Skip to Content
Teema

Venäjän kaupallinen edustaja: ”ESG on jo orgaaninen osa suurten venäläisten yritysten toimintaa”

Globaalisti kasvava ympäristötietoisuus, protektionistisen politiikan vahvistuminen ja pandemiat muuttavat myös Suomen ja Venäjän välistä kauppaa.

Teksti Satu Niemelä  Kuva Venäjän kaupallinen edustusto

Suomessa kesällä työnsä aloittaneella Venäjän kaupallisella edustajalla Anton Loginovilla on tärkeä rooli maiden kauppasuhteiden vahvistamisessa. Hän näkee mahdollisuuksia erityisesti vety-, bio- ja tuulienergian alalla sekä digiteknologiassa ja kiertotaloudessa.

Loginov haluaa edistää Suomen ja Venäjän välistä kauppaa tiedonvälityksen, markkina-analyysien sekä vahvojen verkostojen ja projektien avulla. Hän korostaa, että Venäjän kaupallinen edustusto haluaa edelleen rakentaa Suomen kanssa menestyvää yhteistyötä, jonka perustana ovat keskinäiset investoinnit, korkean teknologian siirto ja teollisuus.

– Venäjän teollisuuspolitiikan mukaisesti haluamme edesauttaa suomalaisia yrityksiä lokalisoimaan korkean teknologian ja korkealaatuisten tuotteiden tuotantoa Venäjälle, minkä seurauksena yrityksillä olisi mahdollisuus osallistua suuriin teollisuushankkeisiin.

Venäjä on hänen mukaansa myös avoin yhteistyölle suomalaisten kanssa kuituoptisen tietoliikenneyhteyden rakentamishankkeissa, esimerkiksi Venäjän Federaation liikenneministeriön toteuttamassa Polar Expressissä.

– Lisäksi olemme kiinnostuneita multimodaalisiin konttikuljetuksiin, tietoliikenteeseen ja digiteknologiaan liittyvistä yhteishankkeista.

Suomi on pitkään tehnyt yhteistyötä Venäjän kanssa muun muassa teknologiassa ja teollisuudessa sekä tutkimus- ja kehitysalalla. Loginovin mukaan Suomen käyntikortiksi maailman markkinoilla on muodostunut saavutukset energiatehokkaiden ja vihreiden teknologioiden kehittämisessä.

Uusia läpimurtoja

Suomen ja Venäjän väliset kauppa- ja taloussuhteet ovat kokeneet muutoksia maailmanlaajuisten ja alueellisten trendien vaikutuksesta.

– Erityisen kiinnostavia ovat uusien materiaalien tuotantoteknologiat, kuten hiilivapaan alumiinin ja teräksen, joissa käytetään vetyä, nikkeliä ja muita ei-rautametalleja. Lisäksi kannattaa seurata uuden sukupolven biopolttoaineiden tuotantoa ja kaikkia tuotteita, joissa on etuliite bio, kuten rakennusmateriaalit, puutalot, biomuovit ja jopa puupohjaiset biomassakankaat.

Kaupallinen edustusto vastaanottaa säännöllisesti kyselyitä suomalaisilta yrityksiltä. Ne koskevat pääasiassa vientikumppaneiden löytämistä ja teknologiayhteistyötä.

– Olemme viime aikoina melko usein auttaneet suomalaisia yrityksiä kontaktoimaan venäläisiä rakennusmateriaalitoimittajia. Kyselyt johtuvat pääasiassa markkinoiden epävakaudesta ja venäläisten tuotteiden kilpailukyvyn noususta hintojen nousun ja tuotteiden puutteen vuoksi Euroopassa.

Venäjän kaupallinen edustusto neuvoo yrityksiä myös Venäjän lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä ja auttaa luomaan sekä ylläpitämään yhteyksiä Venäjän alueiden ja valtion viranomaisiin.

– Kahden viime vuoden aikana ESG-ohjelma on muuttunut jostakin kaukaisesta ja käsittämättömästä orgaaniseksi osaksi suurten venäläisten yritysten toimintaa.

”Kahden viime vuoden aikana ESG-ohjelma on muuttunut jostakin kaukaisesta ja käsittämättömästä orgaaniseksi osaksi suurten venäläisten yritysten toimintaa.”

Loginov kertoo, että tämän vuoden maaliskuussa talouskehitys- ja kauppaministeriö laati luettelon aloista, joilla ns. vihreitä hankkeita toteutetaan. Listalle pääsivät ydinenergia, ekomatkailu, vety- ja kaasumoottorikuljetukset, metsä- ja maataloushankkeet, liikenteen infrastruktuurihankkeet sekä projektit, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä.

