Skip to Content
Klubit

Punnitse ja dokumentoi – vientikaupan rahoitus sujuu, kun on tarkka

”Tunne tuotteesi ja asiakkaasi” on ohjenuora, jota on talouspakotteiden myötä totuttu kuulemaan viime vuosina Venäjän-kaupassa. Kun on kyse kaupan rahoituksesta, kannattaa ottaa vaarin parista muustakin neuvosta.

OP Yrityspankin rahoitusjohtajan Mikko Malmisen mukaan oman tuotteen ja asiakkaiden tunteminen ovat seikkoja, jotka korostuvat Venäjän-viennissä. Yrityksen on kaupan äärellä tunnettava, mitä komponentteja oma tuote on syönyt ja kenen käsiin tuote on päätymässä.

– Välillä voi ottaa päähänkin, miksi pankki näitä kyselee, mutta väitän, että tästä voi saada pienen kilpailuedun, Malminen sanoi esiintyessään Suomalais-Venäläisen kauppakamarin rahoitusaamiaisella marraskuun alussa.

Kilpailuetu syntyy asiakkaan syvemmästä tuntemisesta. Kun yritykset joutuvat penkomaan asiakkaidensa taloudellista tilaa tarkemmin, he saattavat huomata jotakin ratkaisevaa. Esimerkiksi, jos asiakas haluaa investoida, mutta kärsii heikosta kassatilanteesta, diili voi syntyä rahoitusta tarjoamalla.

Jos vastapuolella on venäläinen valtio-omisteinen pankki, pakotteet käytännössä kieltävät rahoittamisen, mutta maksuajan myöntäminen ostajalle voi kuitenkin olla mahdollista.

https://www.instagram.com/p/B4URKB-hCRd/?utm_source=ig_web_copy_link

Punnitse luottoriskit

Oli kyse sitten rahoituksesta tai maksuajasta, Malminen suosittelee yrityksille luottoriskien punnitsemista asiakaskohtaisesti.

– Jokaisella yrityksellä pitäisi mielestäni olla luottoriskipolitiikka, jolla määritellään, kuinka paljon riskiä voidaan mistäkin asiakkaasta ottaa, Malminen neuvoi.

Jos yritys ei halua tai voi ottaa riskiä, kyseeseen tulevat esimerkiksi pankin tai Finnveran rahoitustuotteet. Niillä voidaan myöntää vaikkapa kolmen vuoden maksuaika, mutta saada tuotteesta rahat heti toimituksen jälkeen.

Dokumentoi huolellisesti

Malmisen mukaan yrityksiä huolettaa monesti se, onko tänään tehty kauppa huomenna pakotteiden kieltämä. Toistaiseksi pakotteet eivät kuitenkaan ole tulleet voimaan taannehtivasti.

Tärkeintä on dokumentoida kaikki kaupan vaiheet ja tehdyt toimenpiteet huolellisesti. Näin voidaan milloin vain osoittaa, että oma tuote tunnetaan, asiakkaasta on otettu selvää ja rahoituksesta tai maksuajasta on päätetty pätevin perustein.

Neuvoa saa tarvittaessa aina omasta pankista.

– Kehotan, että kun Venäjälle käydään kauppaa, niin kannattaa olla pankkiinsa yhteydessä, Malminen suositteli.

Rahoitusaamiainen oli Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsentapahtuma, joka pidettiin 1. marraskuuta Team Finland -talolla Helsingin Ruoholahdessa. Paikalla olivat edustettuina OP Yrityspankki, Finnvera, Business Finland, Nordea ja Nefco.


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top