Skip to Content
Maailma Mikael Shepelenko
Avoin 310
EBRD: Keski-Aasian talouskasvu haastaa heikommat Euroopan maat

EBRD:n pääkonttori sijaitsee Lontoossa. Kuva: EBRD.

EBRD: Keski-Aasian talouskasvu haastaa heikommat Euroopan maat

Ukrainan sodan kerrannaisvaikutukset heijastuvat eri tavoin EBRD-alueen talousnäkymissä.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) uusimman alueellisia talousnäkymiä koskevan raportin mukaan Keski-Aasian, Kaukasuksen ja Turkin talouksien odotetaan jatkavan vahvaa kasvua vuonna 2023. Keski-Aasian vahva talouskasvu tasoittaa EBRD-alueella heikosti kasvavien Euroopan talouksien tulosta.

Keski-Aasiassa ja osissa Kaukasuksen aluetta voimakkaan talouskehityksen uskotaan johtuvan vankasta kaupan kasvusta ja Venäjältä tulevien rahalähetysten suuresta määrästä. Euroopan kehittyviä talouksia kuten Bulgariaa, Moldovaa ja Romaniaa haittaavat EBRD:n mukaan korkeat energianhinnat ja sitkeä inflaatio.

– Ekonomistimme näkevät EBRD:n alueiden kasvun eroavan toisistaan. Keski-Aasian talouksien vankka kasvu ja Keski-Euroopan ja Baltian maiden talouksien heikompi suorituskyky heijastavat energian hintojen, inflaation ja kaupan rakenteiden muuttumisen erilaisia seurauksia, sanoi EBRD:n pääekonomisti Beata Javorcik.

EBRD ennustaa Keski-Aasian kasvun pysyvän vahvana, 5,7 prosentissa vuonna 2023 ja 5,9 prosentissa vuonna 2024. Vauhdittavia tekijöitä ovat valtion menot, raaka-aineiden kysyntä Kiinassa, välityskauppa Venäjän kanssa sekä Venäjän vienti. Lisäksi venäläisten rahalähetykset ja yritysten siirtyminen Venäjältä kannattelevat kasvua.

Javorickin mukaan Keski-Aasian maat toimivat Venäjän ja Euroopan kaupan välikätenä.

Itä-Euroopassa ja Kaukasuksella taloudet ovat sopeutuneet Ukrainan sodan aiheuttamaan shokkiin. Ennusteen mukaan BKT:n kasvu on 1,9 prosenttia vuonna 2023 ja nousee 3,1 prosenttiin vuonna 2024.

Ukrainassa BKT:n odotetaan kasvavan prosentilla vuonna 2023, mikä heijastaa vuoden ensimmäisen neljänneksen jyrkkää supistumista edellisvuodesta. Tätä seuraa todennäköisesti kolmen prosentin kasvu vuonna 2024.

Back top top