Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 214
EU julkaisi 12. pakotepaketin - kauttakulkukiellot Venäjän läpi laajenevat

Kuvituskuva. Kuva: Guillaume Périgois/Unsplash.

EU julkaisi 12. pakotepaketin - kauttakulkukiellot Venäjän läpi laajenevat

Paketti sisältää uusia vienti- ja tuontikieltoja sekä henkilöpakotteita ja poikkeuslupia.

EU on julkaissut 12. pakotepaketin Venäjää vastaan. Uusilla pakotteilla pyritään ehkäisemään pakotteiden kiertämistä entistä tiukemmin ja vaikutetaan myös Venäjän talouden tärkeisiin aloihin.

Sensitiivisiä tuotteita tai teknologiaa kolmansiin maihin vievien EU-maiden vientiyritysten on jatkossa sisällytettävä sopimuksiin kielto kaupan kohteena olevien tuotteiden jälleenviennistä Venäjälle. Kaksikäyttötuotteiden kauttakulkukielto Venäjän läpi laajentuu koskemaan kaikkia taistelukentän tuotteita.

EU on aiemmin laatinut 45 tuotteen listan tavaroista, joita on löytynyt venäläisistä asejärjestelmistä tai jotka ovat keskeisiä asejärjestelmien tuotannossa. Suomen tullin mukaan kauttakulkukiellon piiriin tulee eräitä jo aiemmin vientikiellon piiriin asetettuja tuoteryhmiä.

– Jatkossa Venäjän läpi ei saa enää kuljettaa muun muassa dieselmoottoreiden osia, kaivinkoneita, kannettavia tietokoneita, hydrauliikka- ja pneumatiikkakomponentteja sekä nosturiautoja (liite XXXVII). Aikaisemmissa pakotepakeissa on jo kielletty kaikkien pakoteasetuksen mukaisten korkean teknologian (liite VII) sekä ilmailu- ja avaruusteknologian tuotteiden (liite XI), lentopolttoaineiden (liite XX) sekä ns. kaksikäyttötuotteiden ja ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden kauttakulku, Suomen tulli kertoo tiedotteessaan uudesta pakotepaketista.

Uudessa pakotepaketissa lisätään myös velvoitteita öljykaupan läpinäkyvyyden ja hintakaton noudattamisen vahvistamiseksi. Tavoitteena on estää harhautukset, joissa esimerkiksi lastataan öljyä toisiin aluksiin öljyn alkuperän tai määränpään peittelemiseksi.

Uusia vienti- ja tuontikieltoja

Uudessa pakotepaketissa laajennetaan vientikieltoja uusiin, Venäjän puolustusteollisuutta hyödyttäviin tuoteryhmiin, kuten kemikaaleihin, litiumakkuihin, termostaatteihin, lennokkien moottoreihin, työstökoneisiin ja koneiden osiin.

Tuontikiellot laajenevat metallituotteisiin, kuten harkkorautaan, kuparilankoihin ja joihinkin alumiinituotteisiin. Nestemäisen propaanin tuonti kielletään 12 kuukauden siirtymäajalla. Myös venäläisten timanttien tuonti, hankinta ja siirrot kielletään, koskien myös kolmansissa maissa jalostettuja timantteja.

Palvelualojen rajoituksia laajennetaan koskemaan hallinnollisten, tuotannollisten sekä suunnitteluohjelmistojen tarjoamista. Lisäksi EU:ssa toimivien venäläisomisteisten yritysten ja pankkien on jatkossa raportoitava rahansiirroistaan Venäjälle. Uusia rajoituksia lisättiin myös kryptovaluuttapalveluihin ja alan yritysten johtotehtäviin EU:ssa.

Lisäksi EU lisää pakotelistoilleen 61 henkilöä ja 86 yhteisöä. Henkilöpakotteisiin lisättiin uusi listauskriteeri, joka mahdollista pakotteiden asettamisen henkilöille, jotka liittyvät EU-taustaisten yhtiöiden omistusoikeuden tai määräysvallan pakkosiirtoihin tai hyötyvät niistä.

Poikkeusluville jatkoa

Suomen ulkoministeriön mukaan pakotepaketissa jatketaan vuodella mahdollisuutta myöntää niin sanottu exit-lupa, eli kun Venäjältä poistuville eurooppalaisille yrityksille annetaan poikkeuslupa pakotteiden alaisten tuotteiden siirtymiseen yrityskaupassa.

Poikkeuslupamahdollisuus jatkuu myös koskien tiettyjen pakotelistattujen tahojen omistamien tai määräysvallassa olevien yritysten myyntiä.

Uutena poikkeuksena on pakotelistatun henkilön tai yhteisön omistaman tai määräysvallassa olevan omaisuuden myynti yleisen edun mukaisessa pakkolunastustilanteessa.

Uusista sektoripakotteista määrättiin neuvoston päätöksellä 2023/2874 ja asetuksella 2023/2878. Uusista henkilöpakotteista määrättiin neuvoston päätöksellä 2023/2871, asetuksella 2023/2873 ja täytäntöönpanoasetuksella 2023/2875.

Tulossa 11. tammikuuta:

Pakoteinfo 12

Lue lisää talouspakotteista:

Talouspakotteet

Back top top