– VEB.RF, Rosatom, Sberbank, Gazprombank, Gazprom Neft, Rusal, Phosagro ja muutkin toimijat ovat jo liittyneet näihin kestäviin aloitteisiin.

Loginovin Suomi

Ennen nykyistä työtään Anton Loginov työskenteli Moskovan alueen varaministerinä vastuualueenaan investoinnit, teollisuus ja tiede. Silloin hänen päätehtävänsä oli kehittää alueen investointimahdollisuuksia sekä houkutella ja tukea ulkomaisia investointeja mm. Suomesta. Lisäksi hän vastasi tiedekaupunkien, teollisuuspuistojen ja erityistalousalueiden kehittämisestä.

Tuohon aikaan hän vieraili myös Helsingissä osana Moskovan alueen valtuuskuntaa. Loginov kertoo jo silloin kiinnittäneensä huomion suomalaisten perusteelliseen tapaan rakentaa kauppasuhteita. Moskovan alueella toimivat useat suomalaiset suuret yritykset, kuten Valio, SRV, YIT, Stora Enso ja Huhtamaki, tulivat hänelle tutuiksi säännöllisen yhteistyön ansiosta.

Loginov kertoo kiinnittäneensä huomion suomalaisten perusteelliseen tapaan rakentaa kauppasuhteita.

Menneen kesän aikana Anton Loginov on aloittanut tutustumisen Suomeen tarkemmin. Hän on ehtinyt vaimonsa ja tyttärensä kanssa vierailla jo Turussa, Tampereella, Oulussa ja Porvoossa. Heidän tarkoituksensa on jatkaa tutustumista suomalaisiin kaupunkeihin.

– Suomessa on mukavia kaupunkiympäristöjä. Haluan tutustua Suomeen, sen kulttuuriperintöön, ihmisiin ja upeaan luontoon paremmin. Vierailin syyskuun alussa Suomen kansallisarkistossa ja totesin, kuinka syvällä yhteistyömme juuret ovat ja kuinka paljon voimme vielä saavuttaa tältä vankalta pohjalta.

Loginov on ehtinyt nähdä maailmaa, sillä hän on tehnyt vaimonsa kanssa yli 140 ulkomaan matkaa. Moskovassa asuessaan he saattoivat istahtaa viikonloppuna autoon ja naputella navigaattoriin jonkun kaukaisen paikan. Kerran Viron tullivirkailijat eivät millään meinanneet ymmärtää, miksi joku matkustaa Moskovasta Tallinnaan vain ratsastaakseen hevosilla muutaman tunnin.

Loginov pitää suomalaisten arkea ja elämää laadukkaana ja turvallisena. Hän on erittäin vaikuttunut suomalaisten asenteesta työ- ja yksityiselämän tasapainoon ja lasten kasvatukseen.

– Suomalainen jäätelö on mielestäni maailman parasta. En ole koskaan maistanut mitään niin hyvää.

Loginov puhuu sujuvaa englantia ja aikoo aloittaa suomen kielen opiskelun, koska omien sanojensa mukaan ymmärtää, että luottamuksellisen yhteistyön rakentaminen ilman suomea on vaikeampaa, vaikka suomalaiset puhuvatkin erinomaista englantia.

Kauppakamarilla tärkeä rooli

Anton Loginovin mukaan Suomalais-Venäläinen kauppakamari on keskeinen tekijä suomalaisten taloudellisten etujen edistämisessä sekä tuotteiden ja teknologioiden promoamisessa Venäjällä. Hän näkee kauppakamarin myös tärkeänä kumppanina Venäjän ja Suomen hallitusten välisen talouskomission toiminnassa.

– Haluan onnitella 75-vuotiasta Suomalais-Venäläistä kauppakamaria sen juhlavuonna. Arvostamme suuresti kauppakamarin roolia neuvotteluprosessien sujuvoittamisessa, kun keskustellaan ajankohtaisista kahdenvälisistä kysymyksistä, kuten sertifioinnista, pk-yrityksien toiminnasta ja tulliasioista.

Loginovin mukaan kauppakamarin toiminta edistää myös suotuisan ympäristön luomista Suomen ja Venäjän välisten kaupallisten ja taloudellisten siteiden kehittämiselle.

– Nostan hattua myös sille, että kauppakamari muodostaa positiivista kuvaa venäläisistä yrityksistä Suomessa, ja käsittelee Venäjältä tulevia uutisia objektiivisesti.

Artikkeli on julkaistu Venlassa 2/2021. Lue näköislehti jäsentunnuksilla:

 

Venla 2/2021


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top