Skip to Content
VIP-haastattelut

”Hyvin toimiva kaupunki on parasta elinkeinopolitiikkaa”

Ensimmäisessä digi-Venlan haastattelussa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Venla on kauppakamarin suomenkielinen jäsenlehti, josta julkaisemme 2 numeroa printtinä ja nyt myös artikkeleita nettisivuillamme ns. digi-Venlana. Tämän artikkelin alkuosa on avoinna kaikille lukijoille. Jäsenyritystemme edustajat pääsevät omilla tunnuksillaan lukemaan koko artikkelin.

Koulutus, infra, matkailu ja startupit – Helsinki tekee yhteistyötä venäläisten kaupunkien kanssa

Teksti: Satu Niemelä
Kuvat: Helsinki Marketing, Jussi Hellsten ja Jetro Stavén

Helsingin kaupungin strategiassa keskeisenä tavoitteena on kansainvälisyys. Venäläisistä kaupungeista Helsinki pitää erityisesti yhteyttä Moskovaan ja Pietariin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi venäläisen kollegansa, Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin kesän alussa Moskovassa. He sopivat uudesta 3-vuotisesta toimintaohjelmasta, jonka teemoja ovat startup-yritykset, matkailu, liikenteen infrastruktuuri ja koulutus.

Pormestari Vapaavuori kertoo, että konkreettisimmin yhteistyö Moskovan kanssa käynnistyy koulutuspuolella, jossa on ollut jo aiemmin kiinteitä yhteyksiä Moskovan opetuskomiteaan. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on voimassaolevia yhteistyösopimuksia moskovalaisten oppilaitosten kanssa oppilas- ja opettajavaihdosta.

– Monessa moskovalaisessa oppilaitoksessa on meitä kiinnostavaa osaamista erityisesti STEAM-aineissa (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), robotiikassa, megatroniikassa ja ylipäänsä innovatiivisten, uusinta teknologiaa hyödyntävien oppimisympäristöjen kehittämisessä, Vapaavuori sanoo.

Myös startup-kentällä on potentiaalia. Helsingillä on hyvä maine ja asema startup-kaupunkina esimerkiksi Slush-tapahtuman, pelialan ja vahvan digitaalisen osaamisen ansiosta. Kilpailu muiden maiden ja kaupunkien kanssa on kuitenkin äärimmäisen kovaa, minkä takia esitään hyviä kansainvälisiä kumppaneita kilpailukyvyn ja menestyksen edistämiseksi.

Vapaavuoren mukaan Helsingin startup-keskittymä Maria01 ja Skolkovon tiedepuisto ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Moskovan kaupungilla on useita omia teknologiapuistoja, joiden kanssa yhteistyötä voidaan edistää.

– Yhtenä esimerkkinä jo toteutuneesta startup-yhteistyöstä on moskovalaislähtöisen Samokat-yrityksen sijoittuminen pääkaupunkiseudulle Helsinki Business Hubin avustuksella. Yhteistyön mahdollisuuksia voi löytyä avoimen datan tarjoamisen, 5G-verkkojen ja 3D-kaupunkimallin puitteissa, kertoo Vapaavuori.

 

 

Back top top