Skip to Content
Tapahtumat

Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinat ovat saamassa uuden painoarvon suomalaisten yritysten silmissä

EastCham toivoo jäseniltään viestiä tarvittavista palveluista ja ehdotuksia tulevista matkakohteista.

Suomen ulkomaankaupan ja EastChamin toiminnan muutos on ollut tämän vuoden tapahtumista johtuen perusteellinen. Venäjän-kaupasta tuli vaikeampaa jo viime vuosikymmenellä, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan vei liiketoiminnalta pohjan ennennäkemättömällä tavalla ja katkaisi siivet myös uusilta, lupaavilta liiketoiminnan mahdollisuuksilta maassa.

Kehityskulku on nostanut Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja muun itäisen Euroopan markkinat uuteen valoon. Joillekin yrityksille alue korvaa Venäjän markkinoiden menetystä, toiset taas ovat tehneet sinne kauppaa aiemmin ehkä muista maista käsin. EastCham osallistui tiistaina 11.10. Suomen ja Kazakstanin talouskomission kokoukseen ja yritystilaisuuksiin, joissa uuden ajan alku oli aistittavissa.

– Se oli valtavan hieno kokemus, paljon innostusta suomalaisilla yrityksillä lähteä niille markkinoille. Aika monen yrityksen tarina on juuri se, että markkinat hoidettiin aiemmin Venäjän kautta. Nyt sinne siirretään työvoimaa, osaajia ja liiketoimintaa suoraan tai siirretään myynti Suomeen pääkonttorin vastuulle, EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kertoi seuraavana päivänä kamarin uutta toimintaa käsitelleessä jäsentilaisuudessa.

EastCham ryhtyi jo ennakoivasti hankkimaan markkinatietoa uusilta kohdealueilta. Potentiaalisimpina hahmottuvat sijainniltaan erinomainen Kazakstan, kooltaan varsin suuri Uzbekistan sekä mielenkiintoinen Georgia. Myös Ukrainassa tullaan tarvitsemaan osaamista, kun rauha aikanaan palaa. Edessä on maan mittava jälleenrakentaminen, ja osaan infrastruktuurista joudutaan investoimaan myös sodan aikana. Suomessa valmistaudutaan jo Ukrainan tulevaisuuteen.

– Meidät on lämpimästi toivotettu tervetulleeksi siihen dialogiin, joka on aloitettu, sanoo EastChamin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Salonen.

Seuraavaksi ryhdytään järjestämään alueita käsitteleviä tilaisuuksia ja toteuttamaan maihin matkoja, Rekolainen kertoo. Tässä ratkaiseva merkitys on sillä, millaisia palveluita EastChamin jäsenyritykset tarvitsevat. Kamari toivoo jäseniltään viestiä tarpeista ja ehdotuksia siitä, minne ja mille toimialoille tutustumismatkoja tulisi järjestää.

”Ratkaiseva merkitys on sillä, millaisia palveluita EastChamin jäsenyritykset tarvitsevat.”

– Minulla on vahva usko siihen, että tässä on kaikki onnistumisen elementit mukana, kunhan saamme teidät, hyvät jäsenet, mukaan, Salonen sanoo.

Tutustu tuleviin tapahtumiin:

Back top top