Skip to Content
Haastattelut

Suomalainen sisu on paras asenne nykypäivän liike-elämässä

Altyn Shakirkhanova aloitti EastChamin Almatyn toimiston päällikkönä elokuun alussa. Kuusi viikkoa myöhemmin EastCham järjesti Team Finland -vierailun Almatyyn, jossa Altyn oli avainroolissa.

Teksti Satu Niemelä Kuvat EastCham

Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui yli 100 suomalaista ja kazakstanilaista yritystä lukuisilta eri toimialoilta. Altynin syksyyn on mahtunut myös suomalaisyritysten neuvontaa ja paikallisten kontaktien solmimista Almatyssa. Nyt lähes neljä kuukautta myöhemmin hän jakaa ajatuksiaan työstään, suomalaisista yrityksistä Kazakstanissa ja suomalaisesta tavasta tehdä työtä.

Altyn kertoo Suomen olleen hänelle tuttu vain etäisesti. Hän osasi sijoittaa maan kartalle, pääkaupungin nimi oli tiedossa ja Suomen historiaa oli luettu koulussa. Varmaankin suurin piirtein samanlainen kuva kuin mitä keskivertosuomalaisella on Kazakstanista. Altyn tiesi suomalaisista brändeistä Hongan, Nokian ja lempisuklaansa Fazerin Geishan sekä suomalaiset F1-kuljettajat, kuten Kimi Räikkösen. Nyt muutaman kuukauden kokemuksella hän kertoo tuntevansa Suomea jo paljon paremmin. Mielenkiinto ja motivaatio ovat auttaneet oppimaan lisää Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista. Työkaverit ovat olleet perehdyttämisen ja yhteisen työnteon lisäksi avuliaita avaamaan ovia suomalaiseen kulttuuriin.

– Olen oppinut paljon suomalaisesta tavasta tehdä töitä. Suomalaisten puheen ja toiminnan välillä ei ole eroa. Jos suomalaiset sanovat jotain, he tarkoittavat sitä ja toimivat sen mukaisesti. Koen, että töitä on tämän takia helppo tehdä yhdessä ja tunnen oloni luottavaiseksi.

”Jos suomalaiset sanovat jotain, he tarkoittavat sitä ja toimivat sen mukaisesti”.

Viimeisten 12 vuoden aikana hankkimaansa kansainvälistä kokemusta, verkostoja ja vahvaa paikallista osaamista Altyn ammentaa nyt auttaessaan suomalaisia yrityksiä Keski-Aasian markkinoilla. Almatyssa syksyllä järjestettyyn Team Finland -vierailuun osallistui suomalaisia yrityksiä, joilla on takanaan jo pitkä kokemus Kazakstanin markkinoista. Mukana oli myös yrityksiä, jotka vasta tunnustelevat liiketoimintamahdollisuuksia. Altyn kertoo seuranneensa mielenkiinnolla, kuinka osa suomalaisista yrityksistä on ottanut ensimmäisiä askeliaan markkinan ymmärtämisessä, liiketoimintaympäristössä ja paikallisessa kulttuurisissa.

– Liiketoimintapäätöksen tekeminen vaatii aikaa ja markkinatuntemusta. Tehtäväni onkin täällä Almatyssa tukea suomalaisia yrityksiä tutustumaan alueen markkinoihin ja verkostoihin. Uskon, että koko Keski-Aasiasta voi muodostua kiinnostava markkina-alue, jolle suomalaisyritykset voivat tarjota alueella tarvittavaa osaamista, tuotteita ​​ja teknologioita. Paikallisen hallinnon toteuttamat uudistukset ja projektit varmasti houkuttelevat lisää yrityksiä markkinoille.

Altyn on ehtinyt sparraamaan useita suomalaisia yrityksiä. Nämä ovat hakeneet tietoa ja paikallisia kontakteja sekä neuvoja, miten toimia muun muassa pankkien kanssa. Kysymyksiä on tullut myös rekisteröinneistä ja logistiikasta.

Suomi-kuvaa tulee nostaa edelleen

Syksyisen Team Finland -vierailun jälkeen Altyn sai Almatyssa hyvää palautetta paikallisilta yrityksiltä ja hallinnolta. Suomalaisten yritysten tarjoamista teknologisista ratkaisuista oltiin positiivisesti yllättyneitä. Kazakstanissa tiedetään nyt, että suomalaiset ovat valmiita työhön. Tosin jo ennestään oli selvää, että esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat hyvin kiinnostuneita markkinasta. Altynin mukaan syksyn aikana Kazakstanissa on järjestetty seitsemän kansainvälistä tapahtumaa. Kilpailu on siis kovaa.

Altyn Shakirkhanova keskustelee Business Forumiin osallistuvien yritysvieraiden kanssa Almatyssa.

– Töitä Suomen, suomalaisten yritysten ja niiden tarjoamien teknologioiden tunnettuuden lisäämiseksi täytyy tehdä koko ajan, sillä se vaikuttaa merkittävästi liiketoimintamahdollisuuksiin ja sitä kautta sopimusten syntymiseen. Suomi on hyvä valinta kumppaniksi korkean laadun, vihreiden ratkaisujen ja luotettavuuden ansiosta moniin muihin maihin verrattuna.

Keski-Aasiassa hallinnolla on suuri merkitys kansainväliseen liiketoimintaan. Valtion viranomaisiin, ministeriöihin, kaupunkien johtoon, yrityksiä auttaviin organisaatioihin ja pankkeihin on luotava toimivat suhteet.

