Skip to Content
Jäsenyritykset

Puhtaan veden aallonharjalla

Venäjän ympäristömurros luo suuren tarpeen jätevesien puhdistusratkaisuille. Ratkaisuja tarjoava Econet on parhaillaan paitsi uudistamassa Venäjää, uudistumassa myös itse.

Uusi Econet on tarina esimerkillisestä omistajanvaihdoksesta, oikea-aikaisesta reagoinnista muutoksiin Venäjän markkinoilla ja lupaavista näkymistä globaalin megatrendin keskeisellä toimialalla. Ympäristöratkaisujen tarjoaminen vihreää loikkaa valmistelevalla Venäjällä on suomalaiselle yritykselle erinomainen tapa hyödyntää aikamme ja maineemme mahdollisuudet.

Econet on tällä hetkellä vankasti kiinni venäläisen puunjalostusteollisuuden vesiratkaisuissa. Työn alla on projekteja sellaisten tunnettujen jättien kuin Ilim Groupin ja Segezha Groupin kanssa. Econet suunnittelee ja toimittaa kummallekin yhtiölle uuden kartonkikoneen jätevedenpuhdistamon.

Suurin projekteista on vuonna 2019 alkanut ja 2022 valmistuva puhdistamo, jonka Econet toimittaa Ilim Groupille Ust-Ilimskiin.

– Me teemme tällä hetkellä Venäjän merkittävintä puunjalostusteollisuuden alan projektia, sanoo 13 miljoonan euron projektia alusta asti johtanut Mika Kärkkäinen.

”Me teemme tällä hetkellä Venäjän merkittävintä puunjalostusteollisuuden alan projektia.”

Palataan Venäjään hieman myöhemmin, sillä tässä haastattelussa Kärkkäinen istuu uudella statuksella. Hänestä on juuri tullut yksi Econetin kolmesta uudesta omistajasta ja hallituksen puheenjohtaja. Hänen rinnallaan uusiin omistajiin lukeutuvat toimitusjohtaja Heikki Viitanen sekä laadusta ja taloudesta vastaava Taina Dammert.

Econetin entinen emoyhtiö Econet Group on vuonna 2002 perustettu vedenpuhdistusteknologiaan erikoistunut, kansainvälisillä markkinoilla toimiva konserni, joka on kasvanut vuosien varrella niin orgaanisesti kuin ympäristörakentamiseen liittyvien yritysten ostoilla. Elokuussa 2021 konserni tiedotti omistajanvaihdoksesta, jossa projektiliiketoiminnasta vastaavan Econet Oy:n toimiva johto osti yhtiön pois konsernista. Konserniin jäivät tuotannolliset toiminnot, eli Dewaco ja itse emoyritys.

– Uusi Econet on perustettu parikymmentä vuotta markkinoilla toimineen yrityksen pohjalle. Toivomme, että tämä olisi malliesimerkki ympäristöalueella toimivasta tulevaisuuden yrityksestä, Kärkkäinen kertoo.

”Toivomme, että tämä olisi malliesimerkki ympäristöalueella toimivasta tulevaisuuden yrityksestä.”

Econet toteuttaa hankkeiden suunnittelun, toimituksen ja asennusvalvonnan. Laitteet hankitaan kumppaneilta, esimerkiksi entiseltä sisaryritykseltä Econet Groupissa. Hankkeissa lähdetään tyypillisesti liikkeelle siitä, millaista vettä puhdistetaan ja millaiseksi vesi on määrä puhdistaa. Lähtötilanteen ja tavoitteen väliin suunnitellaan tarvittava laitoskokonaisuus, johon voi sisältyä esimerkiksi mekaanista, biologista ja kemiallista puhdistusta.

Kahden vuosikymmenen aikana Econet Groupin teknologian avulla on toteutettu projekteja niin Pohjoismaissa kuin Kaakkois-Aasiassakin. Nyt syntyneen uuden Econetin fokus tulee olemaan Suomi ja venäjänkieliset maat. Se on alue, jolla yritys toimii vahvalla kotikentällään. Kärkkäinen itse on asunut Venäjällä 25 vuotta ja toteuttanut urallaan lukuisia projekteja, kuten Nokian Renkaiden rengastehtaan, Stora Enson sahoja sekä Lemminkäisen kohteita niin asiakkaan, toimittajan kuin urakoitsijan roolissa. Hallituksen puheenjohtajan tehtävien ohella hän vastaa myös Econetin venäjänkielisten maiden liiketoiminnasta.

Venäjän markkinoiden lupaavat näkymät olivat tärkeä ajuri Econetin omistajavaihdoksen takana. Ilman uskottavaa näkymää riskinottoon ei ryhdytä eikä sitä rahoiteta. Kärkkäinen kertoo nostavansa hattua vanhalle omistajalle Matti Leppäniemelle, joka omistaa edelleen valtaosan entisestä emoyhtiöstä Econet Groupista.

