Markkinakartoitus: Keski-Aasian tärkein resurssi on vesi - ja se on nyt vaarassa
Suomalaiselle vesiosaamiselle riittää Keski-Aasiassa kysyntää. Markkinoille on helpointa mennä yhdessä.
Keski-Aasiassa on runsaasti luonnonvaroja, mutta viime kädessä tärkein on se voitehista vanhin, eli vesi. Toisin kuin meillä tuhansien järvien Suomessa, Keski-Aasiassa ilmastonmuutos uhkaa tätä maataloudelle ja vesivoimalaitoksille elintärkeää resurssia, käy ilmi tuoreesta Keski-Aasian kierto- ja biotalousalan markkinakatsauksesta.
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Mikkelin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n BBC1-hankkeessa tuotetun katsauksen mukaan Keski-Aasiassa on jo viimeisen viiden vuoden aikana koettu kuivuutta, joka on johtanut kasteluveden ja vesivoiman puutteeseen. Tämä vuorostaan heijastuu elintarvikkeiden ja energian hintoihin. Lämpötilat nousevat Keski-Aasiassa nopeammin kuin globaalisti keskimäärin, joten ennusteet povaavat Keski-Aasian muuttuvan tulevaisuudessa kuivemmaksi ja aavikoituneemmaksi alueeksi.
Tuhansien järvien vesiosaamiselle tämä luo kysyntää. Alueen maissa on tarvetta sekä vesihuollon että uusiutuvan energian ratkaisuille.
Kazakstanissa on käynnissä ohjelma, jonka tavoitteena on varmistaa väestölle korkealaatuisen juomaveden saanti vuoteen 2025 mennessä. Yli 50 kaupungissa valmistellaan jätevedenpuhdistamoiden rakentamiseen tai modernisointiin liittyviä hankkeita. Uzbekistanissa kehitystarve on suurta erityisesti voimakkaan väestönkasvun ja kaupungistumisen vuoksi.
Markkinakatsaus kokoaa yksiin kansiin myös muita Keski-Aasian kehityksen suuntaviivoja ja luo alueelle kattavan näkymän. Riskit muodostuvat sekä alueen sisäisistä että kansainvälisistä geopoliittisista jännitteistä. Kiinan ja muiden lähialueiden talouskasvu tukee myös Keski-Aasian maiden kasvua.
EastCham mukana avaamassa ovia
Miksei Mikkelin kotikentällä Etelä-Savossa uusien markkinoiden imu tuntuu jo. Venäjän markkinoiden menetys on ollut suuri muutos koko Itä-Suomelle, ja asiakkaat etsivät nyt korvaavia markkinoita, kertoo Saija Tillgren Miksei Mikkelin sivuilla.
– Keski-Aasia saattaa Mikkelistä käsin kuulostaa kaukaiselta, mutta markkinaan ovat nopealla tahdilla etabloitumassa myös suuret keskieurooppalaiset toimijat, Tillgren kertoo.
Markkinoille pääsy on helpompaa yhdessä, joten varsinkin PK-yrityksissä toivotaan vetureita ja ovenavaajia. Tällaisia ovenavausreissuja ovat matkat, jollaisella olivat syyskuussa mukana juuri suomalaisia vesialan osaajia, Miksei Mikkeli ja EastCham Finland. Matkan kohteena olivat Kazakstan ja Uzbekistan.
– Matka oli kaiken kaikkiaan onnistunut. Ohjelma oli monipuolinen ja opimme matkan aikana paljon. Ihmiset olivat myös selvästi kiinnostuneita suomalaisista yrityksistä ja halusivat verkostoitua, matkalle osallistunut EastChamin palvelujohtaja Tarja Teittinen kertoi matkan jälkeen.
Eteläsavolaiset yritykset etsivät nyt uusia vientimarkkinoita mm. Euroopasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta. Esimerkiksi Keski-Aasia on avautumassa uutena markkinana. Julkaisimme juuri markkinoista kiinnostuneille Keski-Aasian markkinakartoituksen. https://t.co/KeiC3oMwB6 pic.twitter.com/KQrOw4aFOx
— MikseiMikkeli (@mikseimikkeli) December 9, 2022
Lue myös:
Tarja Teittinen vieraili suomalaisyritysten kanssa Kazakstanissa ja Uzbekistanissa