Skip to Content

Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet

Kaikki tieto Yhdysvaltojen talouspakotteista on julkaistu valtiovarainministeriön, eli US Treasuryn verkkosivuilla. Talouspakotteita hallinnoi valtiovarainministeriön alainen Office of Foreign Assets Control OFAC.

Pakotteiden alaisia henkilöitä ja yrityksiä voi hakea ja selata valtiovarainministeriön hakutyökalulla.

SDN, eli Specially Designated Nationals and Blocked Persons List, sisältää henkilöitä, jotka toimivat kohdemaan hyväksi ja yrityksiä, jotka ovat kohdemaan omistuksessa tai hallinnassa. Yhdysvaltalaisilta on kielletty yhteistyö näiden kanssa.

SSI, eli Sectoral Sanction Identifications List, sisältää sektorikohtaisia pakotteita. SSI-lista, ei kiellä kaikkea kaupankäyntiä listalla olevien tahojen kanssa, vaan pelkästään erikseen määritellyllä sektorilla.


Yhdysvaltojen keskeisiä pakotteita 2022-2024

21.2.2022 Yhdysvallat kielsi kaupan ja investoinnit Donetskin ja Luhanskin alueiden kanssa.

22.2.2022 Laaja pakotepaketti venäläisiä pankkeja, henkilöitä ja valtionlainoja vastaan.

23.2.2022 Pakotteita Nord Stream 2 -kaasuputkea vastaan.

24.2.2022 Laaja pakotepaketti venäläisiä pankkeja ja henkilöitä vastaan. Kohteena on Venäjän kymmenen suurinta finanssi-instituutiota, jotka kattavat 80 prosenttia Venäjän pankkisektorista. Pakotteet eristävät Venäjää kansainvälisestä finanssijärjestelmästä. Lisäksi huipputeknologian vientirajoitukset leikkaavat Yhdysvaltojen mukaan yli puolet Venäjän teknologiatuonnista.

25.2.2022 Yhdysvallat lisäsi presidentti Putinin, ulkoministeri Lavrovin ja turvallisuusneuvoston jäsenet pakotelistalle.

26.2-27.2.2022 EU:n komissio, Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Italia, Iso Britannia ja Kanada ilmoittivat sopineensa Venäjän keskuspankin varojen jäädyttämisestä ja usean pankin sulkemisesta kansainvälisen SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle.

28.2.2022 Pakotteet mm. Venäjän keskuspankkia ja kansallisen hyvinvoinnin rahastoa vastaan.

2.3.2022 Ilmatilan sulku venäläisiltä koneilta.

3.3.2022 Uusia henkilöpakotteita keskeisiä venäläishenkilöitä vastaan.

8.3.2022 Yhdysvallat kielsi öljyn ja kaasun tuonnin Venäjältä.

11.3.2022 Yhdysvallat kielsi muun muassa kalan, alkoholinja timanttien tuonnin Venäjältä sekä luksustuotteiden viennin Venäjälle.

6.-7.4.2022 Yhdysvallat asetti uusia pakotteita Venäjää vastaan. Pakotteet koskevat Sberbankia tytäryhtiöihneen, Alfa-Bankia tytäryhtiöineen, presidentti Vladimir Putinin perhettä, ulkoministeri Sergei Lavrovin perhettä sekä niitä turvallisuusneuvoston jäseniä, joita ei vielä tähän mennessä ollut lisätty pakotelistoille. Toinen pakotepaketti koski timanttiyhtiö Alrosaa ja United Shipbuilding Corporationia.

8.5.2022 Yhdysvallat julkaisi uusia pakotteita. Pakotelistalle lisättiin Sberbankin ja Gazprombankin hallituksen jäsenet, Moscow Industrial Bank tytäryhtiöineen, asevalmistaja Promtehnologija sekä valtion kanavat Pervyj kanal, Russia-1 ja NTV. Lisäksi Yhdysvallat kieltää yrityshallinnon palveluiden viennin.

Valkoinen talo ilmoitti myös uusista vientirajoituksista G7-maiden tapaamisen jälkeen. Federal Registerissä julkaistavaksi tarkoitetulla listalla on puutuotteita teollisuuden koneita ja laitteita, moottoreita sekä muita osia ja tarvikkeita.

