomation.

Valutec loksautti palaset kohdilleen

Venäjän markkina on Kuusistolle vanha tuttu jo vuosien varrelta. Aloittaessaan puolisentoista vuotta sitten Nordautomationilla hän tunsi sekä Venäjän mahdollisuudet että vaatimukset. Yrityksellä ei ollut valmiutta lähteä Venäjälle heti, mutta mittavien metsävarantojen maa merkittiin ylös kasvustrategiaan.
Tarkoituksena oli kiertää messuja ja etsiä paikallinen kumppani.

Nordautomation on ollut syyskuusta 2018 osa ruotsalaista 130 yrityksen teknisen alan konsernia, Addtechia. Konserni kasvoi alkuvuodesta suomalais-ruotsalaisella puunkuivaukseen erikoistuneella Valutecilla, jolla on tytäryritys Pietarissa. Tie Venäjälle aukesikin yllättäen oman konsernin kautta.

– Voisi sanoa, että melkein samaan aikaan Valutecilla otettiin jo puhelimesta kiinni, kun me otimme heihin yhteyttä. Meni täysin rattaat näin, aivan uskomaton mätsi, Kuusisto kuvailee yhdistäen kätensä
kuin hammasrattaat.

Valutecilla oli tarjota Nordautomationille puuttuvat osat, eli paikalliset kontaktit ja kielitaito. Valutec on nyt Nordautomationin virallinen edustaja Venäjällä. Pietarin toimisto koulutetaan koneiden myyntiin
ja markkinointiin, messuja tullaan kiertämään yhteisin osastoin. Jos joskus on jouduttu vastaamaan venäläiseen kyselyyn kielteisesti, Valutecin ansiosta saa rummuttaa, että Nordautomationin teknologia on Venäjän markkinoilla. Kaiken lisäksi laitteet sopivat Venäjälle saumattomasti.

– Venäjä on niin selkeä. Siellä on ilmasto sama, puutyypit samat, tavat sahata samat kuin täällä. Meidän ei tarvitse lähteä teknologiaa muuttamaan, Kuusisto vertailee.

”Venäjä on niin selkeä. Siellä on ilmasto sama, puutyypit samat, tavat sahata samat kuin täällä.”

Ensimmäinen suora kauppa kesällä

Täysin tuntemattomia Nordautomationin laitteet eivät toki Venäjällä ole. Moni suomalainen metsäalan yritys on hankkinut koneita paikallisiin tuotantolaitoksiinsa. Valutec-yhteistyön myötä Nordautomation sinetöi kesällä ensimmäisen suoran kaupan Venäjälle. ULK Groupille Arkangeliin toimitetaan kaksi 60-lokeroista tukinkäsittelylinjaa vuonna 2023 valmistuvalle sahalle.

Kuusiston mukaan ULK Groupin kaupassa kiinni olevat rajat olivat hidaste, mutta eivät este. Valutec vieraili Arkangelissa ja hoiti kasvokkaiset tapaamiset. Suomesta yhteyttä pidettiin videopuheluin ja linjat esiteltiin yksityiskohtaisilla videoilla aiemmista referensseistä. Yhtenä tärkeimmistä seikoista oli todistaa Nordautomationin laitteiden ratanopeus, jota on talon mukaan vaikea uskoa, ellei sitä itse näe.

Tehosta kertoo kuitenkin jotakin se, että kun kilpailija tarjosi kolmea linjaa, Nordautomation tarjosi saman kahdella linjalla. Itse toimitusta ei koronankaan pitäisi enää haitata.

– Toimitukset alkavat 2022, tässä on nyt puolitoista vuotta aikaa. Kyllä me toivossa olemme, että korona on jo silloin antanut periksi, Kuusisto sanoo.

”Kyllä me toivossa olemme, että korona on jo silloin antanut periksi.”

Myös jatko näyttää lupaavalta. Valutecin markkinatieto vihjaa, että projekteja on tulossa – uusia sahoja perustetaan ja vanhoja modernisoidaan. Kyselyitäkin on jo Nordautomationille tullut. Mikäli syksyllä esiin noussut mahdollinen havupuun vientikielto toteutuu, voi silläkin olla osaltaan sahainvestointeja kiihdyttävä vaikutus Venäjällä.

Tärkeintä Venäjän markkinoilla on Kuusiston mukaan se, että paikan päällä on markkinan, kielen ja kulttuurin tunteva edustus. Suhteiden luomiseen menee aikansa, mutta sitten kauppa käy ja jatkotilauksia tulee. Kun rajat aukeavat, yhtenä tärkeänä keinona tulevat olemaan vienninedistämismatkat, joista Kuusistolla on hyviä kokemuksia menneiltä vuosilta.

– Ne ovat olleet hyviä reissuja. Niistä on asioita lähtenyt liikkeelle, se on yksi kanava jota varmasti tullaan käyttämään, Kuusisto kertoo.

Tulevaisuudessa Venäjän markkinasta saattaa tulla Nordautomationille tärkeä markkina.

– Näen potentiaalin hyvinkin merkittävänä liikevaihdon kasvussa ja siinä, mikä markkinaosuus me voidaan saada Venäjältä, Kuusisto visioi.

Nordautomation Oy

• Perustettu 1991
• Pääkonttori Kristiinankaupungissa
• Tuotanto Alajärvellä
• Henkilöstö noin 85 kausivaihteluista riippuen
• Liikevaihto 15 M€

Artikkeli on julkaistu Venlassa 2/2020. Lue numero näköislehtenä jäsentunnuksilla:

Venla 2/2020

Lue myös:

Etäyhteys ja verkkokauppa ovat Venäjän-kaupan koronalääke

Back top top