Skip to Content

Ukraina

EastCham valmistautuu Ukrainan jälleenrakentamiseen yhdessä yritysten, elinkeinoelämän järjestöjen ja ministeriöiden kanssa. Valmistautumisessa tunnistetaan Ukrainan jälleenrakennustarpeet ja suomalainen tarjoama. Tavoitteena on avoin ja läpinäkyvä yhteistyö sekä ajantasaisen tilannekuvan muodostaminen.

Varsinainen jälleenrakentaminen pääsee alkamaan sodan päätyttyä, mutta Ukrainassa on valtava tarve infrastruktuurin korjaamiselle myös sodan aikana. Suomesta on tarjottu Ukrainalle hätäaputyötä ja lahjoituksia.

Kansainväliset rahoituslaitokset ovat jo mukana jälleenrakennustyössä. Esimerkiksi pohjoismaisella Nefcolla on Ukrainaa koskeva ohjelma, jolla tavoitellaan entistä kestävämpien ratkaisujen toteuttamista korjauskohteissa. Nefco tarjoaa sivuillaan alustan, jolla voi seurata ajankohtaisia hankintailmoituksia.

Finnpartnershipin liikekumppanuustuki nousi 1.1.2023 alken 85 prosenttiin yrityksen tai organisaation koosta riippumatta.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD on ilmoittanut rahoittavansa Ukrainaa kolmella miljardilla eurolla vuosien 2022-2023 aikana. Kohteena on niin reaalitalous, infrastruktuuri, kotinsa jättäneiden elinolot kuin energiaturvallisuus.

Back top top