Skip to Content
Tapahtumat

EastChamin kohdemarkkinoille on saatavilla monipuolisesti rahoitusta

Rahoitus on yksi liiketoiminnan kulmakivistä. Finnpartnershipin, Finnveran, EBRD:n ja Business Finlandin edustajat kertoivat EastChamin jäsentilaisuudessa, millaista rahoitusta heidän kauttaan on haettavissa liiketoimintaan Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja itäisen Euroopan markkinoilla.

Tapahtuman tallenne ja esitysmateriaalit ovat katsottavissa Tapahtumat-osiossa jäsentunnuksilla:

Tilaisuuksiemme tallenteita ja aineistoja

Finnpartnership

Finnpartnership on Suomen ulkoministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma. Finnpartnershipilta on haettavissa liikekumppanuustukea hankkeisiin, jotka tähtäävät pitkäaikaiseen, kehitysvaikutuksiltaan positiiviseen yhteistyöhön kehitysmaassa. Tuen summa on vähintään 15 000 euroa ja ETA-alueen ulkopuolella enintään 400 000 euroa.

Tukikelpoisiin maihin lukeutuvat myös EastChamin kohdemarkkinat oheisen taulukon mukaisesti. Pk-yrityksille tuen osuus on suuryrityksiä suurempi. Ukrainan prosentit nousivat vuoden 2023 alusta alkaen 85 prosenttiin.

Pk-yritykset
Suuryritykset
Kazakstan
50 %
30 %
Uzbekistan
70 %
50 %
Kirgisia
70 %
50 %
Tadžikistan
70 %
50 %
Azerbaidžan
50 %
30 %
Georgia
50 %
30 %
Ukraina
85 %
85 %

Finnpartnershipilta löytyy myös kätevä Matchmaking-hakutyökalu, jonka kautta eri maiden yritykset etsivät suomalaisia liikekumppaneita. Alustalla on tällä hetkellä kaikkiaan 800 yritystä 60 maasta.

– Kazakstanista on lastenvaatevalmistaja, Uzbekistanista turismia, yritys, joka haluaisi tuoda kumi- ja kemiakaalituotteita ja kaasunjakeluteknologiaa Suomesta, Finnpartnershipin Program Director Birgit Nevala mainitsee esimerkkeinä.

EBRD

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD on yksi tärkeimmistä investoijista EastChamin kohdemarkkinoilla. EBRD on vuosien saatossa investoinut Keski-Aasiassa ja Etelä-Kaukasiassa 28,5 miljardia euroa 1700 projektin kautta. Vuonna 2022 EBRD investoi 1,9 miljardia euroa 110 projektin kautta.

Uzbekistan on ohittanut investointikohteena Kazakstanin ja noussut viidenneksi suurimmaksi kohdevaltioksi koko EBRD:n toiminta-alueella. Etelä-Kaukasuksella hallitsevassa asemassa on Georgia.

– Dominoivat sektorit, joille toimintamme on keskittynyt, liittyvät infrastruktuuriin ja energiasektoriin, EBRD:n johtaja Jari Partanen kertoo.

Partasen mukaan tärkein tehtävä lähivuosina on varmistaa alueen taloudellinen kestävyys. Vihreä talous on keskeisellä sijalla – kaikki EBRD:n investoinnit ovat lisäksi linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. EBRD tähtää toiminnallaan myös toimintaympäristön kehittämiseen kaikkien ulkomaisten investointien olosuhteiden parantamiseksi.

Lue lisää EBRD:stä (artikkeli jatkuu alla):

EBRD painottaa rahoitustoiminnassaan kestävää kehitystä ja talouden modernisaatiota

Finnvera

Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö ja virallinen vientitakuulaitos Finnvera tarjoaa vastikkeellista rahoitusta pk-yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä kaikkien yritysten vientikauppoihin.

Keski-Aasian markkinoilla vientitakuiden myöntömahdollisuudet vaihtelevat maittain. Azerbaidžanin, Kazakstanin ja Uzbekistanin kohdalla on käytetty luottovakuutuksia esimerkiksi kulutustavaroiden ja paperin viennissä. Uzbekistan on maista ainoa, joka on korkotukiluottokelpoinen, jolloin hyödynnetään kehitysyhteistyövaroja.

Armeniaan, Georgiaan, Kirgisiaan ja Tadžikistaniin takuita on saatavilla vähemmän. Käytössä on ollut yleisimmin lyhyen maksuajan luottovakuutukset.

– Kaikkien kohdalla täytyy muistaa, että kohdemaan täytyy olla luottokelpoinen, sekä myös paikallisen ostajan ja pankin, Finnveran Senior Adviser Liisa Tolvanen sanoo.

Business Finland

Business Finlandin kansainvälistymispalveluihin sisältyy myös rahoituksen tarjoaminen tuotekehitykseen ja liiketoiminnan kehittämiseen erityisesti pk-yrityksille. Toimintaan on tarjolla useita erilaisia rahoitustyökaluja.

Business Finlandin palvelujohtaja Kari Komulaisen mukaan EastChamin kohdemaiden markkinoiden tutkimiseen sopii erityisesti Markert Explorer -rahoitus, joka on tarkoitettu markkinaan tutustumiseen yli viisivuotiaille pk- ja midcap-yrityksille. Yrityksellä on oltava vähintään idea- tai pilotointivaiheessa oleva ratkaisu, jolla on uskottava kilpailuetu kansainvälisillä markkinoilla. Projektin enimmäiskoko on 80 000 euroa, josta avustuksen osuus on 50 prosenttia.

– Tätä rahoitusta voidaan myöntää ilman kappalemääräistä rajoitusta samalle yritykselle useampaan otteeseen esimerkiksi yrityksen laajentaessa uusille markkinoille tai havaitessa uuden asiakassegmentin, jonka parissa kilpailukykyä olisi tarpeen selvittää, Komulainen kertoo.

Katso tapahtuman tallenne ja esitysmateriaalit jäsentunnuksilla:

Tilaisuuksiemme tallenteita ja aineistoja

Back top top