Altynin puheessa esiintyy usein suomalaiseen korvaan ehkä hieman outoja nimiä, kuten Akimat, Damu ja Baiterek. Akimat on kaupunkinhallinto, Damu on yrittäjien kehittämisrahasto ja Baiterek on rahoituslaitos. Nämä kaikki tekevät yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, joten niiden kautta löytyy helposti yhteistyökumppaneita. EastCham on nyt Altynin kautta linkittynyt näihin organisaatioihin, mistä hyötyy myös suomalaisyritykset.

– Työ on minulle tuttua aikaisemmista rooleistani. Olen toiminut Keski-Aasian maiden hallitusten kanssa sekä seurannut muutoksia ja uudistuksia. Kazakstanissa on paljon valtion hankkeita ja valtion omistamia yrityksiä. Heidän kanssaan tulee osata keskustella ja avata oikeita ovia.

”Suomi on hyvä valinta kumppaniksi korkean laadun, vihreiden ratkaisujen ja luotettavuuden ansiosta moniin muihin maihin verrattuna.”

Kazakstan on maailman suurin sisämaavaltio. Keski-Aasian maiden väkiluku on yli 78 miljoonaa, joten markkinat ovat valtavat. Verotus ja pääomakustannukset ovat alhaiset, yritysten rekisteröintiprosessi on suhteellisen helppo ja tilinpäätöksen teko selkeää. Suomalaiset tuotteet ovat melko kalliita paikallisen mittapuun mukaan. Markkina ei ole helppo, logistiikka on haastavaa ja sanktioiden kanssa saa olla tarkkana. Lisäksi elämme erittäin myrskyisiä aikoja, jolloin on vaikea suunnitella ja tehdä liiketoimintapäätöksiä. Kaikki tämä turbulenssi lisää liiketoiminnan kustannuksia ja kuluja.

– Hallituksen uudistukset ja kansainvälisten standardien toimeenpano tekevät Keski-Aasian maista kuitenkin houkuttelevampia ulkomaiselle liiketoiminnalle nykyään. Suomalaisten yritysten tulee arvioida omat mahdollisuutensa, ja autan tässä erittäin mielelläni.

Keski-Aasian öljy- ja kaasuteollisuudessa samoin kuin kaivostoiminnassa ja maataloudessa on kova kysyntä vihreille teknologioille ja laitteille.

– Suomi on yksi johtavista EU-maista, joka pystyy tuomaan mukaan korkeat standardit, ratkaisut, laitteet ja teknologiat. Lisäksi suomalaisen koulutuksen maine on täällä korkea. Suomalaisella koulutussektorilla on kaikki mahdollisuudet nousta täällä muiden EU-maiden, kuten Ranskan ja Saksan tasolle. Uskon suomalaisten yritysten menestymiseen markkinoilla pitkällä aikavälillä.

Sisukas ja tehokas Suomi

Altyn sanoo pitävänsä sisupastilleista, mutta myös ymmärtäneensä, mitä kuuluisa suomalainen sisu on. Suomalainen määrätietoisuus, rehellisyys ja luottamus ovat tehneet häneen vaikutuksen. Hänen mukaansa sisu on paras asenne nykypäivän liike-elämässä.

– Team Finland -vierailun aikana tapasin melkoisen määrän suomalaisia ​​yrityksiä, mikä vaikutti myös käsitykseeni Suomesta. Arvostan rehellistä keskustelutyyliä ja sitä, että ongelmat ratkaistaan yhdessä, mikä on vastoin stereotypiaa suomalaisista introvertteina. Suomalaiset eivät ehkä ole parhaita small talkissa, mutta sen sijaan pitävät sanansa.

Altyn sanoo arvostavansa tehokasta työntekoa, jossa koko organisaatio tekee töitä Teamsin ja CRM-ohjelman avulla. Hän on yllättynyt siitä, kuinka teknologiat on otettu käyttöön ja integroitu prosessien jokaiseen vaiheeseen. Yksi ratkaiseva ero on myös sähköpostikulttuurissa. Se ei hänen nykyisessä työssään vaadi liikaa aikaa. Selkeä viestintä ja läpinäkyvyys ovat auttaneet häntä perehtymään työhön.

– Pidin siitä, että jokainen työkaveri, mukaan luettuna toimitusjohtaja, oli osa perehdytysprosessiani. Opin tuntemaan jokaisen ja sain tuhdin tietopaketin organisaation strategiasta, missiosta, prosesseista ja tärkeimmistä sidosryhmistä. Se auttoi integroitumaan nopeasti. Koin oloni tervetulleeksi. Olen osa tiimiä, joka välittää ja haluaa minun menestyvän työssäni.

”Olen osa tiimiä, joka välittää ja haluaa minun menestyvän työssäni.”

Altyn on ihmetellyt aiemmin sitä, miksi Suomi on maailman onnellisin kansa. Nyt tuo mysteeri on pikkuhiljaa aukeamassa.

– Olen huomannut, että suomalaiset ovat hyvin ylpeitä maastaan, kunnioittavat sitä ja pitävät siitä ja toisistaan huolta. Lisäksi suomalaisten sanat vastaavat tekoja. Ehkä tässä on se salaisuus, miksi pieni Suomi menestyy niin hyvin maailmalla, Altyn summaa.


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Palvelut ja edut

Back top top