Skip to Content

Ministeri Tavio suuntaa suomalaisyritysten kanssa Kazakstaniin

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio johtaa Kazakstanin Almatyyn ja Astanaan 9.–12. huhtikuuta suuntautuvaa vienninedistämismatkaa.

Mukaan matkalle on lähdössä 17 suomalaista yritystä, jotka edustavat Suomen viennille keskeisiä teollisuudenaloja. Matkan aikana keskustellaan kaupan edistämisestä, kahdenvälisistä suhteista, EU:n kumppanuudesta Kazakstanin kanssa sekä yhteistyön laajentamisesta useilla aloilla.

– Kazakstanin markkinapotentiaali suomalaiselle osaamiselle on suuri. Luonnonvaroiltaan rikas Kazakstan hakee aktiivisesti ratkaisuja muun muassa energiantuotantoon ja luonnonvarojen kestävämpään hallintaan. Tässä suomalaisyritykset voivat tarjota ratkaisuja, ministeri Tavio toteaa.

Matkan yhteistyökumppanina toimii Team Finland -verkostoon kuuluva EastCham Finland, joka kartoittaa markkinoita Kazakstanissa sekä tukee suomalaisten yritysten liiketoimintaa Keski-Aasian maissa.

– Ministerin johtamalla vierailulla on tärkeä merkitys ovien avaajana Kazakstanin markkinoilla. Meillä on mukana korkeatasoinen yritysryhmä, joka edustaa huippuosaamista Kazakstanille tärkeillä sektoreilla, kuten kaivosteollisuus, energia, rakentaminen, vesi, ympäristö, metsä, logistiikka ja koulutus. Korostamme kaikessa toiminnassamme huolellista taustatyötä, asiakkaan tuntemista ja pakotteiden noudattamista, sanoo EastCham Finlandin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Suomen ja Kazakstanin hallitusten välinen talouskomissio pitää vierailun yhteydessä kokouksen Astanassa 11. huhtikuuta. Kokouksessa käsitellään yhdessä yritysten kanssa muun muassa yhteyspolitiikkaa ja liikennettä, kaivannaisteollisuutta sekä energiakysymyksiä ja koulutusta. Kokousta isännöi Kazakstanin ekologia- ja luonnonvaraministeri Yerlan Nyssanbayev. Talouskomission päätehtävänä on edistää yritysten toimintamahdollisuuksia ja kauppaa sekä luoda yhteyksiä yritysten ja viranomaisten välille. Ministeri Tavio tulee kokouksessa nostamaan esiin yhteistyön tärkeyden pakotteiden kiertämisen ehkäisyssä.

Vierailu tarjoaa mahdollisuuden jatkaa Suomen ja Kazakstanin keskustelua kestävien teknologiaratkaisujen yhteistyömahdollisuuksista. Tulevina vuosina Kazakstanin tavoitteena on monipuolistaa talouttaan ja kehittää osaamista myös muilla kuin maan raaka-aineisiin nojaavilla aloilla, mikä luo uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

Lisätietoja:

Sirpa Oksanen, yksikönpäällikkö, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, puh. +358 295 350 472

Mikko Autti, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 034

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Back top top