Skip to Content
Tapahtumat

EBRD painottaa rahoitustoiminnassaan kestävää kehitystä ja talouden modernisaatiota

Pankki on aktiivisesti läsnä Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja Ukrainan markkinoilla.

Teksti ja kuvat Patrik Saarto

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD on investoinut vuodesta 1991 lähtien yli 180 miljardia euroa yli 6 600 kohteeseen Baltiasta Välimerelle ja Keski-Aasiaan ulottuvalla alueella. Vuonna 2022 pankki teki uuden investointiennätyksen, 13 miljardia euroa. Rahoitus painottuu yhä vahvemmin kestävään kehitykseen – viime vuoden investoinneista puolet kohdistui vihreään talouteen.

– Kestävä infrastruktuuri, joka sisältää energian, kunnallistekniikan ja liikenteen, kattaa 48 prosenttia, teollisuus ja maatalous 28 prosenttia sekä rahoitusinstituutiot 24 prosenttia portfoliosta, kertoo Aimana Hoskins EBRD:ltä.

Etelärannassa vieraili ryhmä EBRD:n asiantuntijoita. Kuvassa Aimana Hoskins.

Keski-Aasiassa EBRD on ollut aktiivinen erityisesti Kazakstanissa ja Uzbekistanissa. Vuonna 2022 Uzbekistan oli EBRD:n viidenneksi suurin investointikohde. EBRD:n pääpainoja näissä maissa ovat yksityinen sektori, taloushallinto, hiilineutraalius ja ilmastokestävyys. Talous ja ympäristö ovat erityisen potentiaalisia kehityskohteita Uzbekistanissa, joka on vasta viime vuosina alkanut avautua kansainvälisesti.

EBRD valmistautuu rahoittamaan Ukrainan jälleenrakentamista, mutta on erittäin aktiivinen jo nyt kriisin syvimmässä vaiheessa. Vuonna 2022 EBRD rahoitti Ukrainaa 1,7 miljardilla eurolla. Yhteensä EBRD on sitoutunut rahoittamaan Ukrainaa vuosina 2022-2023 kolmella miljardilla eurolla.

Etelä-Kaukasiassa EBRD on rahoittanut Georgiaa noin viidellä ja Azerbaidžania 3,6 miljardilla eurolla. Georgiassa EBRD:n painopisteitä ovat yksityisen sektorin kilpailukyky, paikalliset rahoitusmarkkinat sekä uusiutuvat energia ja ilmastokestävyys. Azerbaidžanissa tavoitteet ovat varsin yhtenevät, mutta siellä korostuu talouden monipuolistaminen vähemmän öljypainotteiseksi.

Rahoitusta projekteista pääomaan

EBRD tarjoaa yrityksille rahoitusta erilaisiin tarpeisiin. Pankin portfoliosta 80 prosenttia on lainoja, mutta mukana on myös 14 prosenttia kaupan rahoitusta ja kuusi prosenttia pääomainvestointeja.

Lainojen ja pääomainvestointien koko vaihtelee miljoonasta eurosta 300 miljoonaan, mutta keskimäärin puhutaan 20 miljoonasta. Takuut liikkuvat 50 000 ja 50 miljoonan euron haarukassa. EBRD:n tarjoamaan rahoitukseen voi tutustua pankin sivuilla, joilta löytyy esimerkiksi hakutyökalu viimeisimpien projektien selailuun.

EBRD:n rahoituksesta kiinnostuneille yrityksille Hoskins suosittelee olemaan yhteydessä EBRD:n paikalliseen toimistoon siinä maassa, jossa rahoitukselle olisi tarvetta. Esimerkiksi Kazakstanissa EBRD:llä on toimisto seitsemässä ja Uzbekistanissa kolmessa kaupungissa.

Ryhmä EBRD:n asiantuntijoita vieraili Etelärannassa EastChamin, Elinkeinoelämän keskusliiton ja East Officen vieraana 7.2.2023. Vierailun esitysmateriaali on selattavissa aineistosivullamme jäsentunnuksilla.

Lue myös:

EastChamin kohdemarkkinoille on saatavilla monipuolisesti rahoitusta

Back top top