Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 1029
EU julkaisi kymmenennen pakotepaketin

Kuvituskuva. Kuva: Guillaume Périgois/Unsplash.

EU julkaisi kymmenennen pakotepaketin

Pakotepaketissa puututaan muun muassa kaksikäyttötuotteiden vientiin Venäjälle tai Venäjän kautta.

EU on julkaissut kymmenennen Venäjä-pakotepaketin, josta säädetään rajoitusten osalta päätöksellä 2023/434 ja asetuksella 2023/427 sekä henkilö- ja yhteisöpakotteiden osalta päätöksellä 2023/432. Uusien pakotteiden sisällöstä kerrotaan kootusti Euroopan komission tiedotteessa.

EU täydentää kaksikäyttötuotteiden ja muun korkean teknologian vientikieltoja Venäjälle Ukrainasta, jäsenvaltioilta ja kumppaneilta saamiensa havaintojen perusteella. Rajoitusten piiriin lisättiin asejärjestelmissä hyödynnettäviä komponentteja sekä sotilaallista suorituskykyä tukevia kulkuvälineitä, työkoneita, laitteiden osia, generaattoreja, kiikareita, kompasseja ja muita varusteita.

Uudet vientirajoitukset kasvattavat EU:n vientirajoitusten arvoa 11,4 miljardilla eurolla. Tavaravientiä Venäjälle on rajoitettu kymmenessä paketissa 43,9 miljardin euron arvosta, mikä vastaa 49 prosenttia EU:n viennistä Venäjälle vuonna 2021.

EU kieltää myös kaksikäyttötuotteiden viennin Venäjän läpi kolmansiin maihin.

EU lisää tuontikieltoihin Venäjältä bitumin ja siitä tehdyt tuotteet, kuten asfaltin, synteettisen kumin sekä hiilimustan. EU:n tuontikieltojen arvo nousee 1,3 miljardilla eurolla 91,3 miljardiin euroon, mikä vastaa 58 prosenttia EU:n tavaratuonnin arvosta Venäjältä vuonna 2021.

EU lisää pakotelistalleen 87 henkilöä ja 34 yhteisöä, jotka ulottuvat Venäjän päättäjistä ja sotilasjohtajista kolmansia maita edustaviin Venäjän tukijoihin, kuten droonien toimittajat Iranissa ja sotilasyhtiö Wagnerin tukijoihin Malissa tai Keski-Afrikan tasavallassa.

Rajoituksia kohdistetaan myös kolmeen pankkiin ja kahteen mediataloon. Venäläisten toiminta EU-jäsenmaiden kriittisen infrastruktuurin johtotehtävissä kielletään, samoin kuin kaasun varastokapasiteetin varaaminen EU:ssa.

Tulossa 9. maaliskuuta:

Avoin webinaari: Pakoteinfo 10

Lue lisää:

EU:n asettamat talouspakotteet

Back top top