Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 167
Liiketoiminnan riskejä kannattaa hallita yhteistyöllä ja riskejä hajauttaen

Paneelissa Mika Kärkkäinen, Econet, Kenneth Engblom, Wärtsilä, Oskari Laukkanen, ulkoministeriö sekä Mikko Teittinen, Bang & Bonsomer. Moderaattorina EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Liiketoiminnan riskejä kannattaa hallita yhteistyöllä ja riskejä hajauttaen

Kansainvälisillä markkinoilla tarvitaan nyt aiempaa enemmän rohkeutta.

Kuinka hallita kasvavia riskejä kansainvälisessä kaupassa? Riskejä karttavat ja päätöksiä pitkään puntaroivat suomalaisyritykset ovat joutuneet aiempaa kovempaan ympäristöön, sillä riskejä on nyt siedettävä enemmän ja päätöksiä tehtävä rohkeammin, mikäli mielii menestyä.

Silmät ummessa ei markkinoille tarvitse, eikä pidäkään lähteä. Hyvä neuvo riskienhallintaan on nojata entistä vahvemmin yhteistyöhön ja hajautukseen, kävi ilmi EastChamin ja EY:n yhteisessä Markkinoiden myrskyissä: Riskienhallinnan rooli yritysten menestyksessä -tapahtumassa toukokuussa EY:n tiloissa Helsingin Korkeavuorenkadulla.

Asiantuntijoiden ja yritysedustajien puheenvuoroista nousivat esiin seuraavat vinkit, kuinka toimia liiketoiminnassa mustien joutsenten ja geopoliittisten jännitteiden aikakaudellamme.

1. Kumppanit

Yhteistyö ei ole uusi keksintö, mutta sille on aina lisää tilaa ja tilausta. Samalla alalla toimivien ja toisiaan täydentävien yritysten kannattaa liittoutua ja tarjota kohdemarkkinoille kokonaisratkaisuja sen sijaan, että jokainen tarjoaa osaratkaisuaan erikseen.

Yhteistyöhön kuuluu myös se, että ennen ensimmäistä askelta sovitaan, kuinka voitot ja tappiot jaetaan. Yhdessä myös riskit jakautuvat useammalle.

2. Hajautus

Riskienhallinnassa hajautus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että raaka-ainetoimittajia pitää olla enemmän kuin yksi. On myös hyvä, jos ainakin yksi toimittaja on lähellä Suomea. Vientiä on hyvä rakentaa useammalle markkinalle, ettei kaikki kaadu yhden markkina-alueen myllerryksiin.

Potentiaalisia markkinoita tarkastellessa ei ole syytä hypätä pienten maiden yli. Pienikin markkina voi olla suomalaiselle PK-yritykselle kohtuullisen kokoinen. Mahdollinen kilpailun puute voi antaa etumatkaa, mutta aina on myös selvitettävä, mistä kilpailun puute johtuu. Asiakkaan taustat on tarkistettava pakoteriskien minimoimiseksi.

3. Rohkeus

Tärkein ja vaikein neuvo lienee rohkeus. Tuotekehitykseen ja strategiatyöhön kannattaa luoda kokeilemisen kulttuuri, jossa suurin osa ideoista saakin kaatua. Tällöin tulee todennäköisimmin luoneeksi myös jotain, joka kantaa pitkälle. Moni markkina maailmassa voi tuntua vaikealta ja eksoottiselta, mutta vaivannäön vastineena voi kuulla kassan kilisevän. Kauppa on kauppaa joka maassa.

Pienen yrityksen kansainvälistyminen, se ensimmäinen askel ulkomaille, vaatii rohkeutta. On kuitenkin hyvä muistaa, mikä on vaihtoehto – jäädä vain Suomen kotimarkkinan varaan ja menettää maailman mahdollisuudet. Kaikki riskit eivät ole negatiivisia – jännitteiden, sotien ja kauppasotien lieventyminen on aina olemassa oleva positiivinen riski.

Kumppaneita, hajautusta ja rohkeutta tarjoaa myös EastChamin jäsenyys. EastCham auttaa yrityksiä menestymään Ukrainan, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla, tuo markkinoilla jo toimivia ja niille tähtääviä yrityksiä yhteen sekä avaa ovia tärkeisiin pöytiin paikan päällä osana Team Finland -verkostoa.


Markkinoiden myrskyissä: Riskienhallinnan rooli yritysten menestyksessä oli EastChamin ja EY:n yhteinen jäsentapahtuma 22.5.2025. Tapahtumassa puhuivat Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Petri Vuorio, EY Ukrainen Larysa Marchenko, Econetin COO Mika Kärkkäinen, Wärtsilä Oyj:n VP Kenneth Engblom, Bang & Bonsomerin toimitusjohtaja Mikko Teittinen sekä Oskari Laukkanen Suomen ulkoministeriöstä.

Eikö yrityksesi ole vielä EastChamin jäsen? Tutustu jäsenyyteen ja liity:

Back top top