Skip to Content
Tapahtumat

EastChamin kohdemarkkinoilla on kauppapoliittista merkitystä koko Suomelle – ”Olette tärkeitä tienraivaajia”

EastCham on kahdessa vuodessa luonut puitteet yritysten palvelemiselle keskeisillä, nousevilla markkinoilla.

Teksti ja kuvat Patrik Saarto

Keski-Aasia, Etelä-Kaukasia ja Ukraina ovat nousseet uudella tavalla kansainvälisen kaupan kiinnostuksen kohteeksi viimeisen kahden vuoden aikana. Venäjän hyökkäyssodasta alkanut geotaloudellinen ja -poliittinen murros korostaa Keski-Aasian strategista ja Etelä-Kaukasian logistista merkitystä. Ukraina on mittavan tuen ja jälleenrakentamisen tarpeessa jo sodan aikana.

EastChamin jäsenyritykset ovat reagoineet kaupan käänteeseen nopeasti. Kauppakamarimme otti jo vuonna 2022 tehtäväkseen suomalaisen viennin virittämisen näille osin tuntemattomille markkinoille. Suomalaisten yritysten poistumista Venäjältä tuettiin loppuun asti.

– EastCham on hyvä esimerkki sellaisesta toimijasta, joka on osannut tässä vaativassa tilanteessa luoda nahkansa uusiksi ja sopeutua siihen tilanteeseen, missä eletään, ja joka on toiminut eettisesti kestävällä tavalla tilanteessa, jossa Venäjä käy laitonta, aggressiivista hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan, sanoo Suomen elinkeinoministeri Wille Rydman.

”EastCham on esimerkki toimijasta, joka on osannut vaativassa tilanteessa luoda nahkansa uusiksi ja toiminut eettisesti kestävällä tavalla.”

Ministeri Rydman piti avauspuheenvuoron EastChamin jäsenkokouksessa Helsingissä 21. toukokuuta. Tänä keväänä kokous oli pitkästä aikaa rutiininomaisempi. Edellisissä jäsenkokouksissa on tehty suuria päätöksiä esimerkiksi toimistojen avaamisesta Kazakstaniin ja Ukrainaan.

EastCham avasi syksyllä 2023 toimiston Almatyyn, Kazakstaniin. Keväällä 2024 EastCham avasi toimiston Kiovaan, Ukrainaan yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kanssa.

Keski-Aasia on osa puhdasta siirtymää

EastCham avaa ovia uusille markkinoille osana Team Finland -verkostoa. Suomelle kyse ei ole pelkästään viennistä, vaan Ukrainasta Keski-Aasiaan ulottuva vyöhyke on tullut monella muullakin tavalla keskeiseksi.

Keski-Aasia tarjoaa paitsi kysyntää kaivososaamiselle, myös kriittisiä raaka-aineita puhtaaseen siirtymään.

– On syytä todeta, että tämä alue on identifioitu geopoliittisesti ja kauppapoliittisesti tärkeänä alueena myös hallitusohjelmassa. Kun tarkastelemme puhtaan siirtymän edellytyksiä, sähköistyviä yhteiskuntia ja kriittisiä akkumateriaaleja, niin näistä raaka-aineista käydään yhä merkittävämpää kilpailua. Siksikin on tärkeää, että Suomi on läsnä niillä markkinoilla, joilla tällaisia raaka-aineita on tarjolla, Rydman sanoo.

Keski-Aasiassa yrityksiä palvelee EastChamin Senior Business Advisor ja Almatyn toimiston päällikkö Altyn Shakirkhanova. Shakirkhanova suositteli jäsenkokouksen yhteydessä pitämässään katsauksessa tarkastelemaan Keski-Aasiaa yhtenäisenä, yli 70 miljoonan ihmisen markkinana, vaikka mailla onkin keskinäisiä eroja. Kazakstan on alueen suurin talous, mutta noin puolet väestöstä asuu Uzbekistanissa.

– Jos harkitset aluetta seuraavaksi kohteeksesi, on parempi tarkastella koko aluetta, eikä kutakin maata erikseen. Alue kehittyy edelleen ja osoitti viime vuonna vakaata BKT:n kasvua, Shakirkhanova sanoo.

Ilmastonmuutos ja vesihuolto ovat keskeisiä haasteita Keski-Aasiassa. Kuvassa Altyn Shakirkhanova.

Etelä-Kaukasiassa huomio on erityisesti liikenteessä, sillä alueen meret ja maayhteydet ovat osa Trans-Kaspian liikennekäytävää. EU on sitoutunut 10 miljardin euron investointeihin liikenteen infrastruktuuriin alueella.

Ukrainan aika on nyt

Ukraina on kutsunut tukijansa mukaan jälleenrakennustyöhön, joka alkoi välittömästi sodan oloista huolimatta. Yritykset, jotka lähtevät Ukrainan jälleenrakentamisen markkinoille sodan aikana, ovat etulyöntiasemassa myös sodan päätyttyä, sanoo ministeri Rydman.

– Onkin tärkeää, että suomalaisyritykset pystyvät jo nyt suunnittelemaan yhteistyötään Ukrainassa potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa. EastCham ja muu Team Finland -verkosto on tässä erinomaisella tavalla yritysten apuna, Rydman sanoo.

”EastCham ja muu Team Finland -verkosto on erinomaisella tavalla yritysten apuna.”

Ukrainassa yrityksiä palvelee Senior Business Advisor ja Kiovan toimiston päällikkö Olena Kutsai.  Kutsai muistuttaa, että Ukrainassa ei ole kysymys vain jälleenrakentamisesta, vaan maa on määrä rakentaa paremmaksi ja vihreämmäksi kuin se oli ennen sotaa. Pidemmällä tähtäimellä suuntana on EU.

Tällä hetkellä Ukraina kamppailee, mutta talous elpyy ja sopeutuu.

– Ukrainan talous jatkaa toipumistaan. Miksi? Logistiikka on reititetty uudelleen, tuotanto on vaihtanut sijaintiaan lännemmäksi, Ukraina on saanut valtavasti kansainvälistä taloudellista tukea. Tulevina vuosina meillä tulee olemaan kaksi samanaikaista prosessia – jälleenrakentaminen ja EU-integraatio, Kutsai sanoo ja välittää Suomelle kiitokset tuesta kaikilta ukrainalaisilta.

Ukrainan jälleenrakentaminen on jo alkanut, sanoo Olena Kutsai.

EastCham on näin kahdessa vuodessa luonut tarvittavat puitteet yritysten tukemiselle ja verkostoitumiselle muuttuvassa maailmassa, keskeisillä nousevilla markkinoilla. Pääroolissa koko Suomen menestyksessä ovat vientiyritykset, jotka kauppa kerrallaan ottavat markkinoita yhä vahvemmin haltuun.

– Menestystarinat avaavat ovia jäljessään myös muille suomalaisyrityksille ja siinä te olette tärkeitä tienraivaajia, ministeri Rydman sanoi jäsenkokoukselle.


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen ja liity:

Palvelut ja edut

Lue myös:

EastChamin jäsenkokous valitsi uuden hallituksen vuosille 2024-2026

Back top top