Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 830
EU hyväksyi kahdeksannen pakotepaketin

Kuvituskuva. Kuva: Guillaume Périgois/Unsplash.

EU hyväksyi kahdeksannen pakotepaketin

Uusilla pakotteilla lisätään vienti- ja tuontirajoituksia, kielletään öljykuljetuksia sekä puututaan pakotteiden kiertämiseen.

EU hyväksyi 6. lokakuuta kahdeksannen pakotepaketin liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan helmikuussa. Uusilla pakotteilla lisätään vienti- ja tuontirajoituksia, kielletään öljykuljetuksia sekä puututaan pakotteiden kiertämiseen, kertoo Suomen ulkoministeriö tiedotteessaan. EU:n tiedotteen mukaan uusien tuontirajoitusten myötä Venäjä menettää lähes 7 miljardin euron tulot.

Uusien vientikieltojen tavoitteena on estää Venäjän puolustussektoria saamaan käyttöönsä keskeisiä teknologioita, komponentteja ja kemiallisia aineita. Vientikiellot koskevat myös eurooppalaisten ICT-, insinööri- ja arkkitehtuuripalvelujen tarjoamista sekä EU-kansalaisiten toimintaa Venäjän valtionyhtiöiden hallintoelimissä.

Uudet tuontikiellot laajentavat terästuotteiden ja muiden sellaisten tavaroiden tuontikieltoja, joista Venäjä saa merkittäviä tuloja. Uudet kiellot koskevat puolivalmiita ja valmiita terästuotteista, koneita ja laitteita, muovia, ajoneuvoja, tekstiilejä, jalkineita, nahkaa, keraamisia tuotteita, tiettyjä kemiallisia tuotteita eikä muita koruja kuin kultakoruja.

Uudet pakotteet koskevat myös kolmansiin maihin vietävän venäläisen öljyn hintakattoa, jonka käyttöönotosta G7-maat ovat aiemmin sopineet. Pakotepaketti kieltää hintakaton ylittävät kuljetukset kolmansiin maihin.

Vienti- ja tuontikielloista sekä öljyn hintakattoon liittyvistä kielloista määrätään päätöksellä 1909/2022 ja asetuksella 1904/2022.

Pakotteiden kiertämisestä uusi pakotelistauskriteeri

Kahdeksannessa pakotepaketissa otetaan käyttöön uusi pakotelistauskriteeri, joka mahdollistaa EU:n pakotteiden kiertämistä helpottavien henkilöiden ja tahojen pakotelistaamisen. Pakotteiden kiertämiseksi katsotaan esimerkiksi pakotetuotteiden vienti Venäjälle kolmansien maiden kautta tai omistusjärjestelyt todellisen omistajan peittämiseksi.

Henkilö- ja yhteisöpakotelistalle lisätään muun muassa Venäjän miehittämilleen ukrainalaisalueille asettamia johtohenkilöitä, Venäjän sodanjohtoa, venäläisiä poliittisia toimijoita ja muita yhteiskunnan vaikuttajia. Uudesta pakotelistauskriteeristä ja lisäyksistä pakotelistoille määrätään päätöksellä 1907/2022, asetuksella 1905/2022 ja täytäntöönpanoasetuksella 1906/2022.

Lisäksi päätöksellä 1908/2022 ja asetuksella 1903/2022 laajennetaan Donetskin ja Luhanskin aluepakotteiden rajoittavien toimenpiteiden maantieteellinen ulottuvuus koskemaan kaikkia niitä Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueita, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen valvomia.

Aiemmin aiheesta:

EU:n kahdeksas pakotepaketti voi sisältää uuden henkilöpakotteiden kategorian pakotteiden kiertäjille

Back top top