Skip to Content

Yhdysvaltain asettamat talouspakotteet

Kaikki tieto Yhdysvaltain talouspakotteista on julkaistu valtiovarainministeriön, eli US Treasuryn verkkosivuilla. Talouspakotteita hallinnoi valtiovarainministeriön alainen Office of Foreign Assets Control OFAC. Pakotteiden alaisia henkilöitä ja yrityksiä voi hakea ja selata valtiovarainministeriön hakutyökalulla.

Venäjää koskevat pakotekokonaisuudet:

Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)

CAATSA-kokonaisuus koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen on kohdistettu Irania, toinen (Title II) Venäjää ja kolmas Pohjois-Koreaa vastaan.

Ukraine/Russia related Sanctions Program

Ohjelmasta on julkaistu kesäkuussa 2016 seitsensivuinen esite. Ohjelman mukaan Venäjää kohtaan asetetut pakotteet sisältävät kieltoja (SDN-lista) ja sektorikohtaisia pakotteita (SSI-lista).

SDN, eli Specially Designated Nationals and Blocked Persons List, sisältää henkilöitä, jotka toimivat kohdemaan hyväksi ja yrityksiä, jotka ovat kohdemaan omistuksessa tai hallinnassa. Yhdysvaltalaisilta on kielletty yhteistyö näiden kanssa.

SSI, eli Sectoral Sanction Identifications List, sisältää sektorikohtaisia pakotteita. SSI-lista, ei kiellä kaikkea kaupankäyntiä listalla olevien tahojen kanssa, vaan pelkästään erikseen määritellyllä sektorilla.

Lisäykset Yhdysvaltain pakotteisiin

30.7.2015 Lisäys pakotteiden kohteena olevien henkilöiden ja yritysten luetteloon, joka koskee myös Suomen kansalaisia. Lisäys löytyy tästä linkistä.

7.8.2015 Yuzhno-Kirinskoyen kenttä lisättiin pakoteluetteloon. Tarkempi tieto löytyy tästä linkistä.

22.12.2015 Pakotteiden kohteeksi lisättiin uusia henkilöitä ja yrityksiä. Tarkempi tieto löytyy tästä linkistä.

1.9.2016 Lisäys pakotteiden kohteena olevien henkilöiden ja yritysten luetteloon.  Lisäys löytyy tästä linkistä.

20.12.2016 Lisäys löytyy tästä linkistä.

2.8.2017 Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act. Tarkempaa tietoa löytyy tästä linkistä.

26.10.2017 Yhdysvallat talouspakotelistaansa pääosin Venäjän puolustusteollisuuden ja energiasektorin yrityksillä. SVKK:n uutinen aiheesta löytyy täältä.

26.1.2018 Lisäys löytyy tästä linkistä.

30.1.2018 Yhdysvaltain valtiovarainministeriö julkaisi 210 venäläisen poliitikon ja liikemiehen luettelon. Kongressi vaati lakia säätäessään hallinnolta asiaa koskevia dokumentteja maanantaihin mennessä. Dokumentti nimettiin yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä ”Putinin listaksi” ja venäläislehdistössä ”Kreml-raportiksi”. Mitä merkitystä nimilistalla on, jäi epäselväksi. Lista löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

6.4.2018 Yhdysvallat asetti pakotteita seitsemälle liikemiehelle, 12 heidän omistamalleen yritykselle, 17 korkealle virkamiehelle ja kahdelle valtionyritykselle. Lista pakotteiden kohteista löytyy täältä.

Yhdysvaltain asettamat pakotteet jatkuvat toistaiseksi.

 

Back top top