Skip to Content
Tapahtumat

Näin pärjäät Keski-Aasiassa

Keski-Aasiassa ihmisen asema, tausta ja se, kenet tunnet määrittelee arvosi. Kuinka matalien hierarkioiden pohjoismaista tuleva pärjää yrityskulttuurissa jossa arvot ovat toisenlaiset? EastChamin asiantuntijavieraat kertovat vastauksen.

EastChamin syyskauden ensimmäisessä webinaarissa saimme kuulla kazakstanilaisen ja uzbekistanilaisen liiketoimintakulttuurin ominaisuuksista ja erityispiirteistä.

Ensimmäinen asiantuntijavieraamme oli Pia Kähärä, joka on tiiminsä kanssa auttanut useita suomalaisia yrityksiä niiden go to market -toiminnoissa Kazakstanissa ja Uzbekistanissa.

Kähärän mukaan Keski-Aasiassa liiketoimintaa tehdään ihmisten välillä, ei yritysten. Ihmissuhteen muodostamiseen kannattaa varata aikaa. Kyseessä saattaa olla jopa koko elämän mittainen projekti.

Keski-Aasian hierarkkinen yrityskulttuuri on maailman mittapuulla normi. Meikäläinen tasavertaisuuten ja mataliin hierarkioihin perustava yrityskulttuuri näyttäytyy valtaosalle maailman väestöä kummajaisena. Kähärän opeilla on kuitenkin mahdollisuus ymmärtää ja tunnistaa kulttuurieroja sekä valita tilanteeseen sopivat toimintatavat.

Kähärältä kuulimme lisäksi mitä pitää ottaa huomioon neuvotteluissa, millaisia tilanteita tulee välttää ja mitkä asiat tulevat aina yllätyksenä.

Ruohonjuuritason näkökulmaa keskusteluun toi Mikko Eräpohja Pribori OY:sta. Eräpohjalta kertoi omiin kokemuksiinsa pohjaten, kuinka minimoidaan riskit ja miten käytännön tasolla kannattaa toimia.

”Palkkaa hyvä kirjanpitäjä ja asianajaja”

Toisaalta jo pelkkä EastChamin jäsenyys antaa yritykselle uskottavuutta ja selkänojaa kohdemarkkinoillamme.

EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kertoi lopuksi kielen merkityksestä ja kommunikaation erityispiirteistä. Opimme kuinka viesti muotoillaan oikein ja miten onnistut vaikkapa rekrytoinnissa. Kazakstanissa kommunikoidaan WhatsApilla ja Uzbekistanissa käytössä on Telegram. Venäjän kieli on edelleen koko Keski-Aasian Lingua Franca, mutta kansallisilla kielillä sekä englannilla on omat käyttöalueensa.

Lahjoja kannattaa varata mielummin liian paljon kuin vähän. Entä mitä lahjakoriin kannattaa varata ja mitä välttää?

Vastauksen löydät jäsentunnuksilla aineistosivuiltamme, jossa koko tapahtuma on katsottavissa.

Back top top