Skip to Content
Team Finland

Teamsilla Tjumeniin – Team Finland järjesti tänä syksynä ensimmäisen virtuaalisen vienninedistämisvierailun

Etävierailut saattavat jäädä osaksi vienninedistämisen tapahtumapalettia myös koronan jälkeen.

Koronakriisi jatkuu ja webinaariähky uhkaa, mutta talouden rattailla ei ole aikaa pysähtyä. Venäjän rajojen aukeaminen liikematkailulle ei ole vielä näköpiirissä, joten Team Finland -verkosto otti hiiren kauniiseen käteen ja klikkasi tänä syksynä vienninedistämisvierailun käyntiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti Teamsin välityksellä.

Virtuaalinen vienninedistämisvierailu tarjoaa samat peruselementit kuin fyysinen matkakin, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Venäjän maajohtaja Jukka Huuhtanen. Yritykset tapaavat ensin kohdealueen paikallista johtoa ja sitten paikallisia yrityksiä, vain yritysvierailut jäävät pakon sanelemana pois.

Ensimmäinen virtuaalivierailu suuntautui Tjumenin alueelle, jonne oli kaavailtu reissua jo pidemmän aikaa. Tapahtuma jakautui kahteen osaan eri päivinä – 29.10. oli tapaaminen paikallisjohdon kanssa ja 11.11. neljän eri toimialan tapaamiset.

– Kun konseptia mietittiin, ei haluttu yhtä raskasta päivää istuttavaksi netissä, vaan päätettiin jakaa se kahdelle eri päivälle. Tjumenin aluehallinto oli heti valmis lähtemään järjestelyihin mukaan, Huuhtanen kertoo.

Virtuaalitapaamiset onnistuivat Huuhtasen mukaan hyvin. Ihmiset ovat jo tottuneet käyttämään etätyökaluja ja osallistumisen helppous toi matkalle tavallista enemmän osallistujia. Linjoilla oltiin Lontoosta asti.

Mukana 37 yritystä

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin ja Suomen Moskovan-suurlähetystön järjestämälle Tjumenin-vierailulle osallistui noin 70 edustajaa 37 yrityksestä. Edustettuina olivat etenkin teollisuuden ratkaisut, metsäsektori, jätehuolto ja rakentaminen, joiden mukaan toisen tapahtumapäivän yritystapaamiset oli jaoteltu.

– Huolimatta vaikeista ajoista suomalaisilla yrityksillä on säilynyt mielenkiinto Venäjän markkinoita ja Tjumenia kohtaan, suurlähettiläs Antti Helanterä kertoi matkan ensimmäisessä tilaisuudessa lokakuussa.

Tjumenin alue on vahva öljyn ja kaasun jalostuksessa, puunjalostuksessa, autoteollisuudessa ja maataloudessa sekä vakaa niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti, kertoi tervehdyksessään alueen varakuvernööri Andrei Pantelejev.

– Olette tärkeä välittäjä maidemme ja yritystemme välillä, jatkatte suhteiden luomista huolimatta vaikeista taloudellisista ajoista pandemian oloissa, Pantelejev kiitteli.

Yritysten antaman palautteen mukaan virtuaalivierailu oli onnistunut, toivottiinpa vastaavia jopa joka viikko Venäjän eri alueille. Haasteena on luonnollisesti se, että tuotteita ei pysty esittelemään konkreettisesti mallikappaleiden avulla. Kontaktien luonti ja yhteystietojen vaihtaminen onnistuvat kuitenkin etänäkin.

Virtuaalivierailut jatkuvat ainakin pandemian ajan, mutta jotain saattaa jäädä myös osaksi koronanjälkeistä vienninedistämistä.

– Ei tämä online tule matkoja korvaamaan, mutta tästä saadaan yksi muoto lisää. Antaahan se mahdollisuuksia toteuttaa useampia kohteita, Huuhtanen summaa.

Lue myös:

HQS-työluvalla on päässyt Venäjälle koronankin aikana – ”Yhteistyö on sujunut erinomaisen hyvin”

Suomalaisyritykset ovat hyvin arvokkaita maakuvan luomisessa, kehuu Suomen tuore Moskovan-suurlähettiläs

Back top top