Skip to Content

Yli 100 suomalaista ja kazakstanilaista yritystä hakee yhteistyömahdollisuuksia Team Finland -vierailulla Kazakstanin Almatyssa

Yli 20 suomalaista ja 80 kazakstanilaista yritystä verkostoituu ja hakee liiketoimintamahdollisuuksia Team Finland -vierailulla 26. – 27.9.2023 Almatyssa. Yritysdelegaatiota johtaa Suomen Kazakstanin-suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist.  

Vierailun aikana järjestetään suomalais-kazakstanilainen business forum ja suomalaisyritysten toiveiden mukaan räätälöidyt B2B-tapaamiset kazakstanilaisten yritysten kanssa. Paikalle odotetaan yli 80 paikallista yritystä. Vierailun toisena päivänä suomalaisyritykset tapaavat Almatyn kaupungin edustajia. Luvassa on myös vierailu teollisuuspuistoon ja paikallisiin yrityksiin. Team Finland -vierailusta vastaavat EastCham Finland, Suomen Astanan-suurlähetystö ja Suomen ulkoministeriö.

Suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanistin mukaan Team Finland -verkoston tavoitteena on kasvattaa edelleen maiden välistä kauppaa erityisesti Suomelle tärkeillä vientialoilla.

– Haluamme vahvistaa markkinalla jo toimivien suomalaisyritysten asemaa sekä houkutella uusia yrityksiä tutustumaan Keski-Aasian mahdollisuuksiin. Suomessa on sellaista osaamista, joka hyödyttää Kazakstanin talouden modernisaatiota ja monipuolistamista. Maassa on meneillään merkittäviä kehityshankkeita vihreän siirtymän, digitalisaation, koulutuksen sekä kaivosteollisuuden ja maatalouden aloilla, Mäkeläinen-Buhanist sanoo.

Team Finland -vierailuille osallistuvat suomalaisyritykset tuovat esille Almatyssa tuotteita, palveluita ja osaamista seuraavilta aloilta: kaivosteollisuus, kivenmurskaus, jätevesiteknologiat, rakennusteollisuus, koneteollisuus, kalibrointilaitteet, raskas teollisuus, päästöjen hallinta, metsäteknologia, maatalouskoneet, juridiset palvelut, kirjanpito- ja rahoituspalvelut, koulutus, koulukalusteet, kuluttajatuotteet ja eläinlääkintäpalvelut.

Suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanistin mukaan Kazakstanin kasvavassa taloudessa on kysyntää teollisuuden ympäristöystävällisille ratkaisuille maan panostaessa erityisesti keskisuurten teollisuus- ja koneenrakennusyritysten kehitykseen. Myös kuljetus- ja logistiikka-alalla aukeaa uusia mahdollisuuksia, kun Trans-Kaspian kuljetusreittiä kehitetään.

– Suomen hallitusohjelman mukaisesti Suomi vahvistaa taloudellisia suhteita Keski-Aasian maihin, sillä ne ovat potentiaalisia kauppakumppaneita turvallisuuspoliittisesti tärkeällä alueella. Yhteistyössä EastChamin kanssa avustamme yrityksiä yksityiskohtaisemmissa markkinoillepääsykysymyksissä ja autamme kontaktien luomisessa, Mäkeläinen-Buhanist sanoo.

EastCham Finland on vahvistanut strategiansa mukaisesti läsnäoloaan Keski-Aasian markkinoilla. Elokuun alussa se avasi Almatyn toimisto, josta käsin autetaan suomalaisia yrityksiä pääsemään erityisesti Kazakstanin markkinoille.

– Kazakstan on tällä hetkellä kasvavan kiinnostuksen kohteena ja siksi erittäin kilpailtu markkina. Uskon, että suomalainen teknologiaosaaminen vastaa hyvin maan tavoitteisiin modernisoida teollisuutta ja siirtyä puhtaampien teknologioiden käyttöön tuotannossa. Kazakstan muodostaa yhdessä muun Keski-Aasian kanssa yli 70 miljoonan kuluttajan markkinan kuluttajatuotteiden tai palveluiden parissa toimiville yrityksille. Tällaiset vierailut ovat tärkeitä oven avauksia yrityksille, sanoo Jaana Rekolainen EastCham Finlandin toimitusjohtaja.

Lisätietoja

Satu Niemelä, viestintä- ja markkinointijohtaja, EastCham Finland, puh. +358 40 359 1582  satu.niemela (at) eastcham.fi

Suomen Astanan-suurlähetystö

Suurlähetystö hoitaa Suomen suhteita Kazakstaniin ja Kirgisiaan. Suurlähetystö käsittelee viisumihakemukset Kazakstanin, Kirgisian ja Uzbekistanin alueilta, minkä lisäksi suurlähetystö ottaa vastaan oleskelulupahakemukset kolmen edellä mainitun ohella myös Tadzhikistanista. Suurlähetystöä johtaa suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist.

Suurlähetystö edistää suomalaisyritysten kauppaa ja kansainvälistymistä. Suomesta järjestettävien yritysdelegaatiovierailujen lisäksi suurlähettiläs vierailee eri puolilla Kazakstania tapaamassa alueiden paikallisjohtoa ja yrityksiä kartoittaen markkinamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Myös korkean tason vierailut sekä asiantuntijoiden väliset tapaamiset luovat mahdollisuuksia kauppasuhteiden vahvistamiselle.

EastCham Finland

EastCham Finland on asiantuntija- ja edunvalvontaorganisaatio. Osana Team Finland -verkostoa se tuottaa kansainvälistymispalveluita kaikille suomalaisille yrityksille. EastCham tunnistaa talouden signaalit ja tukee suomalaisten yritysten liiketoimintaa Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla sekä valmistautuu Ukrainan uudelleenrakentamiseen yhdessä yritysten kanssa. Lisäksi EastCham tekee pakoteneuvontaa. www.eastcham.fi  

Back top top