Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 2
EU-viejien on nyt lisättävä sopimuksiin jälleenvientikielto Venäjälle tiettyjen tuotteiden kohdalla

Kuvituskuva. Kuva: Guillaume Périgois/Unsplash.

EU-viejien on nyt lisättävä sopimuksiin jälleenvientikielto Venäjälle tiettyjen tuotteiden kohdalla

Lauseke on hyvä löytyä sopimuksista kaikessa viennissä EU:n ja kumppanimaiden ulkopuolelle.

Venäjän-vastaisten pakotteiden kiertämisen estämiseksi on alusta asti ollut hyvä lisätä kaikkiin EU:n ulkopuolelle suuntautuvan viennin sopimuksiin lauseke, joka sitouttaa asiakkaan pidättäytymään kaupan kohteen jälleenviennistä Venäjälle.

20.3.2024 alkaen jälleenvientikielto-lauseke on pakollista sensitiivisiksi määriteltyjen tuotteiden viennissä EU:n ja tiettyjen kumppanimaiden ulkopuolelle. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi ilmailuun liittyvät tavarat, lentokoneiden polttoaineet ja tuliaseet sekä niin sanotut korkean prioriteetin tuotteet, kuten komponentit. Kumppanimaihin kuuluvat esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada, Norja ja Japani.

Lauseke on pakollinen sopimuksissa, jotka on laadittu 19.12.2023 tai sen jälkeen. Ennen 19.12.2023 tehdyillä sopimuksilla on vuoden siirtymäaika, eli ne on muutettava sisältämään kyseinen lauseke 19.12.2024 mennessä, mikäli ne ovat tuolloin edelleen voimassa ja toimeenpantavana.

EU:n ohjeet lausekkeesta ja sen soveltamisalasta on alla PDF-upotuksena. Lue lisää vinkkejä pakotecompliance-prosessiin EastChamin vain jäsenille avoimesta tietopankista sekä avoimista materiaaleista.

EU No Re Export To Russia Clause

Lue lisää:

Yrityksen pakotecompliance-prosessit käytännössä

Miten toimit oikein pakoteympäristössä?

Back top top