Skip to Content
Team Finland

Suomalaisyritykset ovat hyvin arvokkaita maakuvan luomisessa, kehuu Suomen tuore Moskovan-suurlähettiläs

Kriisistä uudistumiseen, opasti Team Finland -päivän tämän vuoden teema. Uskoa, toivoa ja rakkautta lajiin, eli suomalaiseen yrittämiseen ja kansainväliseen kauppaan, valettiin poikkeuksellisesti etäyhteyksien varassa lukuisissa maakohtaisissa tapaamisissa.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin moderoimalla Venäjä-klinikalla alusti tuore Moskovan-suurlähettiläämme Antti Helanterä, tarttuen heti aluksi Venäjän-kaupan kuumimpaan kysymykseen. Itärajan aukeamisesta matkustajaliikenteelle ei ole uutta tietoa.

– Hyvässä yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa raja on pystytty pitämään rahtiliikenteelle auki ja se on iso saavutus. Voin vakuuttaa, että huoli, joka yrityskentässä on, että koska raja avautuu ja pääsee liiketoiminnan kannalta välttämättömään matkustamiseen takaisin, on päättäjiemme tiedossa, Helanterä kertoo.

Helanterän mukaan poliittiset päätöksentekijät etsivät rajan avaamiseen tasapainoista ratkaisua, jolla myös terveydelliset asiat otetaan huomioon. Mitään konkreettista ei tässä vaiheessa vielä voi luvata. Suurlähetystö kuulee mielellään yrityksiltä viestejä rajaliikenteeseen liittyen.

Yritykset saavat Helanterältä myös roimasti kiitosta.

– Venäjällä toimivat suomalaisyritykset ovat hyvin arvokkaita myös maakuvan luomisessa. Se, että toimitte avoimesti, annatte työpaikkoja venäläisille, teidän tuotteenne ja palvelunne ovat kilpailukykyisiä ja teknologisesti edistyneitä, se on osa sitä, mistä Suomen maakuva Venäjällä muodostuu, Helanterä kehuu.

Maakuvalla taas on merkitystä, kun ovia avataan suomalaisille yrityksille. Painavimmat ovet painavat nyt aiempaa enemmän myös Venäjän taloudessa, sillä tukipakettien hyvä virtaa talouteen todennäköisimmin hyvin asemoituneiden suurten toimijoiden kautta. Tässäkin Suomen Team Finland -joukkueella on silmät ja korvat auki, jotta tapaamisia voidaan järjestää, kun hankkeisiin etsitään toimittajia. Monesti on etua siitä, että yrityksetkin ovat yhteisellä ratkaisulla liikkeellä.

– Sellaisia havaintoja on ollut joillakin sektoreilla, että on tärkeää, jos suomalaiset pystyvät tarjoamaan enemmän kuin yhdellä yrityksellä on tarjottavaa, että tarjoama koostuisi laajemmista paketeista. Niillä eväillä on paremmin mukana kilpailussa, Helanterä neuvoo.

Henkilökohtaiset tapaamiset tärkeitä

Suomesta viedään Venäjälle eniten investointihyödykkeitä – koneita, laitteita ja teknologiaa – joiden kylkeen on pakattava myös aimo annos osaamista ja palveluita vuosiksi eteenpäin. Kasvava tarve on etenkin ympäristö- ja kierrätysteknologialle. Osana Team Finland -joukkuetta Suomalais-Venäläinen kauppakamari kartoittaa liiketoimintamahdollisuuksia ja myyntiliidejä Venäjältä.

Venäjä-klinikalla esiintynyt Kivisampo Oy:n toimitusjohtaja Andrey Malkki kertoi kolmesta tuoreesta liidistä, jotka ovat johtaneet neuvotteluihin. Työn alla on renkaankierrätyslaitos, brikettilaitos, kuonalaitos sekä useita muita projekteja Venäjällä.

Malkin mukaan yksi tärkeimpiä asioita Venäjän-kaupassa on asiakkaan tapaaminen henkilökohtaisesti – kilpailutusta ei saa jättää vain tarjouksen varaan. Samaa korosti myös toinen klinikan yrityspuhujista, vedenpuhdistusteknologiaa valmistavan sekä kokonaisia puhdistuslaitoksia suunnittelevan ja toteuttavan Econetin myyntijohtaja Stanislav Kiselev. Juuri ihmisten välisiä tapaamisia koronakriisi on hankaloittanut.

Venäjä-klinikalla esiintyi yritysten ohella myös Anu-Leena Koskelainen Finnveralta, jonka tarjoamaa viennin rahoitusta on hyvä käyttää kilpailuetuna tarjousta jättäessä. Koskelainen suositteli ottamaan Finnveraan yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun sopiva liidi Venäjältä löytyy.

Torstaina 27. elokuuta järjestetty Team Finland -päivä jatkui klinikan jälkeen yritysten ja asiantuntijoiden speed dating -neuvonnalla. Koronakriisin jatkuessa ja rajojen ollessa vielä kiinni on erityisen tärkeää pitää yhtä kumppaneiden, kollegoiden ja venäläisten asiakkaiden kanssa.

– On tärkeää, että säilytämme tämän tärkeän vientimarkkinan myöskin koronan jälkeisessä ajassa, muistuttaa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.


Tutustu Venäjän markkinoiden mahdollisuuksiin:

 

Back top top