Skip to Content
Jäsenyritykset

Syväkeräyksen filosofia on pohjoista viisautta

Nokialaisen Molok Oy:n nimi viittaa tarun hirviöön, jolla oli pohjaton kita, mutta itse yrityksen tarina on pikemminkin kertomus pohjoisesta viisaudesta. Kertomuksen mukaan 1990-luvun alussa hotelli- ja ravintolayrittäjänä toiminut Veikko Salli pohti jätehuollon siistimistä yrityksensä pihalla, kunnes keksi ratkaisun. Syntyi Syväkeräys-menetelmä.

Teksti ja kuvat: Patrik Saarto   

Koko artikkelin lukeminen edellyttää kirjautumisen jäsentunnuksilla.

Roskakatokset eivät yleensä ole kovin romanttisia paikkoja. Astiat ovat likaisia, haisevat ja houkuttelevat rottia. Koska ilmiö on globaali, myös ratkaisuilla on rajattomat mahdollisuudet. Molok Oy:n ratkaisu, syväkeräys, on hyvin yksinkertainen – roska-astia on pystyssä ja suurin osa säiliöstä maan alla.

Astia on näin syvä ja tilava, pitää hajut sisällään, pysyy viileänä eikä päästä rottia juhlimaan. Tilavuuden ansiosta tyhjennysväli pitenee.

– Siinä se on se syväkeräyksen filosofia, toteaa Molok Oy:n aluevientipäällikkö Damir Budanec.

Budanec on vienyt Molokin jäteastioita aina Balkanilta Keski-Aasiaan nyt alle vuoden päivät, mutta kokemusta idästä on yli kaksikymmentä vuotta. Uran aikana on hierottu kauppaa esimerkiksi Fenestran ikkunoilla, Upofloorin lattiapinnoitteilla sekä Onnisen LVI- ja sähköalan tuotteilla. Budanec on nähnyt suomalaisen laadun kysynnän jatkuvan vuodesta toiseen.

Molokin panos parempaan jätehuoltoon on poikinut tähän mennessä 150 000 toimitettua astiaa 40 maahan ympäri maailmaa. Kaikki nuo tuhannet jäteastiat ovat saaneet syntynsä Nokialla, mutta niiden lisäksi astioita valmistetaan myös Kanadassa ja Kiinassa paikallisia markkinoita varten.

Budanec on nähnyt myös jäteongelmien aiheuttaman tuskan maailmalla. Jos jossakin on saatettu jo järjestää lajittelu, jätteet saattavat sekoittua viimeistään kaatopaikalla.

– Asiakkaat Balkanilta soittavat ja sanovat, että Damir, tule tänne ja näytä meille, mikä tämä Molokin systeemi on. He sanovat, että ovat jo hukkumassa näihin pinta-astioihin. Ei riitä enää tila, mihin niitä laittaisi, Budanec kuvailee.

Molok Oy:n aluevientipäällikkö Damir Budanec.

Yksinkertainen konsepti

Molokin vahvuus on käytännöllisessä yksinkertaisuudessa. Runko ja kansi valmistetaan HDPE-muovista, astiaa vahvistaa metallinen kehys. Astioissa on jalat, mutta esimerkiksi pohjaveden vuoksi se voidaan myös kiinnittää valmiiseen betoniankkuriin, eikä valuja tarvita. Ympärille riittää annos soraa, routaeristeitä astiat eivät kaipaa.

Astian korkeus voi olla jopa 2,7 metriä, mutta maan yläpuolella siitä on noin metri. Konseptia kutsutaan semi undergroundiksi, kun taas kokonaan maan alla ovat fully undergroundeja. Vaatimukset ovat kovat, sillä roskisten on siedettävä lämpötilat – 40 asteesta + 40 asteeseen sekä kestettävä maan voimat ja liikkumiset.

Itse jätteet kerätään polypropyleenisäkkeihin, jotka jäteyhtiö tyhjentää kyytiinsä.

– Se mitä tarvitaan, on nosturi. Se on ainoa hankala juttu, kun joissakin uusissa maissa sanotaan, että ei ole nosturia – yleensähän se on kuorma-autossa. Mutta kyllä se on selvä, että jos kaupunki missä tahansa haluaa järjestää jätehuollon, niin nosturia tarvitaan joka tapauksessa, Budanec kuvailee.

Säkit tilataan ulkomailta, mutta nekin ovat kestäviä – Suomessa on käytössä jopa 20 vuoden ikäisiä säkkejä. Budanecin mukaan jäteyhtiöt pesevät säkit usein kerran kaksi vuodessa ja samalla voi pestä astiankin.

– Meillä on myös erityissäkki, sitä kutsutaan semihardiksi. Siinä on alhaalla muovinen astia, joka kerää nesteen. Asiakkaat Balkanilta ostavat juuri sellaisia, ne kestävät paljon pidempään, Budanec valottaa.

Toden totta, valikoima on laaja. Astioita on monen kokoisia pihamaista puistoihin. Kansia, verhoiluja ja lisävarusteita saa erilaisia ja eri väreissä.

”Nyt kun viranomaiset haluavat, että jätehuolto järjestetään, niin Molok ja jätehuolto ovat todella ’in'”.

Molok Oy

Perustettu 1991

Liikevaihto n. 20 miljoonaa €

Henkilöstö n. 60

Back top top