Skip to Content
Tapahtumat

Ukrainan talous kantaa yli sodan

Seuraavaksi on selvittävä jälleen uudesta talvesta.

Teksti Patrik Saarto

Ukrainan talous kestää. Näin on tulkittavissa lähivuosien ennusteista, joissa Ukrainan talouden odotetaan kasvavan useita prosentteja Venäjän hyökkäyssodan jatkumisesta huolimatta.

Kasvuprosenttien alla on toki ensimmäisen sotavuoden shokki – 28,8 prosentin BKT:n lasku ja raju inflaatio – mutta Ukrainan talous on osoittanut toipumisessaan hämmästyttävää resilienssiä. Talous kääntyi jo 2023 5,3 prosentin kasvuun ja inflaatio taltutettiin jykevällä rahapolitiikalla.

Tuolloin kasvun mahdollistivat osaltaan menestyminen puolustustaistelussa, osaltaan se oli monien taloudellisten tekijöiden ja positiivisten yllätysten summa. Palkat alkoivat nousta, ulkomaista tukea alkoi virrata maahan, sotatalouden tuotanto moninkertaistui ja satokausi oli hyvä, luettelee Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen BOFITin vanhempi ekonomisti Sinikka Parviainen esiintyessään EastChamin jäsentilaisuudessa Etelärannassa syyskuussa.

BOFITin vanhempi ekonomisti Sinikka Parviainen kertoo yleisölle Ukrainan taloudesta.

BOFITin vanhempi ekonomisti Sinikka Parviainen. Kuva: Tuuli Järvinen/EastCham.

Ukraina pystytti lisäksi Mustanmeren kauppaväylän uudelleen yksipuolisesti ilman sopimuksesta irtautunutta Venäjää ja sai sitä kautta erityisesti viljan viennin ja metallien tuonnin vauhtiin.

Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen luvut osoittavat vireen jatkuvan. Vienti on kasvanut, kulutus elpynyt ja rakentaminen saanut tukea valtiolta.

– Alhainen pohjavaikutus on hiipunut, mutta talous pystyi silti kasvamaan 6,5 prosenttia, Parviainen huomauttaa.

”Talous pystyi silti kasvamaan 6,5 prosenttia.”

Inflaatio on pysynyt varsin maltillisena, mutta lähtenyt viime kuukausina jälleen nousuun. Ukrainan keskuspankki odottaa inflaation kiihtyvän 8,5 prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Reaali- ja nimellispalkat ovat nousseet viidenneksen luokkaa, mikä heijastelee sodan aiheuttamaa työvoimapulaa, mutta Ukrainassa vallitsee samaan aikaan myös korkea työttömyys.

Kohti seuraavaa sotatalvea

Keskeinen kysymys jatkon kannalta on energiasektorin kestokyky. Edessä on jälleen uusi talvi tilanteessa, jossa puolet energiantuotannon kapasiteetista on tuhottu. Viime talvi oli suhteellisen leuto ja pelasti paljolta. Kylmä talvi muuttaa tilanteen vaikeammaksi ja voi esimerkiksi lisätä maastamuuttoa, mikä pahentaa työvoimapulaa.

– Ukrainan keskuspankki alensi ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta huhtikuussa juuri energiasektorin tuhojen takia, mutta heinäkuussa ennustetta nostettiin uudestaan, koska ensimmäisen kvartaalin luvut olivatkin näyttäneet niin hyviltä. Taustalla on myös se, että finanssiministeriön suunnitelmat budjetin käytöstä kasvoivat, Parviainen sanoo.

”Heinäkuussa ennustetta nostettiin uudestaan.”

Ukrainan talousennusteissa lähivuosien kasvu nojaa yleensä oletukseen turvallisuustilanteen paranemisesta. Katsaus katsaukselta vuotta, jolloin sota väistyy, on jouduttu lykkäämään eteenpäin. Nyt esimerkiksi Ukrainan keskuspankki ja IMF arvioivat sodan jatkuvan myös vuonna 2025 ja jälleenrakennuksen alkavan varsinaisesti vuonna 2026. Nettomaahanmuuton odotetaan jatkuvan negatiivisena vielä silloinkin.

Talous ei palaa sotaa edeltävälle tasolle vuosiin, mutta romahdustakaan ei ennusteissa näy. Vähintään siihen kannattaa tukeutua, kun arvioi tulevaa toimintaansa Ukrainan markkinoilla.

BKT kasvuennuste %
2024e
2025e
2026e
Maailmanpankki
3,2
6,5
5,1
IMF
3,2
6,5
Ukrainan keskuspankki
3,7
4,1
4,8

Sinikka Parviainen esiintyi EastChamin jäsentilaisuudessa Katsaukset Ukrainan ja Kazakstanin talouteen 12.9.2024.


Eikö yrityksesi ole vielä EastChamin jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Palvelut ja edut

Lue myös:

Ukrainan rakennussektorilla on nyt suuri tarve keskeisille rakennusmateriaaleille

Ukrainan keskuspankki säilytti ohjauskoron 13 prosentissa

Raportit: sähkön saatavuus ja työvoimapula suurimmat yritysten haasteet Ukrainassa

Talous on Ukrainan toinen rintama, ja se kesti vuonna 2023 odotuksia paremmin

Back top top