28.6.2022 Yhdysvallat lisäsi venäläisiä ilmailualan ja puolustusteollisuuden yrityksiä pakotelistoille sekä kielsi kullan tuonnin Venäjältä.

2.8.2022 Yhdysvallat lisäsi uusia henkilöitä ja yhteisöjä SDN-listalle. Henkilöiden joukossa on venäläisiä liike-elämän kärkinimiä, teräsyhtiö MMK, Skolkovon teknologiapuisto sekä lukuisia teollisuuden ja teknologian alan tutkimuskeskuksia.

15.9.2022 Yhdysvallat lisäsi uusia henkilöitä ja yhteisöjä pakotelistalle.

30.9.2022 Yhdysvallat lisäsi uusia henkilöitä ja yhteisöjä, muun muassa keskuspankin johtajan Elvira Nabiullinan, pakotelistalle.

19.10.2022 Yhdysvallat asetti pakotteita Venäjän aseteknologian hankintaverkostoja vastaan.

14.11.2022 Yhdysvallat julkaisi laajan pakotepaketin Venäjän hankintaketjuja ja eliitin ulkomaisia omistuksia vastaan.

2.12.2022 Yhdysvallat asetti yhdessä EU-maiden ja G7-maiden kanssa hintakaton venäläiselle öljylle.

15.12.2022 Yhdysvallat lisäsi Vladimir Potaninin, Rosbankin ja VTB-pankin omistamia yrityksiä pakotelistalle.

1.2.2023 Yhdysvallat lisäsi henkilöitä ja yhteisöjä pakotelistalle pakotteiden kiertämisen vuoksi.

24.2.2023 Yhdysvallat julkaisi laajan kokonaisuuden uusista pakotteiden kohteista hyökkäyssodan vuosipäivänä.

12.4.2023 Yhdysvallat lisäsi uusia henkilöitä pakotelistalle.

19.5.2023 Yhdysvallat julkaisi laajan pakotepaketin pakotteiden kiertämistä sekä Venäjän hankintaverkostoja ja energiasektoria vastaan.

11.8.2023 Yhdysvallat lisäsi henkilöitä sekä Venäjän yrittäjien ja teollisuudenharjoittajien liiton RSPP:n pakotelistalle.

14.9.2023 Yhdysvallat lisäsi Venäjän teollisuuden henkilöitä ja yhteisöjä pakotelistalle.

2.11.2023 Yhdysvallat lisäsi Venäjän kansainvälisiä hankintaverkostoja sekä teollisuutta pakotelistalle.

5.12.2023 Yhdysvallat lisäsi Venäjän sotateollisuuden hankintaverkostoja pakotelistalle.

12.12.2023 Yhdysvallat lisäsi Venäjän sotateollisuuden kansainvälisiä hankintaverkostoja pakotelistalle.

8.2.2024 Yhdysvallat asetti pakotteita öljykaton rikkomisesta johtuen sekä rajoitti venäläisten timanttien tuontia.

23.2.2024 Yhdysvallat julkaisi 500 henkilön, yhteisön tai vientirajoituksen laajuisen pakotepaketin hyökkäyssodan vuosipäivän sekä Aleksei Navalnyin kuoleman johdosta. Yhdysvallat lisäsi myös Sovcomflotin pakotelistalle.

Täsmätietoa liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan 2022

EK:n infosivu

EK:n Q&A pakotteista

Keskuskauppakamarin infosivu

Suomen Yrittäjien infosivu

Business Finlandin infosivu


 

Yhdysvaltojen Venäjää koskevat pakotekokonaisuudet:

Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)

CAATSA-kokonaisuus koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen on kohdistettu Irania, toinen (Title II) Venäjää ja kolmas Pohjois-Koreaa vastaan.

Ukraine/Russia related Sanctions Program

Protecting Europe’s Energy Security Act (PEESA)

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi joulukuussa 2019 pakotelain, joka uhkaa pakotteilla Nord Stream 2 ja Turk Stream -kaasuputkien rakentamiseen osallistuvia yhtiöitä. Nord Stream 2:n rakennustyöt seisahtuivat vuodeksi pakoteuhan seurauksena, mutta projekti on jo loppusuoralla. Tammikuussa 2021 pakoteuhka laajeni koskemaan yrityksiä, jotka osallistuvat esimerkiksi hankkeen vakuuttamiseen, testaukseen tai sertifiointeihin.


Back top top