– Yksityisomisteisen yrityksen myyjällä on aina varmasti yrityksistään huoli. Ehkä Matti sitten löysi tästä sellaisen porukan, että hän voi olla huoleton ja uskoa siihen, että me onnistumme. Se on tässä hyvin merkittävä tekijä, Kärkkäinen sanoo.

Asiakkaiden kannalta toimivan johdon muuttuminen omistajiksi on pelkästään positiivinen signaali. Rakennettu luottamus ja keskinäinen tuntemus jatkuvat ja vahvistuvat entisestään – onhan neuvottelukumppani nyt samalla myös omistaja.

Mika Kärkkäisellä on pitkä kokemus Venäjän- kaupasta.

Mika Kärkkäisellä on pitkä kokemus Venäjän-kaupasta.

Venäjän vihreä aalto

Venäjän ympäristömurroksessa jätevesien puhdistus on ehdottomasti yksi ydinalueita. Juuri tämä luo Econetille edellä mainitun kasvunäkymän. Siihen kuuluu Kärkkäisen mukaan paitsi teollisuuden jätevesiratkaisuja ja kansainvälisten yritysten investointeja, myös koko suurten kaupunkien jätevesikysymykset. Econet istuu täydellisesti kiihtyvään ESG-trendiin.

– Moni yritys ratsastaa ympäristöasioilla, mutta me olemme siinä nimenomaan aallonharjalla, Kärkkäinen sanoo.

Econet istuu täydellisesti kiihtyvään ESG-trendiin.

Venäjälle ESG tulee Kärkkäisen mukaan kansainvälisten suuryritysten kautta. He kohtaavat ensimmäisenä vaatimukset kansainvälisten toimintamallien, ympäristöarvojen ja julkisuuskuvaan liittyvien perusasioiden noudattamisesta.

Juuri tällaisilla aloilla, joilla Econetkin toimii, muutoksen näkee jo. Asiakkaiden huoli ympäristöasioista on kova ja viranomaisten vaatimukset yhä tiukempia. Investointeja ollaan valmiita toteuttamaan ja ne ovat kansainvälistä huippuluokkaa niin laadultaan kuin ympäristörajoiltaan.

– Ei voisi kuvitella, että 20 vuotta sitten olisi tehty tällaisia asioita, mitä me nyt teemme. Nämä ovat edelläkävijähankkeita, Kärkkäinen kuvailee.

Kärkkäisen pian kolmen Venäjän markkinoilla viettämän vuosikymmenen aikana markkina on muuttunut muutoinkin. Vuosituhannen vaihteessa suuressa osassa venäläisiäkin suurinvestointeja oli aina länsimaisia päätoimijoita mukana, mutta nykyään kaikki on hyvin pitkälle paikallisesti johdettua ja omistettua.

– Liiketoimintatavat ja teknologinen osaaminen ovat täysin verrattavissa siihen, mitä esimerkiksi Suomessa. Isoilla yrityksillä on täsmälleen samanlaiset, valvotut säännöt kuin meilläkin, he ovat täysin integroituneita globaaliin toimintamalliin, Kärkkäinen kuvailee.

Pienikin yritys pärjää luotettavuudella

Pienelle yritykselle, kuten Econetille, on Kärkkäisen mukaan olennaista toimia sopimuksen mukaisesti, ellei vähän paremminkin, sillä menestys perustuu luottamukseen. Toinen tärkeä asia, josta Suomessa tulisi huolehtia yritysten menestyksen takaamiseksi, on viennin rahoituksen varmistaminen. Tässä elinkeinoelämän järjestöilläkin on työsarkaa – Venäjän haasteellisesta maakuvasta huolimatta maassa tehdään bisnestä aivan normaalilla tavalla, ja usko tähän on säilytettävä myös kotimaan päässä.

Venäjän markkinoille täytyy kuitenkin valmistautua hyvin. Suunnitelmien on oltava selviä ja kumppanien luotettavia.

– Venäjähän on tyypillinen maa, jossa on aina neuvonantajia. Yksin takki auki et voi mennä Moskovan asemalle, sieltä saat aina sen neuvonantajan, joka ajattelee vain omaa etuaan, Kärkkäinen neuvoo.

Venäjän kielen osaaminen helpottaa tekemistä ja on ainakin johtamisessa varsin ehdoton edellytys. Econetin Venäjän-tiimissä istuu Suomessa asuvia venäjänkielisiä – se on voimavara, joka jokaisen yrityksen on hyvä muistaa. Ja jos edessä on Econetin näkymien kaltainen vihreä aalto, on aiheellista pohtia seuraavaa askelta.

– Uskon, että mitä todennäköisimmin tulemme perustamaan Venäjälle tytäryrityksen, Kärkkäinen paljastaa.

Econet

  • Perustettu 2002
  • Liikevaihto vaihtelee, 9,6 milj. vuonna 2020
  • Henkilöstö 15

Artikkeli on julkaistu Venlassa 2/2021. Lue näköislehti jäsentunnuksilla:

Venla 2/2021


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top